Skocz do zawartości
vindicator

Miganie ekranu na GF5200

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest następujący:

Gdy przeglądam szybko foldery ze zdjęciami lub strony www komputer co jakiś czas zatrzymuje się na chwilę, a na monitorze pojawia się mignięcie, identyczne jak przy zmianie rozdzielczości. Spotkałem się z tym na sporej ilości kompów, ale jak dotąd nie znalazłem rozwiązania. NVIDIA krótko mówiąc mnie olała, nie odpowiadając na kilka maili do pomocy technicznej. Czy ktoś wie jak to naprawić? Dzięki za pomoc.

PS: Problem pojawia się na najnowszych detonatorach. Na tych sprzed półtora roku wszystko było ok.

Mój komputer to:

- Płyta MSI z chipsetem VIA KT600

- Athlon XP 2500+

- 512 DDR

- PixelView GeForce 5200FX Ultimate + najnowsze stery

- Monitor AOC 7klr+

- Dysk SATA Maxtora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WOW, wydaje mi sie, ze mamy ten sam problem:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=100...highlight=flash

I nie tylko my. Ale ja mam z inna karta...

Poniewaz od pisania w tamtym topicu minelo troche czasu, to powiem, do czego doszedlem..

Obstawiam wine jakiejs niedorobki sterownikow VIA, gdyz w drodze prob i bledow udalo mi sie wykluczyc:

- monitor

- karte

- zasilacz

- sterowniki grafiki (na sterach VGA jest to samo)

Najciekawsze jest to, iz podlaczylem grafike brata do mojego sprzetu i to samo bylo, ale w jego kompie obie grafiki dzialaja ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taak, VIA jest tu głównym podejrzanym. Nie sądzę żeby ten problem był sprzętowy, bo jak już napisałem na Detonatorach z lipca 2003 wszystko śmiga. Co dziwne obraz nigdy nie mruga w grach i w filmach (bodaj raz mi sie w jakimś divx-ie zdarzyło), a już normalne używanie Windowsa staje sie wkurzające :( Co do nView to mam ten szajs od początku wyłączony.

BTW: Ciekawostką jest, że miganie ekranu można w 99% przypadków wywołać przeglądając bardzo szybko zdjęcia z jakiegoś folderu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten sam proble nie wiem co z tym zrobic moj komp to :

Płyta MSI z chipsetem VIA KT600

athlon XP 2000+

grafa GF 4 TI 4200 64 MB MSI

512 ramu

monit zmienialem na poprzednim bylo to samo grafe, ram tez zmienialem wiec to mozna wykluczyc tylko zastanawiam sie czy to nie wyszlo po ktoryms upgradzie biosu na plycie jesli ktos ma podobne wrazenie dajcie znac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam troszeczke inny problem na takiej grafice. Mianowicie jak gram w nowsze gry czasami wyglada jakby mi sie tekstury sypały. Nioe cały erkan ale np jeden pasek przeleci. Karte kupyałem na allegro i wczesniej koles mi przysłał 64bitowa pozniej 128 i w 1 i w 2 było tak samo. Płytke takze na chipsecie Via :] wiec chyba cos oni skopali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi