muciek Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 8O dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 Scoon a moze bys sie tak cieklym helem pobawil? ;] 1 litr kosztuje od 10 do 16zl :) (LN2 kosztuje ok. 70gr/kg z tego co pamietam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Nie rozumiem, czego tak "pojechaliście" po kims kto chce uzyc LN do chłodzenia procka... Pomijam, że chyba wiekszość "okraglych" rekordów prędkości wlaśnie na azocie byla ustanawiana. Ma koles jaja, niewiele osob sie tym bawi.... Swoją drogą, to czy istnieje jakaś ścisła zależność między temperaturą a prędkościa procka? Czyli jeśli na kaskadzie uzyskałes te -60 i 3,9 to czy np. przy -80 jest PEWNOSC że bedzie więcej niż 3,9??? Czy tylko od procesora to zależy? I pytanko do berkuta.... na czym na codzień pracujesz? Kaskada chodzi czy to tylko do rekordów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 hehehehe przynajmniej ja nie jechalem po Scoon'ie, ja z Scoonem mamy takie rozne polewki, inny dialog powiedzialbym :) to co zrobi Scoon jest pionierstwem w Polsce i mysle ze z boza i moja pomoca (pare glupich rad) wszystko bedzie spoko, narazie tylko docenia moja porade co do armaflexu ;) niedlugo zobaczycie niezle szalenstwo w rankingach naszych :) Nie nie ma takiej zaleznosci od pewnego momentu. Generalnie odrazu widac jak procek reaguje na temp, po zalozeniu 1 stopniowego ukladu (spadek temp. o okolo 60C w stosunku do wody). Potem kaskada daje jeszcze 30C spadek i z regoly te ostatnie 30-50C daje najwiecej. -130C kaskady spuszczaja manto azotowi. W tle poza autokaskada i kaskada konstruuje -160C potwora ale to inny temat, narazie jest to projekt tylko do mojej wiadomosci. Ja... na codzien na procesorze lezy radiator od V7+ i wieje na niego wentylek 24V 92mm @ 12V (bardzo cichutki). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 @ berkut... szczerze mowiac tez sie ostatnio zastanawialem nad tymi wszytkimi twoimi projektami... twoje prace nad chlodzeniem (kaskada, autokaskada), wiedza i samozaparcie sa imponujace. czasem jednak uwazam iz troszke za bardzo dajesz do zrozumienia innym, ze jestes jedyny i niepowtarzalny w Poslce (moze to i prawda, ale troszke skromniej mozna o tym mowic). wydaje mi sie, ze jedynym wyjsciem dla Ciebie byloby stworzenie druzyny OCerskiej ;) chlodzenie, ktore budujesz wydaje sie byc wydajne, ale niestety sprzet na jaki je wsadzasz nie jest. wszelkie srodki finansowe wkladasz w nowe projekty zanim ktokolwiek moze zobaczyc co poprzedni tak naprawde jest wart w praktyce, z dobrym sprzetem. w koncu chyba po to jest "phase change" aby bic rekordy. zrzuc sie z kims na dobry setup A64 albo Prescotta jezeli sam nie mozesz sobie na to pozwolic. chcialbym w koncu zobaczyc ciebie (lub druzyne przez ciebie stworzona) na szczycie wszystkich "lokalnych" rankingow. bede czekal z zapartym tchem... P.S. post ten nie ma na celu atakowania berkuta w przypadku gdyby komus przyszlo to do glowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Jest Dioda i Raven. Nie jestem od nich w zadnym stopniu lepszy, mysle ze to tylko i wylacznie kwestia czasu zanim Raven dogoni mnie. Dioda (z tego co narazie widze :P) nie koncentruje sie na super high end. Roznica jest tylko taka ze ja mam wiecej $ i poniewaz siedze w R&D to jestem o krok do przodu lacznie z mysla. A to ze sie z tym "woze" - po prostu jestem dumny, glownie z tego ze to chodzi na CO2, a uwierz mi jest to straszliwe gow... I z tego ze autokaskada ktora zrobilem ma kilka rzeczy do ktorych mysle ze przyjaciele amerykanie i inni dopiero beda dochodzic niedlugo, chyba ze im to wczesniej pokaze. Gdyby nie brak etylenu PC ICE nigdy nie bylby pierwszy z swoja 3 stopniowa kaskada ani chilly1. eehh apropo druzyn... chyba sam wiesz najlepiej ze nie ma to szans w polsce. Moze PBA ze mna pobenciach!e ale inni ludzie nie zamierzaja czegos takiego robic (heheheh juz widze jak nagle po tym poscie pojawia sie kolejka chetnych). Nikt kto ma dobry sprzet nie bedzie chcial bojac