wb Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Witam - mam problem z nowym dyskiem chciałem sobie polepszyć a tu masz. Kupiłem Cawiara 80 GB/8MB bufor/7200 obrotów. Mam windows 98 SE, 512 MB ram, płyta ASRock K7VT2. Problem jest taki że dysk bardzo zamula a winda czasem się wiesza (postawiony na nowo po wymianie dysku). Wcześniej miałem Samsunga 20 GB/2MB bufor/5400 i chodził o wiele lepiej. Nie bardzo wiem jak co poustawiać w biosie mam kilka możliwość DMA? łącznie z Auto które najlepsze ustawienie, czy muszę coś zmienić w ustawieniach systemowych proszę o pomoc. W specyfikacji płyty jest coś takiego IDE1: ATA 133/Ultra DMA mode 6 ; IDE2: ATA 133/Ultra DMA mode 6 W specyfikacji dysku IDE Ultra ATA/100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoKFoR Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 w biosie ustaw na auto, a w wlasciwosciach dysku (menadzerze urzadzen) zaznacz DMA. Masz kable IDE 133 lub 100 ? jesli te starsze 33 to mozliwe ze przez to Ci zamula. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wb Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 w biosie ustaw na auto, a w wlasciwosciach dysku (menadzerze urzadzen) zaznacz DMA. Masz kable IDE 133 lub 100 ? jesli te starsze 33 to mozliwe ze przez to Ci zamula. OK zmienilem kabelek ale niemam zadnej opcjo DMA w (menedzerze urzadzen) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 kontrolery ide... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wb Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 kontrolery ide...Jak tu moge dolaczyc jakis obrazek bo niemam opcji DMA w kontrolerach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 A, nie doczytałem ze to win98. DMA jest w menedzerze we własciwosciach dysku, jezeli nie masz tej opcji musisz zainstalowac stery do kontrolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...