Skocz do zawartości
kuebk

Problem z podkręcaniem w WinXP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Prolem dotyczy kompa podanego w podpisie. A mianowicie gdy próbuje procka puścić na FSB133 czyli 1066 to pokazuje mi się logo WinXP i zaraz blue screen z czymś takim:

*** Hardware Malfunction

Call your hardware vendor for support

*** The system has halted ***

Problem ten nie dotyczy Win98SE gdyż na nim wszystko jest OK :!: 3DMark i PCMark działają pare godzin obliczeń w SETI bez żadnego problemu.

Problem ten dotyczy tylko WinXP :!: Gdyż na tych samych ustawieniach w biosie Win98SE działa OK

Wszystkie dzielniki mam dobrze ustawione, napięcie nie zmieniane (stantardowe 1,75V)

Prosze o jakieś konkretne rozwiązania tego problemu ewentualnie jakieś sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ponieważ WinXP jest bardzo wrażliwy na wszelkie OC :D

Podnieś napiecie na tym Celku tylko z umiarec co np ile ta masz co 0.025V czy 0.05V ?

a pamięci masz 133MHz jedną kość a drugą 100MHz pewnie sie nie zgrywają pod XP'ekiem i to jest problem zalatw sobie druga identyczną 133 i może bedzie lepiej :D

POWODZENIA !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem nawet 2,0V a skoki mam co 0,05V

RAM napewno jest sprawny ustawiam je na CL3 i w MemTesta na lajcie przechodzi natomiast na CL2 już są błędy. Dlatego mam ustawione na CL3.

A jakiś inny sposób, żeby to chodziło :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probowalem kiedys takiego samego Celka puscic na FSB 133 - rowniez na Abicie BX-owym - i kupa, nic z tego nie wyszlo :(

maksymalnie poszedl mi na 1000MHZ z groszami

rowniez probowalem podwyzszac napiecie i nic to niestety nie dalo

chociaz slyszalem, ze niektore egzemplarze pracowaly na FSB133!

zalezy jaki sie trafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem płyte na innego bx133r i zaczął działać normalnie.

Teraz zaczęły mi po jakimś czasie zwisy liczyć w 3dmark 2001i aquamarku 3 i podniosłem napięciu I/O Valtage z 3.50 na 3.60 i zaczął działać lajt... no przez 2 dni... teraz znowu to samo :mad: i dziś wymieniam na niej kondziory i sprawdze na ile pójdzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi