Skocz do zawartości
Śledziu

Czy ta magistrala to już max?

Rekomendowane odpowiedzi

Magistrala to 150MHz plyta Abit KT7A

Czy można wycisnac jeszcze  wieksza magistrale? Jeśli tak to jak.

I co się będzie dzialo dzielnikiem?

Pamieci chodza na cas3, Turbo.

Dwie rzeczy powinny pomóc:

1.I/O voltage na 3.90.

2.Wiekszy cooler na chipset z dobrym wiatrakiem.

Kiedyś miałem tą płytke i proc chodził mi na niej przy FSB 154MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Abita KT7A v 1.0 z ostatnim biosem (A9) i maksymalna magistrala jaką można ustawić to 155MHz (PCI ma dzielnik 1/4 i działa na 38MHz)

Nie wiem jak to wygląda w późniejszych wersjach tej płyty, szczególnie w wersji 1.3, która obsługuje już Athlony XP i Durony Morgany

Na marginesie: ustawienie w biosie napięcia 1,85V u mnie daje w rzeczywistości jakieś 1,95~1,97V, ale nie mogę tego niestety wykorzystać, bo nie wsadzę na tą wersję płyty żadnego Athlona XP :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym I/O voltage to nie żart domyślnie jest o ile pamiętam 3.40 (3.30 na poprzedniku KT7 na KT133) i 3.90 to przyzwoita wartość(maxymalna którą da się ustawić), albowiem pamięci w zasadzie sie nie grzeją. Mojego kompa z KT7A już dawno sprzedałem i chodzi u nabywcy na vcore 3.90 od czerwca 2001.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym I/O voltage to nie żart domyślnie jest o ile pamiętam 3.40 (3.30 na poprzedniku KT7 na KT133) i 3.90 to przyzwoita wartość(maxymalna którą da się ustawić), albowiem pamięci w zasadzie sie nie grzeją. Mojego kompa z KT7A już dawno sprzedałem i chodzi u nabywcy  na vcore 3.90 od czerwca 2001.

Pozdrawiam.

WOOOOW to co on jest na stale azotem chlodzony :D? Takie vcore to bylby niezly czad :P bys mogl ogrzewac pokoj bo proc by mial z 300W wtedy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. wgralem tego nowego biosa.

Maksymalna magistrala 154MHz. Szkoda ze nie można wiecejL

Przeprowadzilem male testy, uzulem do tego sandry 2001te:

1000@8x147, pamięci: Cas2, turbo

ALU: 593

FPU: 672

1000@7.5x154, pamięci: Cas3, turbo

ALU: 594

FPU: 676

I zastanawiam się którego ustawienia używać?

Co o tym Sadzicie?

Jeszcze jedno. Podnoszenie I/O voltage do niebotycznych 3.9, konzcy mi się czarnym ekranem L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 154x7,5 pamięci działają szybciej, więc zostań przy tym ustawieniu magistrali ale jednocześnie próbuj zwiększać mnożnik o 0,5, o 1 itd. - tyle ile się da, żeby przyspieszyć procka, bo ma jeszcze dużą rezerwę. Ja miałem kiedyś Athlona 1000MHz (100Mhz FSB), który chodził spokojnie na 1466MHz (133x11)

Jakie masz Vcore, I/O voltage, temperatury i jakie chłodzenie?

Mój procek śmiga aktualnie na 140x9 (1260MHz), pamięci na Turbo i CAS2 i w Sandrze 2002SP1 mam takie wyniki:

CPU 3530/1740

M-M 6920/8160

Ram 1056/1056

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja kiedys mialem durona 600@1000. ale ten egzemplarz TB raczej sie do tego nie nadaje maks jaki wyciagnalem to 1250 przy chlodzeniu wodym.

co do chlodzenia to uzywam 3 zeczy:

fop 38

wodne

5F263B1M3 JAKIS wynalazek ale bardzo skuteczny (obecnie go uzywam)

tem. nie przekraczam 55'C przy obciazeniu

nap. 1.82V

I/O 3.5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...