Skocz do zawartości
freez

podkładki miedziane na AMD - warte to coś ??

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie warto to kupować czy daje to coś wymiernego czy poprostu jest to próba wciśnieśia czegoś ludziom i zarobienia na nich.

A przy okazji jaka jest ta pasta dodawana do Arctic Cooper Silent 2 TC rev.2, bo jak jest znośna to nie opłaca mi się kupować pasty za 30 pare złotych, która starczy na kilkanaście procków jak ja mam tylko jeden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o coopershima to warto. za marne 5-10zl masz pewnosc ze nie uszkodzisz proca wartego 300 lub nawet wiecej...

A daje coś pozatym, bo żeby nie uszkodzić to wystarczy uważąć przy montarzu.

Podobno też odniża trochę temperaturę, ale chcialem się upewnić od innucy użytkowników.

Chodzi o to że mam już nowego coolera i zastanawiam się czy warto to zamówić na allegro i czekać na to do poniedziałku czy wtorku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury to ci napewno nie obniży ale może podwyższyć ponieważ radiator będzie miał gorszy kontakt z jądrem procka znaczy się mniejszy docisk ;)

To nie ma po co sobie tym zawracać głowy, poprostu bedę uważał przy montażu. Raz już wentyl montowałem na tym procu to i drugi raz zamontuje. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja montowałem już około 20 razy. Kilka razy przy czyszczeniu kompa.

3 procki mi padły.

duron 900, athlon1000 i duron 1600. To nie oznacza bynajmniej, że źle coś robiłem, po prostu niektóre wentyle, a miałem ich z 20, mają kiszkowate zapięcia, lepiej kupić taki coopershim. Chyba, że ktoś raz założy wentyl, a potem następnym razem go będzie wyjmował jak kompa będzie sprzedawał.

Gorzej, jak przez taki cooper, nie będzie w 100% wentyl dotykał rdzenia, przy procku duron 1600mhz miałem coś takiego, nie wiem jakim cudem.... w serwisie powiedzieli, że dostał 100 stopni, a ja im mówię, ze w Everscie miałem 45 stopni C i w biosie też kołotego, to mnie wyśmiali i pokazali pod styckerem lekkie ubrudzenie, milimetrowa kropczeka, trzeba było lupy. I w dupe wsadzić takie zabezpieczenia w AMD.

Dobrze, że w nowych Athlona 64 jest patent INTELA.

Ja bym jednak i tak kupił taki coopershim, nóż widelec, przy zakładaniu jakiegś no name wentyla ci odskoczy np. srubokręt, albo ręka (hehe po paru piwach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury to ci napewno nie obniży ale może podwyższyć ponieważ radiator będzie miał gorszy kontakt z jądrem procka znaczy się mniejszy docisk ;)

To nie ma po co sobie tym zawracać głowy, poprostu bedę uważał przy montażu. Raz już wentyl montowałem na tym procu to i drugi raz zamontuje. :)

Nie bądz taki pewien... ;) Ja jądro ukryszylem za n-tym zakladaniem radiatroa :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj, tu bym sie nie zgodzil :P

sila docisku w tym przypadku nie ma az tak duzego znaczenia jezeli miedzy jadrem, a spodem radiatora nie bedzie powietrza (pasta termoprzewodzaca)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do pasty - powinno się procka smarować chyba co jakiś czas bo traci ona (pasta) swoje właściwości poprzez utlenianie itp...(nie wiem jak ceramique którą mam), więc lepiej mieć tubkę i c onp 6 m-cy nakładać nową - ja tak robię jak "kąpie" swojego zalmanka 7000 . Ale to tylko moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja znam sklep(kopowałem tam kompa :D) gdzie serwis jest poprostu "szydera" :D. Ggdy gostek nakładał mojego volcano 10 to się zastanawiałem czy brać cp. No i gdy namówiłem mamuśke na dodatkowe 20zł(cp był 100% miedź) poprosiłem aby założył z cp(po co sam mam skadać i zj*** proca przypdakiem jak mam "serwisanta" :D). Gostek popatrzył na mnie i powiedział że cp uszkada procesor i wogóle jest do [gluteus maximus] :D. Jak gościowi powiedziałem, że zabezpiecza przed ukruszoniem proca to mi podziękował bo nie wiedział o jego właściwościach :D. Taka jest Polska...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boze, nie chcecie to nie musicie przecie zakłądać, nikt Was do tego panowie i panie nie zmusi. Co rozsądniejsi wykosztują sie na te 15pln czy ile tam i bedą mieć pewność i moze jeszcze jakiś wpływ na obniżenie temp a inni znow nie założą i jeden proca ukruszy inny nie i tak sie świat nie zawali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi