Skocz do zawartości
alienth

Command rate 1T czy 2T ? sprawa z OC pamiatek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam ten sprzet co w podpisie. Jak wiadomo sa dostepne biosy do NF7 od merlina z CPC ON i CPC OFF. jak rowniez wiadomo chodzi tutaj o parametr command rate. Biosy z CPC OFF sa zalecane do modulow RAM 512MB. Wiadomo rowniez ze nie ktore pamiatki na wyzszych fsb nie wytrzymuja command rate 1T. I moje pytanie brzmi czy jesli bym zapodal biosa z CPC OFF to pozwolilo by to podkrecic wyzej pamiatki :?: . Chodzily na fsb 220mhz ale 3dmark sie wywalal a w prime blad po 4 minutach, gdy podwyzszylem timingi to w prime byl twardy zwis. Prosze wyrazic swoja opinie czy jest ses zabawy z CPC OFF przy tych 2 modulach RAM 256MB ktore posiadam(opis w podpisie). Pytam rowniez dlatego ze nie chce tak tasowac tymi biosami na plycie bo to roznie bywa :wink: Zakladam ze to nie wina procka, gdyz nie ma zadnej roznicy na + przy napieciach 1.9V a nawet 2V na rdzeniu. NB i SB dobrze chlodzone.

Jeszcze jedno pytanie, jaka jest roznica w wydajnosci pamiatek pracujacych na tej samej FSB przy command rate 1T i 2T :?:

Ps. mam nadzieje ze w dobrym miejscu umiescilem temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydajność przy 2T będziesz miał wyższą jeśli podniesiesz FSB przynajmniej o 10Mhz w stosunku do 1T, a i to nie jest pewne (raczej 20). natomiast nie jestem pewny czy aby ten Kingston nie sięga już granicy swoich możliwości - 220 to dość dużo na pamiątkę 333. wyjmij tego Kingstona i spróbuj na Kingmax - powinno być stabilnie. na 2T zmień ale jeśli będziesz miał ustawić FSB przynajmniej 230-240. poniżej to nie ma sensu. sprawdzałem to na Epoxie 8RDA3+ ale pewnie i Abit takim prawom podlega

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probowalem juz na command rate 2T i tez kupa. wiec pewnie to koniec mozliwosci pamiatek :( ale co tu sie wiecej spodziewac za 160zl za jedna :lol: jeszcze pokombinuje z samym kingmaxem, ale to tyklo tak dla sportu bo komp z 256ram to juz starozytnosc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Posiadam ten sprzet co w podpisie. Jak wiadomo sa dostepne biosy do NF7 od merlina z CPC ON i CPC OFF. jak rowniez wiadomo chodzi tutaj o parametr command rate. Biosy z CPC OFF sa zalecane do modulow RAM 512MB. Wiadomo rowniez ze nie ktore pamiatki na wyzszych fsb nie wytrzymuja command rate 1T. I moje pytanie brzmi czy jesli bym zapodal biosa z CPC OFF to pozwolilo by to podkrecic wyzej pamiatki :?: . Chodzily na fsb 220mhz ale 3dmark sie wywalal a w prime blad po 4 minutach, gdy podwyzszylem timingi to w prime byl twardy zwis. Prosze wyrazic swoja opinie czy jest ses zabawy z CPC OFF przy tych 2 modulach RAM 256MB ktore posiadam(opis w podpisie). Pytam rowniez dlatego ze nie chce tak tasowac tymi biosami na plycie bo to roznie bywa :wink: Zakladam ze to nie wina procka, gdyz nie ma zadnej roznicy na + przy napieciach 1.9V a nawet 2V na rdzeniu. NB i SB dobrze chlodzone.

Jeszcze jedno pytanie, jaka jest roznica w wydajnosci pamiatek pracujacych na tej samej FSB przy command rate 1T i 2T :?:

Ps. mam nadzieje ze w dobrym miejscu umiescilem temat.

-biosy z CPC OFF sa zalecane do pamiatek 2*512 duall

-w kofiguracji pamieci w dualu roznice w wydajnosci miedzy 1T,a2T sa znikome,inaczej sprawa ma sie z pamieciami w single channel

-raczej to max tych pamiatek, chyba ze wiecej Volt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na K8 duzo wiecej mozna zrobic w wiekszosci plyt glownych :) kurcze sam nie wiem co mam robic mam wrazenie ze moje pamieci 2x512 nie pracuja poprawnie. Mam je teraz w singlu zeby wykluczyc duala i nic to nie daje. Gram np. w colina przy 512 MB ram gra chodzi super plynnie rzadnych przycinek itp. A jak doloze 512Mb czy to w singlu czy w dualu ustawie to gra raz na jakis czas potrafi sie przyciac oraz momentami FPS w grze spada o polowe z 60FPS na 30FPS. Hmm moze command rate z 1T na 2T cos by dalo no ale nie wiem jak zmienic skoro z poziomu biosu nie moge :(

Help me!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timingi juz zmienialem raz ostrzejsze raz calkiem luzne i to samo sloty tez juz zmienialem w kazdy mozliwy sposob napiecie nawet na 2.9V dawalem i nic to samo dalej

Moze ten Epox gryzie sie z tymi pamieciami ?

zmienie jeszcze bios plyty glownej na jakis starszy moze to cos da ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timingi juz zmienialem raz ostrzejsze raz calkiem luzne i to samo sloty tez juz zmienialem w kazdy mozliwy sposob napiecie nawet na 2.9V dawalem i nic to samo dalej

Moze ten Epox gryzie sie z tymi pamieciami ?

zmienie jeszcze bios plyty glownej na jakis starszy moze to cos da ?

Tu masz link do tych zmodowanych biosów :wink: 3 post od końca.

http://forum.hslab.pl/viewtopic.php?t=2131...sc&start=15

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wizner5 to raczej nie wina plyty

mialem takie same problemy z 2x512 jak Ty, na plycie z siga... loteria, przy 200mhz chodzily bez zarzutu, ale jak zaczelem je krecic... raz bluescreen, raz zwiecha, raz 230mhz raz 240mhz (na k8 250 robily) i po tych 240 i blue screenie zobaczylem na plycie "C1"(pamieci), sprawdzilem osobno i dzialaly, ale oddalem je...

ale nie testowalem na 2T :/

Edytowane przez buuren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi