Skocz do zawartości
p3dzi0r

Produkcja HDD-WC :)

Rekomendowane odpowiedzi

Może mi ktoś podać dokładnie wymiary HDD aby można było wykonać bloczek na HDD ? , bloczek bedzie miał 9-11 mm grubości (miedziany).

Mogę wykonać dużą ilość :) - ciekawe czy to się sprawdzi (WC na HDD)

i bloczek bedzie do Caviarka 80gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Tom's Hardware uzywali do tego swojego filmiku takiego fajnego WC do HDD. Dyski potrafia sie grzac i jak najbardziej jest uzasadnione zastosowanie takiego czegos. Ciekawi mnie tylko w ktorym miejscu HDD sie grzeje najbardziej i tam sprobowac wcisnac WB.

Pozdro

DExter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producenci robiacy takie WC dla HDD wlasnie tak robia ze chlodzone sa boki dyskow. IMHO elektronika dysku nie ma zadnego kontaktu z obudowa dysku. Podaje przyklad z mojego IBM ale widzialem w sieci zdjecia Caviarow tych nowszych i one maja oslone na elektronike ale czy ona ma kontakt i odprowadza cieplo to watpie. Jak ktos moze potwierdzic to niech sie wypowie.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej w dysku chyba grzeje sie elektronika i od tej strony tez najtrudniej chłodzić :( . Ja bym proponował chłodzenie boków - są z aluminium i działają jak radiator dla dysku.

elektronika sie ledwo grzeje, dotknij przez folie, organoleptychnie sprawdzilem przed chwila 8)

Najcieplejsze sa boki "tfardziela" :o

dlatego zapewne wiekszosc WB na HDD zaklada sie wlasnie na boki, rzadziej na gore, a nie widzialem jeszcze zakladanego na dol, chociaz cholera wie 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może, jeśli ktoś moduje obudowy i może dopasować sobie miejsce, zrobić "kieszeń" WC na dysk - prostopadłościan z wyciętym środkiem, a ścianki wew. przylegałyby z każdej strony do HDD. To chyba nie byłoby trudne do zrobienia!?

Może jeszcze z miedzi to zrobić???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znów polecam www.zerofanzone.co.uk - tam koleś zrobił sobie bloczek na dyski. 

Pozdrawiam 

M.

Ja bym polecal polaczenie bloku tego kolesia z tej stronki z tym od firmy innovatek czyli tego co chlodzi boki dysku i jest zarazem zamocowaniem do duzej kieszeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje przemyślenia na temat bloczku do HDD: oblukałem dwa różne egzemplarze i moim zdaniem boki są zbyt nierówne, żeby bloczek dobrze przylegał, dlatego jestem zwolennikiem zerofanzone patentu - jest zresztą w miarę prosty do zrobienia - u mnie zresztą najbardziej grzeje się górna pokrywka dysku.

ale każdy i tak ma swoje podejście :mrgreen: - więc bez urazy proszę.

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam fajnego twardziela od notebooka - jest super-szczelny - tylko wystaje podłączenie do zasiłki i makaronu + zworki.

Można go umiścić nawet pionowo (skośnie) w jakimś zbiorniku niech te kable sobie do góry wystają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli projektując WC, powinno się stosować dwa układy. Jeden "zimny" do procka i karty czy tam chipsetu (chce zamontować chłodnice na dworze), a drugi do dysku "cieplejszy" tak żeby tęperatura cieczy miała koło 18-22 stopni (czyli koło pokojowej).

Dobrze kombinuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli projektując WC, powinno się stosować dwa układy. Jeden "zimny" do procka i karty czy tam chipsetu (chce zamontować chłodnice na dworze), a drugi do dysku "cieplejszy" tak żeby tęperatura cieczy miała koło 18-22 stopni (czyli koło pokojowej).

Dobrze kombinuje?

a jak chcesz miec ciecz ponizej 18 st w WC? bedziesz stosowal jakis agregat (freon) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam fajnego twardziela od notebooka - jest super-szczelny - tylko wystaje podłączenie do zasiłki i makaronu + zworki.

Można go umiścić nawet pionowo (skośnie) w jakimś zbiorniku niech te kable sobie do góry wystają  :)

nie wiem tylko po co chlodzic dysk do laptopa jak on sie w ogole prawie nie grzeje bo ma tylko 4200 rpm. W ogole to sam mam taki, uzywam jako dyskietki bo mam przejsciowke na normalne, dysk jest w obudowie z pudelka po CD (wylamane kawalki scianek, tylko zlaczki wystaja) obudowa jest ciasna, a dysk po 3 godzinach nawet nie jeknie. Dla ciekawosci sprawdzilem jego wydajnosc HD Tachem - odczyt max 8 MB/s sredni 7 MB/s. Dysk to 3.2 GB, UltraATA-33, 4200rpm. Troche wolny ale 4 filmy sie mieszcza ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze tak by zapytac ludzi ktorzy to juz zrobili?

Ja to zrobilem i twierdze ze nie jest do tego konieczne stosowanie grubej blachy, wierconej czy frezowanej, 4 mm starczy do tego dolutowac duza iloscia cyny rurki miedziane i po klopocie. Jest zajebiscie wydajne (temp czujnika wew. barakudy4 pokazuje tyle samo co termometr w wodzie) i przy tym tanie i nieskomplikowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak chcesz miec ciecz ponizej 18 st w WC? bedziesz stosowal jakis agregat (freon) ?

oh boss troche finezji :]

moze peltierek?

ja poniewaz za jakis czas bede mial [chyba] blok na hdd lub grafie [lub tu i tu] wpadlem na pomysl [moze ktos wpadl na podobny....] coby chlodzic wode peltierkiem - odrazy do bloku na procku bedzie leciala zimna..

a bedzie sie to tak odbywali ze 2 blok zamontowany n a zewnatrz bedzie polaczony z zajebiscie wielkim miedzianym radiatorkiem wlasnej prod - miedzy radiatorkiem a 2blokiem bedzie pieltiel ktory bedzie chlodzil blok przez ktory przeplywa woda nagrzewajac tym samym radiator - radiator bedzie chlodzony jakims 90mm regulowanym wentem - coby bylo ultra cicho :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem przecierz, że chłodnica będzie na dworze. Przecierz przez większą część roku jest tam chłodniej niż 18 stopni, a zimą to do -5 i lepiej spada :D.

A co robić latem? tego do końca nie wiem....

Spentany - wpadłem na identyczny pomysł. To rozwiązanie ma ten plus że jak nie trzeba, można spokojnie peltiera wyłączyć. Oszczędność energi, po co chłodzić procek używając 120W jak można wystudzić ciecz na dworze (zimą) i zaoszczędzić. Na dodatek jedno ogniwo chłodzi i procka i np. grafike.

Nie wiem jednak jaki wymiennik użyć(na ogniwie). Boje się że ciecz mogłaby przepłynąć i nie wystudzić się. Ktoś już tak może zrobił? jakie efekty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slochaj ja nie planowalem 120 tylko 34 bo przeciez za duzo energii by to zarlo..

Ja nie upieram się przy konkretnej liczbie. Chodzi mi o to że niezalerznie od mocy peltiera można go sobie wyłączyć. A Ty z jakich powodów chciałeś użyć te rozwiązanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej w dysku chyba grzeje sie elektronika i od tej strony tez najtrudniej chłodzić :( . Ja bym proponował chłodzenie boków - są z aluminium i działają jak radiator dla dysku.

Popieram.

A może zrobić odlew elektroniki i zrobić z niego dokładnie dopasowany WC? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram.

A może zrobić odlew elektroniki i zrobić z niego dokładnie dopasowany WC? :D

Hmm.Minusy:

-strasznie trudne do wykonania

-kazdy dysk(prawie) ma inne rozlozenie rezystorow itp,wiec kazdy dysk=nowy blok

-pamietaj ze element chlodzacy nie moze przewodzic prady(w innym wypadku nastapi zwarcie)

-nie zapominaj ze boki tez sie grzeja wiec chlodzenie samej elektroniki nie ma sensu(wedlug mnie)

-jesli blok bedzie scisle docisniety do odlewu przy pracy moze chalasowac.

Plusy:

+Wysoka wydajnosc (chyba :)

+Wiecej nie moglem wymyslec :)

Czekam na krytykęęęę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...