Gość Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Mam już tego wszystkiego dość!!!!! :? :? :? :? :? Cholerna TPSA, Amd, Via, Nvidia i cholera wie co jeszcze! :? :? Dobrze zacznijmy od początku :(. Otóż mój konfig: AXP1600+(czasami kręcony jak w domu zimno), Clap, 128MB DDrKingston, Dysk Maxtor 40GB jakieś tam oznaczenia na oleju Ata133, SoltekSL75DRV2 na kt266A, reszta konfigu nie istotna. Wiesza sie w wiekszosci gier :? :? A ja nie wiem w czym problem :? Od razu mowie co wykluczam: -Sterowniki próbowałem 23,11;27,42;30,82 i referencyjne do karty i za kazdym razem ten sam afekt po jakims czasie grania zwiecha. -Reinstal Windowsa probowalem po formacie i co??? ano g**** dalej to samo system Win98SE -Dysk jest ok ma 6miechow ale dziala tak jak po raz pierwszy kiedy go podlonczylem -Karta graficzna tez jest wszystko oki -Pamieci malo krecone wiec chyba nie padaja?? -zbyt wysoka temp??? Nie mozliwe po otworzeniu temp i full stresie temp 46-47C wiec norma. -Zasilka?? 300W - norma Zwis nastepuje w (RTCW, FIFA2002,GTA3,Hitman2) Najczesciej komp wisi po 5-10 minutach grania :cry: . Sam juz nie wiem co mam robic, ktos ma pomysl??? Sorry, ze taki dlugi post, ale mam naprawde problem i nie wiem co jest nie tak :very mad: Jako "ciekawostke" dodam, ze wystepuje to tak od tygodnia moze dwoch, wczesniej cos takiego mi sie nie zdarzalo i nie wazne czy proca krece czy nie zawsze ten j***** komp wisi . Probowalem w biosie ustawienia pamieci zmniejszac, ale nic to nie dalo :(. Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrówka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Sprawdz najlepiej wymień(jak możesz) zasilacz, pamięci i grafę. Ew. nowy bios do płyty oczywiście jeszcze raz sprawdz czy radiator dobrze przylega do praca. Wiem że są to standardowe czynnośći i pewnnie już wszystko to sprawdzałeś ale może jednak Ci się to przyda. Mogę dodać że miałem kiedyś podobnę sytuację i okazało się że pamięci siadły więc teraz zawsze od nich zaczynam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Sprawdz najlepiej wymień(jak możesz) zasilacz, pamięci i grafę. Ew. nowy bios do płyty oczywiście jeszcze raz sprawdz czy radiator dobrze przylega do praca. Wiem że są to standardowe czynnośći i pewnnie już wszystko to sprawdzałeś ale może jednak Ci się to przyda. Mogę dodać że miałem kiedyś podobnę sytuację i okazało się że pamięci siadły więc teraz zawsze od nich zaczynam.Troche problem bedzie z zasilaczem :?. A radiator dobrze przylega bo temp jest spox 46-47Full Load. Otwarta Obudowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 A sprawdziłeś, czy grafa się nie za bardzo grzeje, bo jeśli to występuje tylko w grach, a wiesz, że to nie procek, to wszystko na nią wskazuje (no może to być też wina karty dźwiękowej, ale wątpie). Dotknij sobie palcem radiatorów na pamięciach i na GPU, jak będą parzyć, to grafa jest powodem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 A sprawdziłeś, czy grafa się nie za bardzo grzeje, bo jeśli to występuje tylko w grach, a wiesz, że to nie procek, to wszystko na nią wskazuje (no może to być też wina karty dźwiękowej, ale wątpie). Dotknij sobie palcem radiatorów na pamięciach i na GPU, jak będą parzyć, to grafa jest powodem. Sprawdzilem - to nie wina grafy. PS: Nikt wiecej juz nie pomorze?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Pozostaje ci tylko próbować. :cry: - Możesz spróbować wyjąć kartę dźwiękową. - Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, to przeinstaluj gry. - Zapuść defraga dysku. - Zmniejsz FSB poniżej tego co mosz bez o/c. - Zmniejsz AGP do 2x lub 1x (jeżeli masz 4x). - Przełóż ram do innego slotu. - Zmierz napięcie jakie daje zasilacz czy jest prawidłowe. - Postaraj się sprawdzić, czy jest jakiś szczególny moment, kiedy gry się wieszają. - Spróbuj schłodzić procesor jeszcze bardziej (np. dodatkowym wiatrakiem). - napisz jak długo miałeś podkręconego proca i grafę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 - sprawdzales pamieci jakims programem diagnostycznym? - mam nadzieje ze masz zainstalowane Via 4in1? :) - moze skusisz sie na WinXp? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 - RAM, ustaw na CL3 - ustaw grafe na default W razie mozliwosci pozycz od kogos wyzej wymienione czesci. Byc moze maja konflikt. Moj kumpel ma konflikt Gainwarda GF 3 Ti200 z plyta MSI K7T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 - sprawdzales pamieci jakims programem diagnostycznym? - mam nadzieje ze masz zainstalowane Via 4in1? :) - moze skusisz sie na WinXp? :) Nie sprawdzlaem pamieci. AD1. Mam zainstalowane 4,38. AD2. nie chce jeszcze wiekszego shitu :D zreszta ma 128MB ramu i XP nie pociagnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 To musisz poddac komputer standardowej procedurze. Wymień: - pamięci - grafikę - zasilacz Skąd wiesz, że to nie wina grafy? Zmieniłeś na inną i nadal zwisy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 To może napisz po wymianie czego zaczęły się zwisy? Bo jak dobrze pamiętam to zmieniłeś procka na Xp (aroia) wtedy co Tristan i na początku nie miałeś, a może raczej nie pisałeś że masz jakiekolwiek problemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 Przekładałeś sprzęt (karty, ramy itd.) do kompa kumpla na przykład? Jak nie to zrób tak. Możesz tak sprawdzić, co jest z*****e. Jak nic a nic nie daje to masz na pewno zwaloną płytę. Pocieszę cię, że mój kumpel też tak miał i samo ustąpiło :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 Gr00bY Mazur"]To musisz poddac komputer standardowej procedurze. Wymień: - pamięci - grafikę - zasilacz Skąd wiesz, że to nie wina grafy? Zmieniłeś na inną i nadal zwisy? Zgadzam się pożycz od kumpla te trzy podzespoły i baw się. Dlamnie to grafa ponieważ: Jak by cos było z pamięciami to by się komp restartował, też sie bawiłem i jak cos za "ostro" ustawiłem to sie komp restartuje (zazwyczaj), zasilacz to też bysie raczej komp restartował ale moze też sie zawiesic. Dlamnie to Grafa. Komp sie zawiesza w 80% tach... podczas grania bo Może się przegrzewać. Imho procek jest ok. tak jak mówie weź od kumpla te podzespoły i po kolei sprawdzaj aż trafisz co nie tak. ps: Przy testowaniu procka programami typu Hot cpu tester są zwisy? Jeżeli są to grafa odpada to pamięci procek albo zasiłka (zobacz) cya Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 To tak od początku Grafa raczej odpada bo sie nie przegrzewa, pamieci i radiator na gpu jest lekko cieply czyli norma. Próbowalem przekladac pamieci do innego banku i nic to nie dalo. Zasilacz wskazuje takie napiecia jak zawsze, wiec to chyba nie to. Szczerze mowiac to nie wiem od czego sa te zwisy :? i przez co cos takiego wystepuje :?. Po zmianie proca nie bylo problemu wszystko dzialalo. Wyjmo3walem grafe starannie wytarlemz kurzu inadal to samo, wyjolem mode i tez nie pomoglo. Korzystam z karty muzycznej AC97 i to tez nie jest przyczyna bo kiedys przy identycznym konfigu nic sie nie dzialo, a teraz to kicha. Szczerze mowiac to obstawiam plyte glowna, ze cos jest nie tak, ale jeszcze sprawdze pamieci i grafe. Ma ktos jeszcze jakies sugestie?? Jeszcze sprobuje cala plyte przeczyscic proca wyjac i zamienic na D850. E zmiana tez nic nie dala :? . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 pisałem już dzisiaj o tym w innym topicu i napiszę raz jeszcze :) Wyjmij zasilacz, otwórz, odkurz, zamknij, wsadz do obudowy. Niedawno też miałem dziwne zwisy i mimo zabawy w wymienianie kart i przekładanie pamięci nic nie pomogło. Zrobiłem to co wyżej i komp znowu działa super stabilnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...