alienth Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Witam. Posiadam ten sprzet co w podpisie. Jak wiadomo sa dostepne biosy do NF7 od merlina z CPC ON i CPC OFF. jak rowniez wiadomo chodzi tutaj o parametr command rate. Biosy z CPC OFF sa zalecane do modulow RAM 512MB. Wiadomo rowniez ze nie ktore pamiatki na wyzszych fsb nie wytrzymuja command rate 1T. I moje pytanie brzmi czy jesli bym zapodal biosa z CPC OFF to pozwolilo by to podkrecic wyzej pamiatki :?: . Chodzily na fsb 220mhz ale 3dmark sie wywalal a w prime blad po 4 minutach, gdy podwyzszylem timingi to w prime byl twardy zwis. Prosze wyrazic swoja opinie czy jest ses zabawy z CPC OFF przy tych 2 modulach RAM 256MB ktore posiadam(opis w podpisie). Pytam rowniez dlatego ze nie chce tak tasowac tymi biosami na plycie bo to roznie bywa :wink: Zakladam ze to nie wina procka, gdyz nie ma zadnej roznicy na + przy napieciach 1.9V a nawet 2V na rdzeniu. NB i SB dobrze chlodzone. Jeszcze jedno pytanie, jaka jest roznica w wydajnosci pamiatek pracujacych na tej samej FSB przy command rate 1T i 2T :?: Ps. mam nadzieje ze w dobrym miejscu umiescilem temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 wydajność przy 2T będziesz miał wyższą jeśli podniesiesz FSB przynajmniej o 10Mhz w stosunku do 1T, a i to nie jest pewne (raczej 20). natomiast nie jestem pewny czy aby ten Kingston nie sięga już granicy swoich możliwości - 220 to dość dużo na pamiątkę 333. wyjmij tego Kingstona i spróbuj na Kingmax - powinno być stabilnie. na 2T zmień ale jeśli będziesz miał ustawić FSB przynajmniej 230-240. poniżej to nie ma sensu. sprawdzałem to na Epoxie 8RDA3+ ale pewnie i Abit takim prawom podlega Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alienth Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 probowalem juz na command rate 2T i tez kupa. wiec pewnie to koniec mozliwosci pamiatek :( ale co tu sie wiecej spodziewac za 160zl za jedna :lol: jeszcze pokombinuje z samym kingmaxem, ale to tyklo tak dla sportu bo komp z 256ram to juz starozytnosc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 Witam. Posiadam ten sprzet co w podpisie. Jak wiadomo sa dostepne biosy do NF7 od merlina z CPC ON i CPC OFF. jak rowniez wiadomo chodzi tutaj o parametr command rate. Biosy z CPC OFF sa zalecane do modulow RAM 512MB. Wiadomo rowniez ze nie ktore pamiatki na wyzszych fsb nie wytrzymuja command rate 1T. I moje pytanie brzmi czy jesli bym zapodal biosa z CPC OFF to pozwolilo by to podkrecic wyzej pamiatki :?: . Chodzily na fsb 220mhz ale 3dmark sie wywalal a w prime blad po 4 minutach, gdy podwyzszylem timingi to w prime byl twardy zwis. Prosze wyrazic swoja opinie czy jest ses zabawy z CPC OFF przy tych 2 modulach RAM 256MB ktore posiadam(opis w podpisie). Pytam rowniez dlatego ze nie chce tak tasowac tymi biosami na plycie bo to roznie bywa :wink: Zakladam ze to nie wina procka, gdyz nie ma zadnej roznicy na + przy napieciach 1.9V a nawet 2V na rdzeniu. NB i SB dobrze chlodzone. Jeszcze jedno pytanie, jaka jest roznica w wydajnosci pamiatek pracujacych na tej samej FSB przy command rate 1T i 2T :?: Ps. mam nadzieje ze w dobrym miejscu umiescilem temat. -biosy z CPC OFF sa zalecane do pamiatek 2*512 duall -w kofiguracji pamieci w dualu roznice w wydajnosci miedzy 1T,a2T sa znikome,inaczej sprawa ma sie z pamieciami w single channel -raczej to max tych pamiatek, chyba ze wiecej Volt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Witam W jakis sposob moge zmienic command rate z 1 na 2 ?? w biosie nie mam takiej opcji :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 W epoxie taczej tego nie zmienisz, chociaż Merlin zdaje mi się ze napisał jakiś bios do epoxa który był testowany przez jednoego z userów forum. Niestety to dawne czasy więc polecam Ci przekopywać się przez forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) to troszke lipka, jak szukalem biosy Merlina to linki do nich juz nie dzialaja:( a jest jakas mozliwosc ustawienia command rate z poziomu windowsa ?? Edytowane 29 Grudnia 2006 przez wizner5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Ja w swoim mam taką możliwość :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Nie porównuj K7 z K8 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Na K8 duzo wiecej mozna zrobic w wiekszosci plyt glownych :) kurcze sam nie wiem co mam robic mam wrazenie ze moje pamieci 2x512 nie pracuja poprawnie. Mam je teraz w singlu zeby wykluczyc duala i nic to nie daje. Gram np. w colina przy 512 MB ram gra chodzi super plynnie rzadnych przycinek itp. A jak doloze 512Mb czy to w singlu czy w dualu ustawie to gra raz na jakis czas potrafi sie przyciac oraz momentami FPS w grze spada o polowe z 60FPS na 30FPS. Hmm moze command rate z 1T na 2T cos by dalo no ale nie wiem jak zmienic skoro z poziomu biosu nie moge :( Help me! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Pozamieniaj sloty/pobaw się timingami/napięciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Timingi juz zmienialem raz ostrzejsze raz calkiem luzne i to samo sloty tez juz zmienialem w kazdy mozliwy sposob napiecie nawet na 2.9V dawalem i nic to samo dalej Moze ten Epox gryzie sie z tymi pamieciami ? zmienie jeszcze bios plyty glownej na jakis starszy moze to cos da ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) Timingi juz zmienialem raz ostrzejsze raz calkiem luzne i to samo sloty tez juz zmienialem w kazdy mozliwy sposob napiecie nawet na 2.9V dawalem i nic to samo dalej Moze ten Epox gryzie sie z tymi pamieciami ? zmienie jeszcze bios plyty glownej na jakis starszy moze to cos da ? Tu masz link do tych zmodowanych biosów :wink: 3 post od końca. http://forum.hslab.pl/viewtopic.php?t=2131...sc&start=15 Edytowane 29 Grudnia 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) wizner5 to raczej nie wina plyty mialem takie same problemy z 2x512 jak Ty, na plycie z siga... loteria, przy 200mhz chodzily bez zarzutu, ale jak zaczelem je krecic... raz bluescreen, raz zwiecha, raz 230mhz raz 240mhz (na k8 250 robily) i po tych 240 i blue screenie zobaczylem na plycie "C1"(pamieci), sprawdzilem osobno i dzialaly, ale oddalem je... ale nie testowalem na 2T :/ Edytowane 4 Stycznia 2007 przez buuren Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...