sie ze go spali albo ze nie chce mu sie wozic tylka do wawy. Niestety kaskada to z natury rzeczy duze i ciezkie urzadzonko ktorego nie da sie transportowac. Autokaskade predzej ale ta z kolei ma mniej czystej mocy (przynajmniej narazie, jutro zaczynam prace nad kolejnym agregatem) Sklepy w polsce nie wykaza zadnego zainteresowania, to jest standart, nawet nie chce mi sie probowac. Jeszcze nie dojzali do tego by zrozumiec ze to takze jest reklama. Ja mam $ na taki sprzet. To nie problem. Problem jest w tym ze zeby nadarzac za innymi trzeba miec zawsze topowy. A to juz kosztuje. Dlatego wole robic to co jest dla mnie przyjemne czyli pracowac nad chlodzeniem. Daawwnnooo temu bawilo mnie posiadanie topowego hardware, teraz juz nawet nie gram a komp to maszyna do pisania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 przyznasz jednak szczerze, ze bez sprzetu i rekordow to twoje projekty tak naprawde nie maja praktycznego znaczenia w spolecznosci overclockerskiej :( chyba, ze robisz to jedynie dla swojego rozwoju, jako hobby lub tez myslisz o budowaniu "na zamowienie" dla tych, ktorzy chetnie pobawiliby sie twoimi "maszynami". w dziedzninie bicia rekordow sa, tak jak np. na Xtremesystems.org: "benchmarkerzy" (Oppainter, rowniez FUGGER), "budowniczy" (jak PC ICE, Chilly1) oraz ci, ktorzy buduja i bija rekordy sami (jak np. PC ICE ostatnio, Overclokk, ponoc Macci, Lard Arse, Tom Holck). skoro nie bawi ciebie juz kupowanie topowego sprzetu to moze znajdzie sie ktos kto wezmie w swoje rece twoja kaskade czy tez autokaskade. do tego jednak, te projekty musialyby byc ukonczone, dzialajace w pelni i wydajne. albo tez zrzucic sie na jakis dobry sprzet w dwojke na przyklad i pobic te kilka rekordow. to jest jasne, ze cieszysz sie bardzo wielkim uznaniem nie tylko tutaj, ale i na XS czy TeamPuss. szkoda tylko, ze nie mozna zobaczyc co w praktyce (benchmarki - jezeli tak mozna to pokazac) oznacza miec do czynienia z phase change berkuta. jestem pewnien, ze respekt do twojej pracy bylby jeszcze wiekszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 To ja sie chyba zaliczam do polskich budowniczych... Szczerze mowiac to jeszcze nie zrobilem fc dla siebie z prostych powodow, nie mam na to kasy, tak samo jak nie mam na sprzet bo wszystko idzie w narzedzia do fc freon itp. Rozumiem berkuta bo w sumie tez nie mam czego benchowac i chociaz sie staram jak moge to ciezko jest uzbierac na jakis nowy sprzet. I potem ja sie troche glupio czuje majac na chacie chlodziarke czy jakies fc i nie mogac tego za bardzo potestowac na kompie. Dla tego jakby co to moge udostepnic kawalek mojego pokoju i jakis agregacik to potestowania, za niedlugo (po swietach) powinienem miec juz 3 agregaciki i czwarty - chlodziarka wiec bedzie na czym benchowac bo ja na prawde nie lubie patrzec jak sie marnuje moc tych agregatow :> Mysle ze berkut ma podobne odczucia, patrzy na swoje -75C i mysli pewnie jakby to bylo miec prescotta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 jak wygram w LOTTO to kupuje FX-55 czy tam nowszego (zalezy co bedzie) i moge pojezdzic po Polsce w celu testowania trzymajcie kciuki to wysle kupon w srode :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 Scoon i jak twój projekt LN2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoon Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 Witam witam no nie bylo mnie w domu (co rowna sie z nie byciem online :) ) od piatku - wrocilem do domu przed 20 minutami... jutro musze przyniesc moj stary parownik i jak mi pozwoli czas i dostep do LN2 - trzeba to przywiesc a potem odwiesc dewar to uda mi sie i nawet w tym tygodniu cos zaprezentowac - ale nie obiecuje maxymalny lag to lada dzien po swietach jutro dam znac dokladnie co i jak - w tym tygodniu mam malo czasu i do tego jeszcze w piatek znow wyjezdzam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 Wkoncu dorwalem swoj agregat od liska i moge konstruowac docelowa autokaskade.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...