Skocz do zawartości
zet64

VIA KT880 czy nForce2 Ultra 400 ? CO WYBRAĆ DLA BARTONA 2.6?

Rekomendowane odpowiedzi

Temat przetrawiony 1000 razy. A może nie ? Wszystko się zmienia i odwieczna rywalizacja obu chipsetów trwa. Może warto omówić ten temat nie bazując na sentymentach czy suchych testach wydajności a potraktować temat bardziej praktycznie. Czy należy wybrać nForce'a tylko dlatego, że ma 3% większą wydajność w jakiś tam testach ? Jeśli brać pod uwagę wszystkie elementy przy wyborze płyty (bo do tego zmierzam), to może wybrać VIA bo płyty z tym chipset'em - ze względu na tańszy w zakupie - mają z reguły bogatsze wyposażenie. Więc dla przeciętnego użytkownika, nie podkręcającego na maxa ale trochę w granicach totalnego bezpieczeństwa i stabilności, może być dobrym wyborem. JAKA JEST PRAWDA ??? Bo dla przeciętnego użytkownika to właśnie brak kłopotów z obsługą płyty i stabilność mają największe znaczenie. Nie mam zamiaru ćwiczyć ekstremalnych podkręcań a chcę mieć spokój z płytą. Jaki chipset i w rezultacie jaką płytę brać pod uwagę??? Polecano mi Microstara, Gigabyte'a i Epox'a. No i zmieścić się w średniej cenie. Od 2 tygodni staram się rozgryżć temat ale to chyba bardziej skomplikowane niż sądziłem. Proszę o radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje VIA ,bo jest mniej problemowa ,ma bogatsze wyposazenie i mniejsza cene

nie bardzo moge przedstawic z autopcji awaryjnosc plytek na kt880 - malo ich ,na kt600 znacznie wiecej

jezeli koniecznie kt880 to sporo ludzi juz ma asusa i nie sprawia on problemow - jest przyjazny w uzytkowaniu i bogato wyposazony

ciut drozsza jest MSI KT8 ktora jest podobnie wyposazona i z racji ze to rozwiniecie KT6 plyta ma duze mozliwosci regulacji

mozesz tez przetestowac Solteka ,EPOXa i Abita - Abit ok 340pln ,dwie pozostale ok 300pln - pod tym wzgledem lepiej wyposazone asus ok 280pln i MSI ok 300pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki jest sens kupować cos na nforcie jeżeli wydajnośc do kt880 jest identyczna(+-) a napewno jest mniej problemów jak chocby z ramami czy z zegarem rtc. Sam zamierzam jutro pojutrze kupić asusa na kt880 i jedyne co mnie martwi to 2 fazowe zasilanie na nim. Mam 2 fazowe na epoxie i jest do kitu na maxa. jedyną zaletą wobec via był dual który jest na kt880 więc po cholerę nforce.Msi ma 3 fazowe zasilanie ale jej nie chce bo przekłamuje zawyża temperatury a nie mam ochoty oglądać 60 stopni i wyżej(skłamana temp) Asus ma za to blokadę pci/agp i fsb 227 można osiągnąć(taka jest regulacja w obecnych biosach,biosie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie muszę brać nForce'a, mogę wziąć na ATI. Głównie zależy mi na stabilnej pracy.Już miałem w ręku Asus'a A7V880 ale skołowali mnie w sklepie i na chwilę zrezygnowałem z zakupu. Biorę pod uwagę jeszcze EPOX'a EP-8VTAI (jakaś nowość na KT880) i Gigabyte GA-7VT880L. Zależy mi na dobrym Dual'u i chyba na SATA. Chyba, bo raczej to powinno mieć znaczenie przy kilkusetmegowych plikach. Ale czy na pewno? Słyszałem o różnych problemach z SATA. Teraz mam Barracude i chętnie dałbym drugi dysk już na SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki, przedewszystkim pierwsze pytanie powienien sobie zadać sam zainteresowany a brzmieć ono powinno :

- co ja własciwie będe uzywał

Po co bulic za gigabitowy lan, za fire wire i za coś czego nie bede używał :?: dla samej satysfakcji ze mam wypas chyba :? ja sie kiedys kierowałem takim podejsciem i kupiłem sobie wypasne mobo które ani razy nie miało użytego RAID'u FireWare ani USB 2.0 który nie był jeszcze standardem powszechnym. Kupa kasy i marne pocieszenie ze cos mam

Skoro nie jest w planach hardcore OC to można sobie podarować trójfazowe zasilanie proca, gigabit lan uważam za zbędny bajer bo jak narazie nie ma go w powszechnym użyciu i raczej prędko nie będzie.

Prędzej skoncentrował bym sie na większej ilosci Seriall Ata najlepiej z funkcją RAID, w miare dobrym układzie dźwiękowym, ew na końcu jeśli nie miałoby to przyniesć duzego wzrostu ceny pomyślał o FireWire.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Szczerze mówiąc nie wiem na czym polega różnica pomiędzy trzy i dwu fazowym zasilaniem proca. A używać będę Dual'a , SATA chętnie z dobrym Raid, USB 2.0, może jeszcze (ale niekoniecznie) WIFI- bo jeśli dobrze kojarzę, umożliwia korzystanie z Sieci bezprzewodowo. O ile będzie można korzystać z tego w domu a nie punktach dostępowych. Czy giga lan to jest to? Fire Wire mi niepotrzebny. Nie wiem czy jest dżwięk na płycie który można porównać do SB Live 5.1 ? Mam taką kartę i nie chcę pogarszać sprawy. Dlatego wstępnie myślałem o Asus'ie A7V880 bo ma mniejwięcej co potrzebne. Tylko czy to wszystko działa na odpowiednim poziomie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio zakupilem tego asusa na kt880 i bartka 2600+ i 512 w dualu (2x256 kingston)

zwiazek taki jest bezproblemowy - komp chodzi stablnie, nie wiesza sie, plyta wyposazona dosc dobrze tylko pogryzla sie z wentylem spire WhisperRock IV (ale na innej plycie tez nie chcial chodzic teraz chodzi u mnie na ECS-ie) ale juz bezproblemowo wstala i hula ze spire 5E34B3-H CopperBase.

jest bardzo stabilna, nie jest krecona, bo kumpel ma zakaz grzebania w kompie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Szczerze mówiąc nie wiem na czym polega różnica pomiędzy trzy i dwu fazowym zasilaniem proca. A używać będę Dual'a , SATA chętnie z dobrym Raid, USB 2.0, może jeszcze (ale niekoniecznie) WIFI- bo jeśli dobrze kojarzę, umożliwia korzystanie z Sieci bezprzewodowo. O ile będzie można korzystać z tego w domu a nie punktach dostępowych. Czy giga lan to jest to? Fire Wire mi niepotrzebny. Nie wiem czy jest dżwięk na płycie który można porównać do SB Live 5.1 ? Mam taką kartę i nie chcę pogarszać sprawy. Dlatego wstępnie myślałem o Asus'ie A7V880 bo ma mniejwięcej co potrzebne. Tylko czy to wszystko działa na odpowiednim poziomie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dodam od siebie że te dwufazowa zasilanie stabilnie zasila 2430MHz bartona,, tyle ze bartek lata na std vcore :P płytka dohc oc się nie nadaje i nie pod tym kontem była zapewne projektowana. na pewno jest stabilna, dobrze wyposazona, sensowne romieszczenie komponentów i ma b dobrą cenę, 3 lata gw..

wady ?? skopany bios - trzeba go poprawić ;-) zly pomiar vcore i 12v pod systemem - ale to nie boli... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry ale co to ma znaczyć że się gryzie z wr4 bo go mam a jak zdąze to po pracy kupię sobie ta płytę jak się m oże wentyl gryźć z płyta??????????????????????????????????????????????????????????????????

podejzewam ze chodzi o czujnik obrotow

moze Spire ma za slaby sygnal ,a moze asus obroty ok 2000 bieze za takie jakby ich nie bylo (moj stary Abit KT7 czytal powyzej 2000obr/min) i plyta nie chce wstac

trzeba podpiac wysoko-obrotowy wiatrak ,wejsc do biosu ,wylaczyc ta opcje sprawdzania wiatraka przed startem i po problemie - komp wstanie nawet bez wiatraka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...