Jump to content

staszek2002

Użytkownik
  • Posts

    2
  • Joined

  • Last visited

staszek2002's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Witam Mam pewien problem na swoim komputerze AMD Ryzen 5 1600 (podkręcony do 3900 MHz na 1.4 V) MSI B350 Tomahawk RAM Corsair Vengeance 4x4 3000 MHz CL15 (realnie przez większość czasu działały na 2133 MHz, nawet na 2800 system bywał niestabilny) Gigabyte RX570 4GB Zasilacz SilentiumPC Vero L2 500W Postanowiłem zmienić RAM na Corsair Vengeance 2x8 GB 3200 MHz CL16, o numerze CMK16GX4M2B3200C16 (na stronie płyty pisze, że takie są kompatybilne). Na pełne 3200 MHz nie liczę, wszak to Ryzeny 1 gen., ale liczę na lepszą stabilność nawet na tych 2933 MHz. Po zmianie ze starych pamięci na nowe komputer nie włącza się. Mam PC speaker, płyta główna daje 3 długie sygnały i komputer uruchamia się ponownie (problem z pamięcią). Nawet po resetowaniu BIOSu problem jest ten sam, więc to raczej nie wina taktowań czy podkręcania. Co ciekawe, po zmianie nowych pamięci na stare płyta włącza się bez problemu. BIOS najnowszy (z AGESA 1.0.0.6), więc to odpada. Dodam jeszcze jeden problem. Co jakiś czas przy włączaniu komputera ten się zawiesza, a na ekranie robi się taka fajna szachownica (nie mój screen, ale efekt podobny). Powiedziałbym, że karta graficzna, ale ta już była na gwarancji, a problem nie zniknął. Czym może to być spowodowane?
  2. Do niedawna swojego Ryzena 5 1600 na płycie głównej MSI B350 Tomahawk podkręcałem przez Ryzen Master, co nie jest zbyt wygodne (program trzeba uruchamiać przy każdym starcie systemu, do tego wymaga podanie hasła admina, a działam na zwykłym koncie użytkownika). Ostatnio (po zmianie chłodzenia z boxowego na Ferę 3) w końcu dokonałem prawdziwego OC z poziomu BIOSu (3,9 GHz na 1,375 V, pewnie zbiłbym napięcie niżej, ale nie chciało już mi się dalej testować, komputer działa stabilnie, temperatury są dosyć niskie). Rzecz w tym, że płyta przy OC domyślnie wyłącza wirtualizację, a czasem mi się ona przydaje (Virualbox i te sprawy). Da się włączyć z powrotem, ale wtedy Windows wywala bluescreeny co chwilę. Pomogło przestawienie "hypervisorlaunchtype" z auto na off w CMD. Bluescreenów nie ma, ale zauważyłem, że procesor działa na bazowym zegarze (screen z HWINFO, co ciekawe napięcie to nadal 1,375V), a teraz nie mogę nawet włączyć Ryzen Master, bo wyskakuje taki błąd. Co radzicie?
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.