Jump to content

Santander

Stały użytkownik
  • Content Count

    42
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutralna

About Santander

  • Rank
    Uczestnik
  1. Cześć, Aktualnie buduję swój nowy zestaw, ale trochę mnie przyblokowało i nie mam pomysłu zupelnie. Chcę go oprzeć na ryzenie 5 3600, dobrałem kilka podzespołów ale czy będą dobrze współgrały? Póki co wygląda to tak Procek: AMD ryzen 5 3600 4.2 ghz Ram: corsair vengance RGB pro 3200mhz ddr4 16gb, 2 kości Dysk: ssd Samsung 860 Evo 500gb. Będzie tylko ten Plytka: MSI B450 gaming pro carbon, wersja z antena na dual Channel w WiFi 2.4/5ghz Nie mam pojęcia jaki zasilacz do tego włożyć (szukałem z corsair 550W) oraz planuje włożyć chłodzenie wodne z corsair, na 3 radiatorach w celu późniejszego upgradu do np ryzena 7 albo i 9 jeśli fundusze pozwolą. Co do grafiki, przeglądałem zestawy polecane. Zaciekawiła mnie karta zotac geforce rtx 2070 super AMP 8gb ddr6 256bit. Po opiniach jest ona cicha z wydajnym chłodzeniem. Czegoś takiego szukam ale cena trochę mnie powala. Jeśli możecie polecić jakiś zamiennik który będzie równie cichy i nieco mniej efektywny ewentualnie. I ostatnia rzecz, karta dźwiękowa. Jaka polecacie? Nie jestem audiofilem ale chciałbym osiągnąć dużo lepsza jakość dźwięku niż ta z realteka.. Lubię pooglądać filmy na podpiętych głośnikach wokół ale dźwięk to póki co... Z góry dzięki za rady
  2. Witam. Jestem posiadaczem poniekad gamingowego laptopa Acer Aspire VX15 i planuje do niego podlaczyc przez HDMI duzy monitor dla lepszego komfortu ogladania filmów i gry. Specyfikacja -Geforce GTX1050 4gb -RAM 8gb -i5 7300HQ Pytanie. Istnieje jakiekolwiek ryzyko, ze laptop ucierpi na podlaczeniu monitora? przykladowo -> https://www.amazon.co.uk/ASUS-Curved-Monitor-FreeSync-AuraSync/dp/B0777X5MDT/ref=sr_1_7?s=computers&ie=UTF8&qid=1524083397&sr=1-7&keywords=alienware+monitor Chodzi o jakas granice wielkosci i poboru mocy podlaczanego monitora. Zastosowanie to glownie ogladanie filmow oraz rzadziej gra w srednio wymagajace tytuly. Bylbym wdzieczny za wszelkie rady i informacje.
  3. Znowu po staremu. Jakies pomysły? Juz nic do glowy mi nie przychodzi.
  4. Ustawilem > restart > bez zmian, jedynie pulpit dluzej sie wczytuje. W biosie nie znalazlem opcji zmiany trybów, ale widzialem IDE w niektorych miejscach, wiec pewnie jest tak ustawiony. @Taka ciekawostka. W msconfig ustawiłem w opcjach boot, timeout z 30 sekund na 3, czarny ekran zdaje sie trwa krócej po takim zabiegu, nawet powiem ze o wiele krócej. @Ciekawostka dwa: Przypomniało mi sie, ze podczas formata usuwalem wszystkie dane, no instalacja na nowo. formatowałem obie partycje i rozpocząłem instalacje. Gdy juz było gotowe wszystko, miałem tylko jedną partycję o rozmiarze 221Gb, drugą gdzieś wcięło ale z pomocą google teraz mam dwie, tak jak trzeba. Przed ustawianiem widocznosci drugiej partycji system pytał mnie, którego windowsa ma uruchomic, było 2x win7. Potem to znikło. Moze to ma jakis wpływ? System dalej wybiera?
  5. Pobrać to: AMD Chipset Driver (include chipset \ sata raid driver) @po pobraniu wszystko jest Amd Catalystem, który mam Czy Któreś z tych?: AMD SATA AHCI Driver (Preinstall driver, press F6 during Windows* setup to read from floppy) AMD SATA RAID Driver (Preinstall driver, press F6 during Windows* setup to read from floppy) @Taka sama sytuacja, same pliki bez mozliwosci instalacji.
  6. Bazujac na tym co mówi google żeby to znaleźć, to: REV: 1.0 Powiem szczerze, ze nawet nie wiedziałem o co chodzi. Prosiłbym o w miare prosty język :P
  7. Nie ma nic takiego, pobralem to z innego zrodla, bo nie szlo zainstalowac. Wszedzie jest tak samo. Są tylko takie pliki: amd_sata.cat amd_sata.inf amd_sata.sys amd_xata.sys
  8. Hmm, wychodzi na to, że nie mam żadnego. Programik pokazuje "none" Selektywne, zaznaczone 2 pierwsze opcje. @Pobrałem: amd sata controller driver 1.2.1.329, tylko w folderze były 4 pliki. Gdzie to wrzucic?
  9. Jak to zrobic? Myslalem, że kazdy włączony program korzysta z 4, tak jak jest wyswietlane. Próbowałem ustawić rozruch systemu z 4 rdzeni a nie 1, ale w sumie bez zmian. @Okej, odznaczylem opcje 1 rdzenia w msconfig, restart > 4 rdzenie w uzyciu. Po calkowitym uruchomieniu (do pulpitu), działa płynniej ale czarny ekran przy ładowaniu systemu dalej stoi około 30 sekund. Róznica taka, że mogę kursorem ruszać :F
  10. Zużycie procesora podczas przeglądania internetu: 1-9%, czasem skoki do 29% ale doslownie na sekunde. Pod obciazeniem tak jak na zdjeciu poniżej, skoki od tej wartosci do 99-100% Wersja sterownika: 6.1.7601.17514 W managerze urzadzen w zakladce motherboards tak było napisane, takze to chyba to. Jesli nie, to proszę o jakiś program. Everest nie wykrywa, ponieważ po instalacji brakuje mu plików, byc moze moj system sobie je zjada...
  11. Witam. Ostatnio, czyli 3 dni temu zrobiłem formata, który przebiegł bez zadnego problemu. Niestety podczas ładowania systemu po czarnym ekranie z logiem windows, powinien się pojawic ekran powitalny, ale u mnie jest to czarny ekran z nieruchomym kursorem na środku. Trwa to z pol minuty i wtedy dopiero pojawia się ekran powitalny.... System instalowałem na nowo,, Windows 7 home premium x64, wszystko czyste, sterowniki aktualne. Próbowałem uzyc opcji "repair system" przez bootowalnego pendriva z systemem, ale nie wykrył nic. Przed formatem na zasyfionym komputerze nie było tego problemu. Być może ma to związek z innym problemem, który teraz opiszę: Jakiś czas temu zauważyłem, że jeden z dwóch wiatraków na karcie graficznej sie nie kręci, wymaga popchnięcia palcem ale wtedy i tak widać że jest lekko "ospały" względem tego drugiego. Zauwazylem to przy okazji "awarii" monitora. Nie chcial sie wlaczyc, pomoglo wyjecie i wsadzenie pamieci RAM. Wyczyscilem dokladnie oba wiatraczki, no ale to nic nie daje. Zdarzyło się raz tak, że podczas włączania komputera, popchnąłem delikatnie wiatraczek i co zauwazylem, że radiator na procku sie zatrzymał. Zmniejszyłem jego obroty pilocikiem i ruszył, ale zaniepokoiłem się tym. -Komputer czyszcze regularnie -Pasta wymieniana jakis czas temu, tylko pytanie co ile trzeba ją wymieniać? -Na grafice na 90% nie ma past do wymiany -Nie było nic podkręcane -Czasami słyszę nawet przeglądajac strony, że wiatraki przyspieszają jak gdybym uruchomił najnowszą produkcję na skrajnie wysokich detalach. Zwalniaja i znowu przyspieszają. Tak w kółko. -Działanie gier trochę gorsze. Częstsze zacinki -Czasem przewijając strony, "pływają" przez kilka sekund, domyslam sie ze cos z grafiką Póki co sprawdziłem stan dysku. Poniżej kilka zrzutów z temperatur, napięć i po testach dysku twardego i specyfikacja: Procesor: AMD Phenom II x4 955 3,2Ghz Płyta główna: Gigabyte GA-970A-UD3 AMD 970/SB950 AM3+ Grafika: Gigabyte Radeon HD6850 1Gb ddr5 (GV-R685OC-1GD) Zasilacz: 500W, OCZ StealthxStream2 RAM: GoodRam 3 kości 2gb, 2gb i 4gb @Przed chwią po restarcie, wiatraczek na grafice bardzo przyspieszył i zwolnił, potem już w miarę ok. Nigdy tak nie było.
  12. Problem został rozwiązany. Okazało się, że przy montażu radiatorka pamięć RAM się poluzowała. Myślałem, że ona ma tam spoczywać w miarę luźno, ale po przeczytaniu instrukcji do płyty głównej okazało się, że trzeba mocno docisnąć. Pomyślałem wtf i zadziałało. Jeśli ktoś ma ten problem, wystarczy docisnąć pamięć.
  13. Tak, obie podłączone. Wiatrak również prawidłowo. Problem w tym, że od jakiegoś czasu przestała się świecić dioda na mobo, ale komp i monitor działał wtedy normalnie. Śmieszne jest też to, że wiatraczek z tyłu komputera nie działał po podłączeniu,a teraz śmiga aż miło. No nie wiem. Myślę, że chyba płyta padła, ale obym się mylił.
  14. Gigabyte GA-970A-UD3 Kabel zasilający podłączony. Głośniczek opisany jest jako Speak, ale nie ma tam żadnej wtyczki o.O
  15. Akcja z baterią nic nie dała. Potwierdzi ktoś z tym zasilaczem? Włączam kompa przy wyłączonym zasilaczu i potem przy włączonym? Nie spali się nic?
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.