Mexes Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 Witam! Przejde od razu do rzeczy. Otoz od pewnego czasu nie moge wysylac poczty (MS Outlook czy Outlook Express). Pojawiaja mi sie takie oto komunikaty: "Wyślij wiadomość testową e-mail: Znaleziono serwer, ale nie było od niego odpowiedzi. Sprawdź czy port i informacje o zabezpieczeniach SSL są poprawne. Aby uzyskać dostęp do tych ustawień, zamknij to okno dialogowe, a następnie kliknij przycisk więcej ustawień i kliknij kartę Zaawansowane" "Znajdź serwer poczty wychodzącej (SMTP): Program Outlook nie może połączeyć się z serwerem poczty wychodzącej (SMTP). Przyczyną problemu może być nazwa serwera lub port albo to, że serwer nie obsługuje zabezpieczeń SSL. Sprawdź ustawienia portu i zabezpieczeń SSL w obszarze Więcej ustawień na kracie zaawansowane" ewentualnie: "Zadanie xxx@wp.pl wysyłanie zgłosiło błąd (0x80042109). Program Outlook nie może połączyć się z serwerem poczty wychodzącej (smtp). W razie kontynuacji odbierania tej wiadomości skontaktuj się z administratorem serwera lub usługodawcą internetowym (ISP)" Poczty nie moge wyslac nie tylko z wp.pl ale takze np. z o2.pl. Oczywiscie Outlooka mam skonfigurowanego poprawnie, tzn. uwierzytelnianie itp. Korzystam z niego juz kilka lat i nigdy nie mialem takich problemow. Co ciekawe, zaobserwowalem ze od kiedy zaczely sie problemy z poczta nie moge kozystac rowniez z zadnego programu p2p - nie moge polaczyc sie z zadnym serwerem. Przy probie testowania polaczenia np. w emule pojawia mi sie to: "TCP test failed! UDP test will not be performed". Nawet raz chcialem wejsc na czat (wp czy interii) i wyskakuje monit z bledem o zablokowaniu jakiegos portu czy cos takiego. Kozystam WinXP sp2. Pierwsze co zrobilem, to wylaczylem firewalla - nic. Potem odinstalowalem nortona - nic. W koncu zainstalowalem system od nowa - wciaz qpa... Jestem bezsilny. Cale zycie siedzialem na modemie, dopiero od niedawna mam net z kablowki (multimedia). Dziwne, ze przez miesiac wszystko bylo ok. Zastanawiam sie, czy wina nie lezy po stronie uslugodawcy? Czy jest mozliwe zeby nagle zablokowali mi jakies porty? Z gory WIELKIE dzieki za pomoc, bo naprawde nie wiem juz co robic. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 Jesli na czystym systemie z SP2 (bez firewalli, antywirusow) masz ten problem i poczta jest dobrze ustawiona, to mozliwe ze uslugodawca cos namieszal. Moglo mu sie cos pomieszac i zablokowal port 25. Ja bym jednak przejrzal caly konfig poczty, bo przeciez o2.pl nie uzywa SSL.. Zakladam, ze czytales TO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 O2 rowniez korzysta z SSL, tyle ze na innych portach (klik). Dziwne bylo by, gdyby kablowka wszystko poblokowala i to w tak glupi sposob wykluczajac nawet mozliwosc wyslania poczty. W pryzpadku Multimedii w Toruniu wszystko dziala poprawnie. Sproboj moze na innym systemie (jakis ktory odpala sie bezposrednio z plytki - Windows PE lub Linux), jesli bedzie to samo, to dzwon do providera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mexes Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Dzieki za odpowiedzi. Zauwazylem jeszcze jedno, otoz gg dziala normalnie, ale nie moge wyslac nikomu zadnego pliku. Hmmm... Nie pozostaje mi nic innego jak instalka innego os-u, lub musze skrecic jakiegos innego kompa do domu i sprawdzic. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...