Skocz do zawartości

stasek44

Stały użytkownik
  • Zawartość

    27
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

1 Neutralna

O stasek44

  • Ranga
    Uczestnik
  • Urodziny 6 Marzec

Contact Methods

  • GG
    3767291

Profile Information

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Skąd
    Bydgoszcz
  • Zainteresowania
    F1, sieci komputerowe

Ostatnio na profilu byli

882 wyświetleń profilu
  1. Tak, to było 1803. Zrobiłem tak jak Barwniak polecił i o dziwo na Ubuntu wszystko śmigało tak jak powinno od początku. Co ciekawe, pamiętam jak parę dni po zakupie testowałem go na Fedorze, to był problem bo freezowała dokładnie tak samo jak Windowsie. Teraz zrobiłem reinstall Windy na 1803 i jest wszystko ok. Wcześniej nie chciałem tego robić, bo kilka (2-3) razy wcześniej jak robiłem reinstalle to nie przynosiło to efektu. Mogę teraz stwierdzić, że problemem w moim przypadku były paczowanie Windowsa. Nie wiem, czy na wersję Enterprise aktualizacje wjeżdżają później (może nie wszystkie), czy co, ale ewidentnie system miał problem z załadowaniem sterownika w zależności od kompilacji/builda. Co jeszcze bardzo istotne, a co przeoczyłem to fakt, że problem z wyświetlaniem powrócił właśnie po jednej z aktualizacji. Odkryłem to teraz jak się okazało, że pod Ubuntu jest ok, sprawdziłem historię aktualizacji i połączyłem fakty. Dzięki za pomoc. Bo już miałem to APU w pudełku zapakowane i zastanawiałem się czy nie wysyłać na gwarancję, ale nie byłem zdecydowany, czy ostatenicze jest to APU czy MOBa. I tutaj taka ciekawostka, a o czym nie widziałem - serwis gwarancyjny może obciążyć klienta kosztami za sprawdzenie układu, który okazał się sprawny. I to mnie trzymało w szachu, bo w końcu nie wiedziałem, który podzespół powoduje problem.
  2. A to ciekawe... Ubuntu live sobie radzi. Podejrzewam, że problem występuje na etapie ładowania sterownika przez system. Zrobię reinstall na jakąś inną wersję, choć nie chce mi się wierzyć, że problemem może być wersja Enterprise.
  3. Wczoraj nawet pożyczyłem od brata inną kość RAMu, żeby wykluczyć uszkodzenie fizyczne ramu i nic się nie zmieniło, czyli z ramem jest wszystko okej. Oczywiście problem występuje niezależnie od szybkości z jaką działają ramy.
  4. Miałem taki sam komunikat podczas BSOD'a. Okazało się, że maksymalne taktowanie dla moich pamięci wynosi 2933mhz, a ja uruchamiałem je na 3000mhz. Po dopasowaniu szybkości ramu problem zażegnałem.
  5. Cześć, W lutym tego roku kupiłem procesor ze zintegrowaną grafiką - AMD 2400G oraz płytę główną ASUS Prime B350 Plus. Reszta podzespołów to zasilacz corsair cx500m oraz pamięci corsair vengeance 2x8gb cmk16gx4m2b3000c15 (są na liście wspieranych/obsługiwanych na stronie asusa). System to Windows 10 Enterprise. Pierwsze problemy jakie miałem z tym tendemem to freezy Windowsa, BSODy, "artefakty" na wyświetlanym obrazie, a następnie freezy i restarty oraz ciągnący się problem z wyświetlaniem obrazu na więcej niż jednym monitorze. Z racji tego, że procesor kupiłem w zasadzie parę dni po premierze dałem mu trochę czasu. W międyczasie przeczytałem, że ludzie mają podobne problemy z freezami windowsa i bsodami jeżeli instalowali system sprzed wersji 1703, a następnie robili update. Zatem pierwszą rzeczą, którą zrobiłem to pobranie najnowszej instalki Windowsa, która już zawiera w sobie aktualizacje z wersji 1703. I to rzeczywiście pomogło. System przestał się zwieszać/freezować natomiast cały czas miałem problemy z bluescreenami. Tutaj na jakimś zagranicznym forum wyczytałem, że pomóc może reinstalacja sterowników od sterownika grafiki i steroniwka chipsetu w kolejności: najpierw chipset, potem grafika. To również okazało się pomocne, ale nie rozwiązało problemu z wyświetlaniem obrazu na więcej niż jednym monitorze oraz artefaktami jakie pokazują się z tego powodu. Poniżej odnośniki do autorskich filmów i zdjęć przedstawiających jak problem wygląda: https://1drv.ms/f/s!AhsAl56aprI1wg9_5-yeOSDZAK8a eszcze sprostuję trochę temat pracy na więcej niż jednym monitorze. Ale po kolei. Jak kupiłem APU to na początku korzystałem tylko z jednego monitora i było ok. Problem z wyświetlaniem na drugim monitorze zauważyłem jak podłączyłem się do TV - wtedy momentalnie system się zwiesił, a na głównym ekranie pojawił się blue screen. Postanowiłem więc tymczasowo nie podłączać się do drugiego ekranu do czasu, aż nie uporam się ze wszystkimi pozostałymi problemami. Kiedy tak się stało, czyli Windows przestał freezować, przestało mi wywalać BSODy i generalnie komputer możnabyło nazwać stabilnym to postanowiłem ponownie podpiąć się (tym razem nie do TV) do drugiego monitora. Oczywiście problem pozostał, ale po kilku ponownych uruchomieniach komputera problem zniknął. To znaczy, Wszystko działało cacy jak należy i o problemie zapomniałem na jakiś miesiąc, aż nagle powrócił, a ja na dodatek utraciłem stabilność systemu - to znaczy podczas gry w Assetto Corse na jednym monitorze system się zwiesza, wyświetla artefakty i się uruchamia ponownie (widać na zdjęciu owe artefakty). Nie mam już na to nerwów. Ilość sterowników jakie przetestowałem dla tego APU ciężko zliczyć. W zasadzie pobierałem co drugą, jak nie każdą nowszą dostępną wersję ze strony AMD oraz Asusa: https://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows+10+-+64 https://www.asus.com/pl/Motherboards/PRIME-B350-PLUS/HelpDesk_Download/ Chciałbym się was zapytać - jak sądzicie - problem leży po stronie APU, czy po stronie płyty głównej? Oczywiście wgrywałem coraz to nowsze wersje BIOSu, ale one tylko pozwoliły zwiększyć taktowanie pamięci. To co co widzicie na filmach przedstawia działanie komputera na standarwocyh (domyślnych) ustawieniach płyty głównej, z domyślnymi taktowaniami pamięci. APU nie było podkręcane ze względu na problemy ze stabilnością w początkowej fazie użytkowania - zatem uznałem, że kiedyś jak zapragnę zastrzyku mocy to wrócę do tematu, dlatego na starcie wykluczam uszkodzenie przez podkręcanie. Proszę o pomoc... Dodam tylko, że podłączyłem zewn. kartę grafiki (1050 ti) i problemu z obrazem nie było. Wszystko działało jak należy - zero zwiech, czy dziwnych pasów na ekranie. Tylko cały czas nie wiem, czy to czasem nie jest płyta główna, bo wkońcu wyjście z iGPU jest przez płytę główną...
  6. stasek44

    GPU do FX8320

    Fxy w dx12 sporo zyskują. Myślę że ten 1060 będzie dobrym wyborem - na równi z 480 ale tylko w dx12.
  7. stasek44

    Jaką kartę graficzną kupić?

    Będzie hulać :)
  8. stasek44

    CL a MHz?

    1. Dla tej F4-3200C16D-8GVK CL wynosi 16-16-16-36-2N, a dla F4-3200C16D-8GVKB CL wynosi 16-18-18-38-2N. Nie wiem co oznacza litera B. 2. Wydaje mi się, że nie będzie żadnych odczuwalnych różnic. 3. Nie będzie różnic dla różnych procesorów. Ram to ram - chyba że podkręcasz procesor szyną.
  9. stasek44

    Podkręcanie i5-6600k

    Okej. A co w kwestii OCCT i Aida64? Czym się sugerować? Wg jednego potrzebuję do tego samego taktowania o 0.05v do stabilnej pracy.
  10. NIe chcę mi się sprawdzać wszystkich gier, ale wybrałeś chyba najbardziej skrajny przypadek. Po za tym 4460 względem 4790k o którym wspomniałem traci 21% (w tym przypadku który podlinkowałeś).
  11. stasek44

    Podkręcanie i5-6600k

    Po pierwsze nie narzekam na brak poradników - samo podkręcanie wydaje się być proste co napisałem. Zresztą sam zauważyłeś że każdy czip jest inny co za tym idzie pytam o porady dotyczące konkretnie tego opisanego przypadku. Dla mnie ma znaczenie - czy to możliwe żeby intel pozwolił na że istanieje taka duża rozbieżność w możliwościach OC tego samego układu?
  12. Zerknąłem na testy rx480 "skalowanie z procesorami" i nie wydaje mi się, żeby 4460 ograniczał rx'a, względem 4790k traci raptem kilka klatek.
  13. Podpinam. Temat zbiorczy dla wszystkich spryciarzy z tym cpu. Założenie kolejnego tematu dot. oc 6600k skutkuje banem na tak długo, jak mi się kliknie. Klaus Witam, Ostatnio zakładałem wątek na forum dot. złożenia własnego komputera. Ostatecznie zdecydowałem się na procesor i5-6600k i płytę główną Asrock gaming k4. Dlaczego ta moba? Ponieważ zebrała dobre opinie w swojej cenie, a ja sam mam zaufanie do tego producenta (kiedyś miałem inną płytę i była "solidna"). Chłodzenie to Foris 3. Z racji tego, że kupiłem i5-6600k rzeczą jasną było jego podkręcenie i tutaj zaczynają się schody. Przeczytałem kilka poradników, kilka wątków na innych forach, obejrzałem ze dwa wideo z podkręcania samego skylake i wszystko było jasne. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było ustawienie mnożnika na 45 i napięcia na "fixed" prz 1.35. Zrobiłem kilka testów programem OCCT i 1.35v - error, 1.36v - error, a drugi test spowodował crash systemu, to samo przy 1.37v - dopiero 1.38v zapewniało stabilną prace. Zmiana mnożnika na 44, podobne testy i zacząłem od napięcia 1.31v, a skończyłem przy 1.34v, gdzie sytuacja analogiczna do tej gdy mnożnik był na 1.34v. Ustawiłem dostępny config "ez oc" dla taktowania 4400MHz i wszystko latało, jednak w HW moniotr, CPU-Z napięcie pod obciążeniem często skakało do 1.39v co mi nie do końca pasuje, a w szczególności gdy patrzyłem na raporty z takich samych zestawów (6600k + asrock k4) i dane kolegi, który uzyskał 4.6GHz przy 1.29v. W między czasie zmieniłem blck frequency na sztywne 100MHz, a nie jak to było "auto". Znowu zmiana mnożnika na 43, napięcie na 1.29v system wysypało, przy 1.3v wysypało ale dopiero podczas godzinnego testowania, 1.31v też. Postanowiłem zmienić program do testowania, gdyż przeczytałem kilka opinii że OCCT jest "nadwrażliwy". Dodam, że wykrył mi błąd na rdzeniu beż żadnego OC! Wybór padł na Aida64, wcześniej testowałem coś przy pomocy RealBench. Najpierw test 1.31v przez ponad godzinę przy taktowaniu 4.3GHz i system działał. Następnie zmiana na 1.295v i 6h testu przy 4300MHz - system stabilny. Teraz leci 4 godzina przy 1.295 i jest ok. Następnym krokiem będzie zwiększenie taktowania... Zaraz po testach dam znać jak sytuacja wygląda. Teraz pytania: 1. Czy po testach w Aida64 mogę być pewny, że system działa stabilnie? Wiem, że jak tylko włączam OCCT to pochodzi kilka minut i albo błąd, albo błą, albo crash systemu. Przetestuje jeszcze everlastem i podzielę się wynikami. Do testu stabilności zaznaczyć opcję stress CPU, FPU, Cache i System memory, czy tylko CPU, FPU i Cache? 2.Czy trafił mi się jakiś gorszy egzemplarz? 3.Ustawienie napięcia na auto jest bezpieczne? 4.Macie jakieś porady? :) Może zmienić taktykę? Przy kupnie proca założeniem była praca w 4,5GHz jednak napięcie które muszę mu podać wpływa na temperatury (max 87 stopni), oscyluje w okół 75-80, które to z kolei mnie nie zadowalają - oczywiście to według OCCT.
  14. stasek44

    Jaką kartę graficzną kupić?

    może trochę nie na pytanie, ale zamiast karty muzycznej lepiej zainwestować w dac usb :)
  15. stasek44

    Jaki zasilacz do i7-6700k + nowy radeon?

    16GB ramu to jest pewniak, mniej nie wezmę i nie chodzi tutaj tylko o gry :) Obecnie pod Win10 64 podczas pracy zużywam często przeszło 5GB (bywało i 7), zatem myśląć na przód to 16 jest optymalne. Dzięki za sugestie odnośnie SSD i zasilacza. Czy zgadzacie się z tym, że nie warto inwestować w mocniejszego proca?
×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.