Skocz do zawartości
Di(a)ler

Jaki zawód ma przyszłość?

Na ktory zawod Twoim zdaniem bedzie wzrastal popyt na rynku pracy  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na ktory zawod Twoim zdaniem bedzie wzrastal popyt na rynku pracy

• Informatyk
      34
    • Doradca zawodowy
      4
    • Handlowiec
      8
    • Ksiegowy
      3
    • Pielegniarka
      5
    • Tlumacz
      11

Rekomendowane odpowiedzi

na tym forum raczej nie bedzie obiektywnie ;)

Infomatyk na pewno, chociaz moga sie z biegiem czasu zmieniac specjalnosci na ktore bedzie popyt.

Tlumacz: na specjalistow znajacych slownictwo z danej dziedziny.

Chyba bedzie tez wieksze zapotrzebowanie na tlumaczy bardzo bocych jezykow ;) (jakies azjatyckie, arabskie, etc.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm informatyk, na pierwszy rzut oka można pomyśleć, technika idzie do przodu, kompów coraz więcej to informatyków będzie potrzeba więcej, ale niestety masa ludzi już tak pomyślała i informatyków szkoli się teraz od groma, choć pewnie popyt będzie, co do reszty się nie wypowiem bo nie wiem, oprócz pielęgniarek, bo coś na ten temat wiem (moja starsza jest), no więc myśle, że popyt zarówno w Polsce jak i za granicą będzie rósł, a to dlatego, że dziś jest mało szkół pielęgniarskich, a te pielęgniarki, które pracują teraz w Polsce są niedoceniane przez państwo za swoją prace i w dużej ilości wyjadą za granice, jak tylko zostaną otwarte rynki pracy w ue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Handlowcy też zawsze będą potrzebni - bo w końcu ktoś musi ten towar sprzedawać :]

W ogóle to dość głupie pytanie - powinno być raczej jaki zawód nie ma przyszłości...

Poza tym to, że zawód ma pszyszłość, to nie znaczy, że łatwo pracę w tym zawodzie dostać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy się zastanowić że takich specjalności jak inżynier chemik czy coś około tego,prawie nikt nie wybiera a co za tym idzie za kilka lat będzie na to ogromne wzięcie,przemysł chem jest b duży wszakże.

Branża IT jest tak oklepana że pracodawcy mogą sobie wybierać do woli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawy temat.... Sam się zastanawiam nad wyborem zawodu. Oczywiście myślałem o informatyce/programowaniu, ale coraz częściej słyszę właśnie głosy, że rynek się nasyci... Innym rozważanym przeze mnie kierunkiem studiów jest pójście na chemię.... trochę by to było nawet rodzinne bo mam starszą chemiczkę, no i poza tym trochę się chemią interesuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll:

ktos pisal o prawnikach :P

chyba nie ma za bardzo pojecia o tym co pisze - wiesz ile osob konczy studia prawnicze co roku w Polsce, rynek sie nasycil juz jakies 5-6 lat temu, a teraz z tym wyksztalceniem (bez aplikacji - polecam zobaczyc ile jest miejsc co roku na jakakolwiek) trzeba ostro kombinowac zeby na chleb zarobic

a osoba ktora pisze ze notariusz to juz chyba strzal na slepo :P obecnie sie mowi notariusz to "funkcja" dziedziczna - z zawodu na emeryture odchodzi ktos a na jego miejsce wskakuje ktos z rodziny :? prosze sie zapozanc jak wyglada nabor na aplikacje notarialne w najwiekszych miastach :( i wtedy mozemy pogadac :( a co to za przyjemnosc utknac jako notariusz na jakims "zadupiu" 0 szans na kariere :P

IMO zawody w ktorych bedzie zapotrzebowanie to:

- masazysta/-ka - liczba osob cierpiacych na dolegliwosci zwlaszcza plecow ciagle rosnie

- trener/-ka - ogolnie nie tylko sportowy bo trenowac mozna np motywacje itp bzdury

- psychiatra - liczba osob ciepracych na powazne zaburzenia psychiczne jest duza (a tu psycholog nie pomoze)

- policjant/zolnierz/agent - chodzi o profesjonalnie wyszkolonych ludzi bo to co jest teraz to po prostu porazka

- i najlepsze "szpieg przemyslowy" (tak to roboczo nazwijmy chyba ze ktos woli "detektyw") - coraz czesciej o warotsci firmy stanowi Know-How wiec konkurencja bedzie bardzo chciala dysponowac ta sama wiedza co "badany" obiekt :P

qbusek - ja bym powiedzial to inaczej

"nie wazne co, wazne zeby lubic to co sie robi"

jak ktos wybiera zawod tylko dla kasy a wbrew sobie to IMO ma przechlapane, zawsze kiedys zabraknie mu motywacji do dalszego rozwoju - wiem cos o tym :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym to tego dorzucil jeszcze turystyke, i wszystko to co zwiazane ze starymi ludzmi - polskie spoleczenstwo sie starzeje a ktos sie opiekowac nim musi, a w ogole to przyjdzie niz demograficzny i nie bedzie komu zarabiac na te ich emerytury i mysle ze pracy bedzie w brud i to pracodawcy beda sie o nas bic a nie na odwrot jak jest teraz. Wszytko co jakis czas jest na odwrot - malo ludzi- duzo ludzi - renesans-oswiecenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee tam, najlepszy zawód to ksiądz. Żarcie, spanie i używki za darmo (na koszt parafii), same luksusy. Znając mentalność Polaków kasy nigdy na to nie zabraknie. Tylko jeden mankament, raz w miesiącu dyżur w szafie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm zawod powiadacie to napewno....milosny ;] oby ich bylo jak najmniej ; )

A na powaznie to napewno ktos zwiazany z telekomunikacja, elektronika oraz informatyka, ale raczej o waskiej specjalizacji np administrator sieci, programista, webmaster itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll:  

...

qbusek - ja bym powiedzial to inaczej

"nie wazne co, wazne zeby lubic to co sie robi"

jak ktos wybiera zawod tylko dla kasy a wbrew sobie to IMO ma przechlapane, zawsze kiedys zabraknie mu motywacji do dalszego rozwoju - wiem cos o tym :?

oczywiscie masz racje, a dodatkowo jestem pewny ze jak bede robil to co lubie i bede to robil dobrze to bede wstanie utrzymac rodzine i siebie ...

przynajmniej tak mi sie wydaje (wiem jestem mlody i glupi, ale ...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie zwodoy bez sensu.. inforamtyk? po co .. systemy IT dąza do samowystarczalnosci. Co chwila w bankach urzędach docvhodzi do centralizacji - co prowadzi do uszczuplenia zasobów ludzkich..

Najbardziej a topie to wyspecjalizowany mgr/inz rolnictwa - doraddca rolniczy, jak juz w IT to jakiś specjalista od przetwarzania danych ale nie sam informatyk - to zawód na wymarciu.. ;)

tak przynajmniej gdzies w necie wyczytałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie zwodoy bez sensu.. inforamtyk? po co .. systemy IT dąza do samowystarczalnosci.

Umiejetnosci nie wsyzstkich informatykow koncza sie na zainstalowaniu windows / podkrecenia procesora z poziomu biosa / zasintalowaniu gry/ wsadzeniu procesora / plyty etc.. w dobre miejsce :P od tego sa technicy, a aby cos bylo samowystarczalne to najpierw musi to ktos stworzyc... no chyba ze sie za duzo Matrix naogladales.

o co ci chodzilo piszac "systemy IT" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie sądzę by 100 000 informatyków w polsce i x razy tyle kazdego roku dostanie sie do działu inżynieryjnego Intella AMD czy na programistę do jakiś gigantów.

Większość skończy jako sprzedawczyk (jak ja :( ) albo jako informatyk w jakimś zapyziałym firmokrzaku...

Widze ze masz ochotę na wyklucanie sie.. mam rozumiec ze to o umiejętnmościach - nie było do mnie :/

Z resztą zobaczysz jak wygląda zwykła szara rzeczywistość ... gdy posadę informatyka w jakimś większym urzedzie dostaje kretyn który swoją edukację z zakresie elektroniki zakończył na poziomie programowania timera w video- tylko dlatego ze ma bliską rodzinę wsrod urzędasów.

Systemy IT ... chodziło mi o to ze skonczyl się czas zatrudniania sztabu ludzi do obslugi 1 serwera i 20 końcówek... wszystko teraz jest zcentralizowane i w dodatku naprawiane przez parę osób gdzies tam z centrali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm to dziwne, bo znam pare osob, ktore nawet studiow zwiazanych z informatyka nie skonczyli, a zarabiaja calkiem niezle jako programisci, maja stala prace i sa chyba zadowoleni...

wiec chyba masz po prostu pecha, wiesz to zalezy, niestety glownie jak piszesz - od znajomosci :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepszy zawod to kierowca smieciarki :D

ludzie produkuja coraz wiecej smieci i jest potrzeba coraz to wiecej wyspecjalizowanych ekip do ich transportu :P to jest bardzo wazna i odpowiedzialna praca i niedlugo moze byc bardzo popularna :P

a tak powaznie to nie wiem juz ... dobry jest ten inforamtyk o specjalizacji X czy nie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi