Skocz do zawartości
S-Fan

Chello, a kilka telewizorów

Rekomendowane odpowiedzi

Mi powiedziano (co prawda nie mam Chello, ale inna kablowke), ze modem powinien byc podlaczony bezposrednio do "glownego" gniazdka w mieszkaniu. W pozostalych przypadkach sygnal moze byc zbyt slaby i w efekcie moga wystepowac roznie problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem się na chellopl.one.pl, ale pytam się też tu. Im więcej osób przeczyta tego posta, tym więcej ciekawych opinii mogę dostać. Na razie mam dwie i żadna do końca nie wyjaśniła mi problemu, więc jak ktoś coś wie na ten temat, ma takie podłączenie, lub zna kogoś kto ma, proszę niech da znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci moze jak jest u mnie. W mieszkaniu mam jedno gniazdko z 3 wyjsciami (net, tv, radio). Z Tv mam pociagniety kabel do drugiego poku i podlaczony do mojego telewizora. W tym miejscu (przed moim TV) probowalem podlaczyc modem - sygnal byl zbyt slaby, modem nie mogl sie polaczyc z siecia. 20 metrowy kabel podlaczony bezposrednio do wyjscia/wejscia dla netu przy glownym gniazdku spisuje sie bez problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki!

Na taką odpowiedź czekałem! Czyli najpierw musze rozbić sygnał na net i TV, a potem mogę dzielić sygnał telewizyjny. Taki układ planowałem od początku, tylko nie byłem pewien, czy sygnały nie będą się jakoś zakłócały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wiele odbiornikow powoduje degradacje sygnalu, przykladowo mam modem i tv podlaczony z jednego kabla, w momencia jak zalaczam tv to spada download

Ale w ktorym miejscu masz rozbity sygnał? Przy wejsciu do domu, czy tuż przed telewizorem i dalej ciągnie się on do kompa albo odwrotnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to sam sobie gola strzeliłeś

po wejściu kabla do mieszkania ZANIM coklwiek na nim podłaczysz trzeba sygnał rozdzielić. Jeżeli ma tam byc modem kablowy to do ASTER (i w chelo pewnie też bo mają te same modemy) taki badziew powinni zamontować ci technicy montujący łącze. Ten rzdzielacz powoduje to że TV nie pakują sie na pasmo internetu

teraz na wyjściu DATA z tego "rozdzielacza" nie ma prawa być nic innego niż modem klablowy. Nie można go dzielić

a na wyjściu TV/RADIO z tego rozdzielacza sygnał może być dalej dzielony. Ale nie na chama tylko za pomocą Spliterów. Są do nabycia w sklepie RTV i nazywają sie Two Way Splitter albo Three Way Splitter - w zależności od tego czy mają wyjsćia na 2 albo 3 odbiorniki, kosztują coś ze 3 zł sztuka + do tego złączki RF (najpewniejsze). W zaszdzie do 3 odbiorników TV można bez straty na sygnale

Powiem ci moze jak jest u mnie. W mieszkaniu mam jedno gniazdko z 3 wyjsciami (net, tv, radio). Z Tv mam pociagniety kabel do drugiego poku i podlaczony do mojego telewizora. W tym miejscu (przed moim TV) probowalem podlaczyc modem - sygnal byl zbyt slaby,

O nie jest za słaby. tego pasma tam po prostu NIE MA (w zasadzie). Własnie to robi ten dzielnik z 3 gniazkami. Do gniazga dla modemu idzie jego cześć pasma a do gniazdek RTV ich pasmo i wszelkie odstępstwa są filtrowane.. właśnie żeby jedno nie bruździło drugiemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi