Skocz do zawartości
Pure

Która chłodnica wydajniejsza

Najwydajniejsza chlodnica  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Najwydajniejsza chlodnica

• Poldek
      6
    • lada
      11
    • Rekord
      2
    • Ta z auckji co dalem :D
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Poldek ,ale szukaj mosieznej

ta aluminiowa podobna do tej z linka to jakies goowno - przecieka mi i nie ma jak jej zalatac - oczywiscie w samochodzi siedzi

chyba bede mial duza do WC bo do samochodu musze nowa kupic - tylko mosiadz - zawsze mozna zwykla cyna polutowac ,a nie jakies aluminiowe rurki wciskane w gume :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mój pusty łeb to poldek będzie wydajniejszy ponieważ łatwiej będzie przez niego przepchnąć powietrze bo ma większe odstępy między finami, a łada...

Wiem tylko tyle że poldek lepszy od kadeta bo miałem oba i porównałem. Poldek mniejsze opory wody i powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale się mącicie

to jest nagrzewnica poloneza (tego 1500 i caro nowe poldki al już mają) i puźnych fiatów 125

Dołączona grafika

to jest stary typ nagrzewnicy od poloneza fiata125 po małych przeróbkach (poczytać o nich można na mojej stronie

Dołączona grafika

a to od łady:

Dołączona grafika

tak wyglądała jak z nią skończyłem http://student.wspa.pl/~czarodziej/foto/4-1.jpg

ogulnie to łada jest większa niż poloneza. a brał bym tą nowaszy typ poldka bo starsza ma metalowe finy a nowasza miedźane. rdzen czyli kanały polonezy nie zależnie od okresu mają miedziany a zbiorniki po bokach mosiężne. Kumpel się zaoferował że odda mi fiatowską nagżewnice za dwa piwka :) bo mu zbywa.

Tej z alegro bym nie brał chyba że używasz płynu chłodniczego lub innego badziewia typu polimer konserwujący. Ja mam petrygo w moim wc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie zły wybór do pasywnego chłodzenia.

1. mała masa a co za tym idzie pojemność cieplna samej chłodnicy

2. leniwe powietrze nie bardzo machęć do poruszania się w tak małych szparkach jakie ma ta chłodniczka. Lepiej już weź fiata lub łade. Fiat się spokojnie mieści do 5,25"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takiego Poldka/125p ,musze ja wyczyscic

ale i tak wole chlodnice ,jak nie od Poloneza stara to pewnie nowa bo przecieka (a stara zalutowalem i git )- juz nie robia takich samochodow jak kiedys ,przeciez to wiadomo ze guma po jakims czasie sparcieje od goraca i pusci wode

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widze ze jeszcze z Kalisza ta nagrzewnica

dzisiaj sie dowiedzialem ze w Polsce juz nie produkuja chlodnic - do swojego Poldunia kupilem mosiezna z ... Turcji

za 340pln - zlodziejstwo w bialy dzien

wogole sie zastanawiam czy w Polsce produkuja jeszcze cos poza spirytem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi