Skocz do zawartości
Neo_x

Czym sie rozni WinXP Prof od WinXP 64-bit??

Rekomendowane odpowiedzi

Elo..... z nudow weszlem na strone b.gatesa :) i tam zobaczylem 3 wersje wina Xp... mianowicie.... Xp Home, XP Prof i ten XP 64-bit.....

a teraz pytanie... czym rozni sie od siebie Prof od tego 64 bit?? :)

Tak z ciekawosci pytam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten system to windows przeznaczony na procesory 64bitowe (dzisiejsze p4 i athlony to 32bitowe) czyli np. AMD Hammer, Intel Itanium - z tego co wiem jego funkcje są takie same jak w wersji pro - nic nowego tam nie ma. nie radze tego instalować na 32bitowym systemie. zresztą nie ma takiej potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie tylko jest na IA64 (już niedługo na x86-64). Wsparcie dla architektur nieintelowych M$ zakończył gdzieś w okolicach trzeciego sp do winnt4, alphy troche pozniej. XP 64bitowy to z oczywistych wzgledow edycja pro.

klamot: jak mogłeś zainstalować coś co jest nieprzeznaczone dla twojej architektury ?? Czyzby instalacja przebiegala w trybie 32bitowym x86 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe niezauważyłem... dobre. :lol: :lol: :lol:

dodam że ja kiedyś próbowałem odpalić isntalke nt4, tą z inną z deka architekturą - sorki nazwy nie pamiętam (kojaży mi sie ta alpha ale pewien nie jestem) i qpa, nie ruszy z miejsca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten system to windows przeznaczony na procesory 64bitowe (dzisiejsze p4 i athlony to 32bitowe) czyli np. AMD Hammer, Intel Itanium - z tego co wiem jego funkcje są takie same jak w wersji pro - nic nowego tam nie ma. nie radze tego instalować na 32bitowym systemie. zresztą nie ma takiej potrzeby.

Absolutnie się z Tobą zgadzam. Z tego co wiem, procesory 64 bitowe mogą również pracować z aplikacjami 32 i 16 bitowymi (zasada zgodności w dół). Jednak na takiego kloca nie ma sensu instalować systemu 32 bit - nie wykorzystujemy potencjału. Przypomnij sobie co było, gdy pojawiły się pierwsze 32- bitowe procesory (80386) a to musiało działeć na 16-bitowym dosie, czy windzie 3,11. Teraz przynajm niej za rozwojem sprzętu idzie oprogramowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi