Crusio Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Dobra juz dawno sie o nic nie pytalem wiec teraz zapytam. Mam taki problem. Ciagle pala mi sie karty graficzne i nie moge znalezc przyczyny... Najbardziej mi sie wydaje ze to przez zasilacz HuntKey BS Whisper 300W, choc wartosc napiecia 3.3V mial prawie idealne ( tak podawala plyta, nie mierzylem miernikiem). A moze to jest wina plyty glownej, choc watpie, poniewaz mialem juz taki przypadek ze swoim Abitem. Najpierw spalil mi sie Gigabyte 9600 PRO i z tym port AGP na mobo. Obie rzeczy wrocily z serwisu. Dostalem Sapphire 9600 Pro i po kilku dniach stalo sie to samo, choc AGP dziala, wiec tylko sama karta graficzna odleciala. Prosze o ewentualna pomoc bo mnie to juz strasznie denerwuje i chyba zmienie ten zasilacz na cos lepszego. Czy mieliscie juz takie przypadki i jezeli tak to jak sobie z nimi poradziliscie?? Konfig taki jak w podpisie do tego podpiete w suemie 3 wiatraki, 2 HDD, 1 CDRW i katoda oswietlajaca to wszystko. Moze po prostu zasilacz nie wyrabia tego wszsytkieg jak myslicie ?? EDIT: Dodam jeszcze tylko ze najpierw spalil mi sie Gecube 9550 XT ( na Epoxie 8RDAE), potem Gigabyte 9600 PRO i na koniec Sapphire 9600 PRO) Wszystkie na tym samym zasilaczu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ucho3000 Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 To ja może opowiem małą historyjkę . Kumpel kupił kartę na allegro - winfast 4 ti 4200. No i tak srednio po 0.5 h komp mu sie zawieszal. Koles obnizyl taktowanie rdzenia i pamieci, ale i tak komp zadnego 3dmarka nie przechodzil . No to kumpel stwierdzil ze karte z powrotem sprzeda na allegro, i kupis sobie R9600. W miedzyczasie 4200 powedrowal do mojego antyka. No i od kiedy okazalo sie ze karta u mnie chodzi bez zadnych problemow, na _200 W_ zasiłce, to już nie wspomina o tym jak okazyjnie kupił super zasilacz 300 W Huntkeya ( "Wiecie, to firmowy sprzet, taki inny Chieftec"). :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Ciakwy jestem co miala na celu ta historyjka ? Bo Topic smiechu jest na Oslej... A wracajac do tematu: a ty karty nie masz czasem podlaczanej bezposrednio do zasilki ? Bo to by moglo byc to. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 9600 podłączyć bezpośrednio do zasilacza będzie bardzo ciężko :wink: Ktoś na forum pisał że padły mu z kolei dwa 9600 pro po założeniu silencera, który blokował dopływ chłodnego powietrza do pcb. To nie Ty czasem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 To nie ja pisalem o tym, ale masz racje mialem w obu przypadkach zalozonego Silencera.... I kurde juz sam nie wiem co jest. Zasilke wymieniam i mam juz dosyc ciaglego serwisu i tego S3 Virge :( Karta nie jest zasilana bezposrednio z zasilacza, tlko z AGP i tu jest haczyk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 @Paszczu - nie pamietalem czy kazdy R9600 ma dodatkowe zasilanie ;] Moj kumpel ma takie cudo, wiec stad moje przypuszczenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 ludzie moduja linie 3.3v do nawet prawie 4v wiec nawet jak bys mial zawyzone nie powinno miec problemow. sa jeszcze 2 paramery zasilanie agp, Jakie masz tam napiecie? oraz podobno mozna ustalic sile sygnalow, ale niestety w tym 2 temacie nie jestem zbyt mocno zorientowany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Napiecie AGP mam ustawione w biosie na normalnym poziomie czyli 1.5 V. Niestety nie moge sprawdzic prawidlowosci tego ustawienia poniewaz nie mam miernika. A moze sama plyta pali te karty. W poprzednim przypadku wymieniono mi AGP poniewaz spalilo sie razem z karta ale skoro jest juz nowe to raczej tak nie powinno byc. Chyba ze cos na plycie ( jakies stabilizatory napiecie itp. sa walniete). Aktualnie czekam na kumpla zeby mi pozyczyl karte na AGP i wtedy sprawdze co sie dokladnie stalo - bo na pewno Sapphire 9600 PRO nie dziala w AGP. Czasami sie odpala komp z ta karta ale obrazu nie ma. Probowalem tez odpalic komp z karta w slocie AGP i S3Virge w PCI, ale nawet nie pojawil sie pasek ladowania windy tylko taki myslnik w gornym rogu ekrany sobie mrugal i komp stal w miejscu, dopiero jak wyjalem karte z AGP to Windows sie zaladowal normalnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 No to juz sprawdzilem karte i plyte glowna. Wiec tak jak mysallem AGP dziala bez zarzutu, wiec odrzucam mozliwosc spalenia sie radka przez plyte glowna i zasilacz - przeciez obie (plyta i zasilacz) maja jakies stabilizatory napiecia, wiec wykliczam te mozliwosci. Moze Paszczu ma racje i to rzeczywiscie VGA Silencer. Na wszystkich trzech kartach graficznych ( Gecube 9550XT, Ggigabyte 9600PRO i Sapphire 9600 Pro) byl on zamontowany. Juz w zyciu go nie uzyje.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 Ja bym Silencera tak surowo nieosadzal - setki osob go uzywaja ;] Ale faktycznie, jak zainstalujesz Silencera to nie masz nawiewu na pcb (pod Silencerem). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 Tak sobie teraz pomyslalem, ze moze Torwald masz racje. Przeciez Gigabyte 9600 PRO ma czujnik temperatury i korzystajac z niego temperatura rdzenia nie przekraczala 50 stopni na rdzeniu....no to w koncu czy to wszystko przez zasilacz?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 ucho3000 ja mam ten problem z GF 4 ti gainwarda. Po ok. 0,5 h zwiecha rdzenia i zajebiste arty na ekranie. Sprzet taki jak w podpisie i dzis jade juz po 4 GF 4 ti od gainwarda z gwary. Ja juz boje sie go nawet wkladac do kompa. Chyba zaczekam miesiac az sprowadze sobie lanparty :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 ty jeżeli ty masz taką zasiłke http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/zas...ey_HK300XP.html to wywal ja do kosza wolałbym 100% feel-a 350W za 80zł :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 Dlaczego uwazasz ze mam wywalic ten zasilacz?? A tak w ogole to nie do konca ten bo moj to model BS3000 Whisper 300 W za 99zl. EDIT: I mam takie pytanie. Czy ktos kto uzywa VGA Silencera mial jakies problemy znim no i czy zdazylo sie przez niego spalila sie karta graficzna ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 sam widzisz jak został oceniony ten za 250zł, chyba że ty masz jakiś lepszy ja tam wynalazków nie kupuje jedynie sprawdzone ze stajni Modecoma i Chifteca!!! a napięcie na agp to mozesz chyba sprawdzić za pomocą programu NVIDIA System Utility tylko to zależy chyba też od wersi biosu bo na tym co ja jade nic nie pokazuje a na najnowszyć prawie wszystkie napiecia :) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...