Jump to content

hidden22

Stały użytkownik
  • Posts

    33
  • Joined

  • Last visited

hidden22's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Witam, ostatnimi czasy walczę z moją płytą główną :https://www.asus.com/pl/Motherboards/P5G41TM_LX3/próbując dodać więcej RAM do swojego komputera , Jak pisałem w tym temacie: http://forum.purepc.pl/topic/368443-r%C3%B3%C5%BCnica-mi%C4%99dzy-2-ko%C5%9Bci-ram/ Wiec kupiłem RAM(2 szt) z listy QVL owej płyty i ku mojemu zdziwieniu historia znowu się powtarza, a powinno działać skoro owa kość RAM jest obecna na liście QVL (ów ram to KVR1333D3N9/4G) Włożyłem swoją starą kość i tego kingstona komputer się odpalił system się uruchamia, już myślałem że wszystko cacy a tu okazuje się że płyta widzi tylko kość Elixir a Kingstona nie (CPU-Z widzi obie kości) Sloty oba są sprawne kość Elixir działa na jednym i drugim slocie, BIOS najnowszy (0601 dla tej płyty) reset po włożeniu kingstonów nie pomaga przekładanie kości w slotach też. Myśle że w BIOSie trzeba będzie coś ustawić, tylko że jestem kompletnie "zielony" jeśli chodzi o BIOS.
  2. No właśnie to jest ciekawe że nie ma na tej liście kości Elixir a działa, chyba czary hehe jest wpis o Kingstonie 1333 MHz dokładnie Model KVR1333D3N9/4G http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket775/P5G41TD-M_PRO/Intel-G41-2DIMM-Module-for-UATX-QVL.pdf Znalazłem dwie oferty tej kości tylko nie wiem czy kupić jedną czy lepiej dwie(jakby czasem Kingston KVR1333D3N9/4G nie chciał działać razem z moją obecną kością) A tą kość GOODRAM 8GB sobie zostawie jakbym czasem chciał lepszy procesor sobie kupić to i tak będę musiał wymienić płyte główną
  3. myślałem nad nowa płytą bo kupiłem za duży ram 8GB a komputronik nie chciał przyjąć wzrotu. A tak swoją droga o co chodzi z tym G41 i ich7 ? Czy to mógł być powód (chipstet G41/ICH7) że tamte ramy nie działały na mojej płycie? : dokładnie te - http://www.komputronik.pl/product/218601/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/GoodRam_DDR3_4GB_1600MHz_CL9_Play_Silver.html - http://www.komputronik.pl/product/115726/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/GoodRam_DDR3_4GB_1333MHz_CL9.html?qrtc_slt=slt_product&qrtc_tpl=tpl_product&qrtc_typ=prd&qrtc_prd=177677&qrtc_pos=5&utm_source=quartic&utm_medium=slt_product&utm_campaign=tpl_product (trzeciej nie pamiętam jaki to był model)
  4. Witam. Ostatnio postanowiłem dołożyć do swojego komputera drugą kość ram (4 GB) by osiągnąć 8GB RAMu w komputerze. Problem był w tym gdy wsadzałem drugą kość RAM komputer nie uruchamiał się(tak jakby w komputerze nie było żadnej kości RAM), myślałem że kości się "gryzą" więc wsadziłem jedną nową i efekt był ten sam. i tak historia się powtarzała z TRZEMA różnymi kościami(dwie GOODRAM i jedna Centron czy jakoś tak). Na stronie producenta pisze że robi się tak gdy RAM jest niekompatybilny z płytą główną. Dodam też że próbowałem resetu BIOS, aktualizacji BIOS. Moja płyta: Asus P5G41T-M LX3 https://www.asus.com/pl/Motherboards/P5G41TM_LX3/ RAM: PRODUCENT: Elixir MODEL: M2F4G64CB8HD5N-CG POJEMNOŚĆ: 4GB RODZAJ: DDR3 DIMM TAKTOWANIE: 1333 MHz PC-10600 CAS LATENCY: CL9 I tu moje pytanie, pomyślałem że najlepiej będzie kupić taką samą kość jak już mam, lecz problem w tym że nie ma jej nigdzie do kupienia jedyne co wyskakuje w google to aukcja z allegro która jest w archiwum i nieaktualne ogłoszenie z olx.pl. Lecz znalazłem podobna kość do mojej, tylko troche inny model http://olx.pl/oferta/pamiec-ram-elixir-4gb-ddr3-1333mhz-dimm-CID99-IDbliLH.html#add558dcfd czy ta kość będzie działać razem z moją kością i czy jest jakaś wielka różnica miedzy nimi. Pytam ponieważ na stronie płyty jest lista kompatybilnych RAMów lecz nie widzać tam mojej obecnej Kości ale tej z linku.
  5. Ja chyba zakupiłem taką samą kość co autor tego tematu, i mam podobne ze slotami (po 4 GB na slot) a ja kupiłem 8 GB, pojechałem w grubej rury :) Moja płyta Asus P5G41T -M LX3 https://www.asus.com/pl/Motherboards/P5G41TM_LX3/specifications/
  6. Płyta z Sacred 2 kilkukrotnie była w obu napędach i działało bez zarzutu podobnie jak nfs prostreet czy battlefield 1942, śmiem wątpić że większość moich płyt nagle się popsuła :]
  7. Tak też myślałem, że trzeba będzie kupić nowy napęd. Polecanie jakiś konkretny napęd, czy nie ma to większego znaczenia ?
  8. 4 albo 5 lat temu kupiłem komputer napęd będzie miał tyle samo. Sprawdziłem płyty na innym napędzie( starszym od mojego) efekt jest ten sam
  9. Witam, ostatnio zakupiłem sobie grę Singularity po włożeniu płyty do napędu niby działa jak należy po czym płyta zwalnia i obraca się powoli, słychać dźwięk tak jakby się ocierała o coś. Kiedy otworze płytę pliki niby są http://zapodaj.net/f829853c215a2.png.html, tylko nie są możliwe do otworzenia. Po odczekaniu kilku minut wygląda jakby się "wczytywały" http://zapodaj.net/455884e994a1f.png.html lecz otwierają się podobnie jak się wczytują. Podczas wielokrotnych prób uruchomienia udało się rozruszać napęd i działał niemal prawidłowo. Postanowiłem zainstalować grę z dysku pól dnia dane kopiowały się z płyty(użyłem w tym celu program IsoBuster) i podczas kopiowania w którymś momencie napęd zadziałał prawidłowo(działał jak rakieta :) ) reszkta plików szybko się skopiowała i nawet udało się zainstalować grę z płyty, lecz skończyła się sielanka napęd znowu działa jak działał a do uruchomienia gry potrzebna jest płyta. Myślałem że płyta jest jakaś felerna sprawdziłem inne płyty efekt był podobny.( Dla przykładu płyty z bf 3 i sacred 2 (disk 1) "działały" podobnie jak singularity,a disk 2 tych gier działał bez zarzutu, natomiast płyty z gry Sacred i Battlefield 1942 działają jak powinny, niektóre działają inne nie działają). Szukałem rozwiązania w internecie próbowałem: -Czyszczenia soczewki lasera -wgrałem Firmware -wsadziłem kabel do innego gniazda SATA - włączyć DMA ( było cały czas włączone) Mój napęd TSST corp CDDVDW SH-222AB ATA Device
  10. Sęk w tym że owy monitor kupiłem jakiś miesiąc temu, ponieważ rok temu zakupiłem nową kartę graficzną i musiałem używać kabla VGA( bo monitor nie miał innego gniazda)i miałem drobne zakłócenia w postaci fal. O których pisałem tutaj http://forum.purepc.pl/topic/354105-fale-na-ekranie-gtx-650/?do=findComment&comment=3825601 Potrzebowałem monitora z gniazdem DVI by pozbyć się defektu, ale wolę mieć już ten drobny Banding (przynajmniej nie jest tak Uber upierdliwy i nie rzuca się tak bardzo w oczy jak te "wściekłe" fale jakie miałem na VGA :) ) Dziękuje wam panowie za odpowiedzi. Temat można zamknąć.
  11. Wgłębiłem się w temat i znalazłem to http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/poznaj-mozliwosci-matryc-tn-pva-i-s-ips-2664/strona/8252.html i zainteresowało mnie jedno zdanie I takie moje kolejne pytanie. Czym jest FRC i czy da się to "uruchomić" na moim monitorze ? Pytam ponieważ w internecie znalazłem ten oto filmik (z tabletem w roli głównej :) )
  12. Witam ostatnio zauważyłem że na moim monitorze pojawia się tak zwany efekt Banding Koloru( http://pl.wikipedia.org/wiki/Banding_koloru ) szczególnie rzuca się to w grach gdy wyświetlają się ciemne kolory, zamiast łagodnego przejścia kolorów widać granice koloru. dla przykładu wygląda to tak jak na zdjęciu(pozycja Before) Mój sprzęt: Monitor: Benq GL2250(używany jest kabel DVI) system: win 7 32 bit karta graficzna: GTX 650
  13. Witam ostatnio zauważyłem że w niektórych grach miejscami ciemne kolory wyświetlają się jak w starych grach dla przykładu 2 fotki z gry mafia 2 http://zapodaj.net/6fefd119249ba.jpg.html http://zapodaj.net/89a5d57a49e45.jpg.html
  14. Witam ostatnio uruchamiam sobie komputer, windows uruchamia się normalnie, jest ładny napis "Zapraszamy" po czym pojawia się napis: - "trwa przygotowywanie pulpitu" I pojawia się pulpit bez tapety większość ikon z pulpitu poprostu zniknęła, czcionki są mało czytelne(czyli wyłączona opcja ClearType) skórki folderów i innych okien są zmienione. Tak wygląda system zaraz po uruchomieniu. kiedy przesuwam jakieś okno(np: folder)to folder nie przesuwa się razem z kursorem lecz z kursorem przesuwa się ramka, a kiedy "puszczę" ta ramke to dopiero wtedy folder zmienia pozycje na pulpicie: Kiedy z ustawieniach wszystko udało mi się doprowadzić do ładu(włączenie ClearType, ustawienie domyślnych kompozycji itp...) po ponownym uruchomieniu komputera wszystko się cofa do popszedniego stanu tylko tapeta się nie zmienia, ale domyślna kompozycja zmienia się na Niezapisaną kompozycję. System nie zapisuje ustawień. Wyskakiwał też komunikat o błędzie sterownika "Tages Protection" Dokładnie to: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2256549.html Ale z tym sobie poradziłem i komunikat już nie wyskakiwał. Myślałem że to jest problem lecz bo wgraniu sterownika jest nadal to samo, z wyjątkiem że komunikat to błędzie sterownika nie wyskakiwał. Aktualizacji żadnych nie instalowałem, po prostu wyłączyłem kompa wieczorem jednego dnia, a następnego dnia widzę że coś się popie*szyło. Wie ktoś o co może być przyczyną tych problemów?
  15. i nie powinienem mieć takich "fal" jak w temacie do którego dałem link w #1 poście ?
×
×
  • Create New...