Skocz do zawartości
Wojtek P

Pomiar prędkości wentylatora procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam procesor Athlon XP 2500+, który chłodzony jest standardowym wentylatorem z radiatorem. Program monitorujący pokazuje mi, jakie są w danej chwili obroty tego wiatraczka (CPU FAN). Jednak wiatrak ten jest podłączony do płyty głównej dwuprzewodowym kabelkiem zasilania. Tylko czerwony i czarny. Skoro te dwa przewody wystarczą, aby zasilać wentylator i jednocześnie monitorować obroty, to dlaczego w sprzedaży są wentylatory z kablami 3-żyłowymi, z których ten żółty ma służyć do monitorowania szybkości.

Proszę wytłumaczyć mi, jakie sygnały płyną w kabelku żółtym, i czy dwa kabelki wystarczą do zasilania i monitorowania obrotów?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem, to do monitoringu musi być żółty kabel. Być może w Twoim przypadku program monitorujący niepoprawnie rozpoznaje gniazdka wiatraczków i zamienia cpu z system fan. Miałem tak na płycie msi chyba w aidzie. Wtedy obroty jakiegoś dodatkowego wiatraka (np. z obudowy) wpiętego do system fan podawane są jako cpu fan. Oprócz tego upewnij się, że wentyl na coolerze jest podłączony do gniazdka cpu fan, bo może w to miejsce jest wpięty inny wentyl.

Jeżeli nie masz żadnych innych dodatkowych wentyli w budzie, to nie wiem jak to wytłumaczyć. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zgadza się koledzy. Z mojego wentylatora na procesorze wychodzą 3 przewody, tyle tylko że zamiast żółtego jest granatowy. To dlatego nie rzucił mi się w oczy i przeoczyłem go. Także sorry za pomyłkę. Przynajmniej dowiedziałem się, na czym polega ten pomiar prędkości.

Czy wiecie może, dlaczego nie mogę monitorować szybkości wentylatora w zasilaczu pomimo, że podłączę kabelek (żółty i czarny przewód) do SYS FAN lub AUXILIARY FAN na płycie głównej? Słyszałem, że jest to spowodowane tym, że płyty główne nie potrafią mierzyć tak wolnych prędkości, a ten zasilacz ma automatyczną regulację obrotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam problemu z pomiarem a mam ta samą płytę (ale rev 1.2, ale to chyba nic nie zmienia) i zasilacz. Mam podpięty ten przewód pod gniazdo powerfun pod gniazdem ATX. A co do zbyt wolnej prędkości to pod gniazdo chassis fun mam podpięty wentyl od budy, a on ma około 1100obr/min. Używam do pomiaru Winbond Hardware Doctor który był razem z płytą.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może trzeba jakoś włączyć tę funkcję??? Kiedy poskładałem sobie ten komputer, to przez pierwsze 5 miesięcy nie używałem żadnego dodatkowego wentylatora, ani zasilacza z możliwością monitorowania.

Może nie wystarczy tylko podpiąć kabelek, tylko trzeba to gdzieś włączyć???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się rozwiązać problem. Zainstalowałem program Motherboard Doctor (pobrany ze strony ABIT) i ten pokazuje mi obroty wentylatora w zasilaczu. Wynoszą one nieco ponad 1300. Przy większym obciążeniu nieco ponad 1400.

Widocznie poprzednie programy nie radziły sobie z tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi