Skocz do zawartości
Mark Nazzal

Pamięć RDRAM

Rekomendowane odpowiedzi

Hey. Mam taka sprawe.

Trochę ponad rok temu kupiłem komputer cały, w zestawie. Pentium4 1495Mhz, płyta główna na Chipsetcie Intela 850GB, pamięc oczywiście RIMM.

Płyta główna obsługuje 4 sloty. W 2 z nich sa dwie kostki tego RDRAMU (Kingstona). A w dwoch pozostalych znajduja sie 2 kostki mojego starego ramu, nie pasujacego do plyty (gdy kupowalem nowego kompa, w rozliczeniu dalem im swojego starego, ale prosilem o zachowanie pamieci, a oni zostawili ja w tych 2 pozostalych slotach na nowej plycie). Na kilka dni po kupnie kompa otworzylem go, i wyjalem te stare ramy. I nic. Komputer nie chciał działać ! Nie zwrocilem na to wtedy zadnej uwagi... az do teraz, kiedy to chce dokupic sobie wiecej Ramu, i nie jestem w stanie go nigdzie umiescic.

Czy ktos mi moze cos poradzic ?

Przy okazji.. czy kostki RIMM mozna instalowac tylko parami ?

Pozdrowienia, i z gory dzieki za pomoc.

A moze to w sumie nawet nie jest stary ram... bo na nim nic nie pisze ; p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co wyjąłeś to nie pamięć ale terminatory.bez których komp nie działa.

Na płycie z 850 muszą być obsadzone wszystie gniazda pamięci dlatego przy dwóch RIMM stosuje się terminatory.

To przy trzech rimmach moge miec tylko 1 terminator?

:?:

Nie bo RDRAM'y ładuje się parami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co wyjąłeś to nie pamięć ale terminatory.bez których komp nie działa.

Na płycie z 850 muszą być obsadzone wszystie gniazda pamięci dlatego przy dwóch RIMM stosuje się terminatory.

Skoro to są terminatory, to co z tymi starymi pamięciami, które mieli zostawić Nazzalowi? :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...