ratHUNTER Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 jak wszyscy dobrze wiemy, DUAL DDR pracuje jako macierz RAID poziomu 1 (mirroring) czyli tracimy polowe pojemnosci na rzecz podwojenia przepustowosci (jesli pozwala na to FSB). ale czemu konstruktorzy nie poszli krok dalej i nie puscili pamieci w DUAL DDR jako macierzy RAID poziomu 0 (stripping). tutaj otrzymujemy podwojenie transferu, a nie tracimy polowy pojemnosci. pytanie wedlug mnie retoryczne nie jest. dlatego zalozylem topic 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow32 Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 8O jak to ? to chyba ja jestem pierwszy ktory niewiem (mam kt-600 i nigdy nie mialem doczynienia z dualem) !!! niech ktos mi wyjasni, jak kupie sobie 2x256 mb i wlacze duala to komp bedzie widzial tylko 256 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 nie nie tracimy połowę pojemności coś ty wogóle ratHUNTER wymyślij? :/ mając 2x256MB puszczone w dualu mamy wykryte normlanie 512MB ogólnie wielki LOL :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 jak wszyscy dobrze wiemy, DUAL DDR pracuje jako macierz RAID poziomu 1 (mirroring) czyli tracimy polowe pojemnosci na rzecz podwojenia przepustowosci (jesli pozwala na to FSB). ale czemu konstruktorzy nie poszli krok dalej i nie puscili pamieci w DUAL DDR jako macierzy RAID poziomu 0 (stripping). tutaj otrzymujemy podwojenie transferu, a nie tracimy polowy pojemnosci. pytanie wedlug mnie retoryczne nie jest. dlatego zalozylem topic 8) lol bzduuuuuuuuuuurrrrrrrrrryyyyyyyyyy, majac dual ddr nic sie nie traci, co najwyzej zyskuje sie wydajnosc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 ale o zo hozi? Moze tez kolega by nauczyl sie rozrozniac tryby pracy w macierzach dyskow twardych: RAID 0- podwojna wydajnosci i podwojna pojemnosc (jednoczesny zapis kolejnych bitow naprzemienny - jeden bit na jednym, drugi jednoczesnie na drugim napedzie) RAID 1- pojemnosc najmniejszego napedu w macierzy (zapis jednoczesny tych samych bitow na jednym i drugim medium, gdzie drugi naped pelni role kopii bezpieczenstwa) Pytanie podstawowe-jaki ma o zwiazek z pamiecia RAM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 RAID 0- podwojna wydajnosci i podwojna pojemnosc (jednoczesny zapis kolejnych bitow naprzemienny - jeden bit na jednym, drugi jednoczesnie na drugim napedzie)Troche nie tak... Przy zakładaniu macierzy raid 0, wybieramy wielkość bloku/paska ( stripe size np. 4KB, 16KB,64KB....) i dane są rozmieszczane wlaśnie tymi blokami naprzemiennie na kolejnych dyskach, a nie bitami. Pytanie podstawowe-jaki ma o zwiazek z pamiecia RAM?Przypuszczam ze po przeczytaniu informacji o dualu i raidzie autor tego tematu tez juz nie wie jaki to ma związek ze sobą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Masz racje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ratHUNTER Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 ups, no faktycznie zlolowalem :P cale czas zylem w przekonaniu, ze dual ddr pracuje jako macierz raid1 (pomijajac drobne niuanse) a tu taki lol. hehe, dobre, dobrze, ze dowiedzialem sie o tym teraz, niz wcale. haha. st51, przeciez kurde wiem, ze dual to nie dokładnie to samo co raid, tego mi tlumaczyc nie musisz :P. dual ddr pracuje w takim razie jako raid0 z paskami o dlugosci 64bitów. dzieki dzieki, i przepraszam za problem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 dzieki dzieki, i przepraszam za problemNic się nie stało, pomyłki się zdarzają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 pewnie by sie dalo zrobic zeby miec tylko polowe pamieci i nie zmieniac wydajnosci ale za to wieksze bezpieczenstwo, mogloby sie okazac ze podkrecajac do kosmicznych wartosci czesc 1 kostki nie wydala to bedize uzywany ten obszar z 2 kostki i w sumie byloby stabilne. ale zbytnio to nieprzewidywalne by bylo chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 W komputerach w których nie mozna sobie pozwolić na błędy uzywa się pamięci z ECC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 poza tym to byłoby zamierzone zmniejszanie pojemności pamięci, a to kretyństwo akurat pamięć RAm chodzi dla mnie jak najbardziej stabilnie, i w życiu nie dałbym sobie przykroić tego o połowę na rzecz niby większej stabilności :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Jak przeczytałem post zalozyciela tego tematu aż kliklem wlasciwosc "moj komputer" by zobaczyc ile mam ram'u :) I nie wiedzialem o co chodzi:) heehheeheh.. ale cóż, nie każdy musi wszystko wiedzieć. pozdro :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...