Skocz do zawartości
KaziQ

Gigabyte Ga-k8nf-9 Nf4

Rekomendowane odpowiedzi

No widzę że dyskusja na temat tej płyty głównej jest bardzo ciekawa. Ja kupiłem ją całkiem niedawno bo kilka dni temu, wpakowałem do niej 3000+ Venice, ale na razie nic nie podkręcałem. Poczytałem trochę w teorii, popróbowałem coś (bez ctrl+f1), ale WinXPSP2 nie wstał... więc wrociłem do standardu. Wiem, że płyta ma nieźle "zagmatwany" i skopany bios, kurcze. Może lepiej trzeba było dołożyć te 100 zł na jakiegoś MSI...

W tej chwili sprawdzałem i mam płytę Rev. A3 jednak bios jest F3 datowany na, co ciekawe, 04/07/2005. Sprawdzałem na stronce http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Suppor...S_GA-K8NF-9.htm przed chwilą, i obecenie najnowszy BIOS to właśnie F7 o którym mowicie, że takie rewelacyjne zmiany przynosi. Być może szarpnę się na aktualizację biosu, chociaż na razie wszystko chodzi stabilnie (i o to mi chodzi) i bezproblemowo (chociaż dysku SATA jeszcze nie mam). Ciekawe, że tak co chwila zmieniacie bios, to chyba takie łatwe i bezproblemowe jest do zrobienia. Updatujecie z WIndowsa tym @flashem czy z biosu qflashem (+ dyskietka)?

Acha, jeszcze zapomniałem dodać. Podobno trzeba od razu jak się do O/C zabiera wyłączyć opcję Clock Spread Spectrum, robicie tak?

Wczoraj podkręciłem procka w koncu 1800@2256, HTT jest na 250 MHz, dzielnik pamięci 166 (DDR410 w sumie wychodzi), timingi standardowe, mnożnik szyny HT faktycznie w F3 nie działa, bo dałem 3x a mam 1000 MHz i tak (1000:250=4x)... chyba zaktualizuje na F7 tylko jak zrobić kopię? Płyta ma także jeszcze jeden błąd, otóż jak da się Vcore na AUTO, to po podkręceniu od razu dowala mi ponad 1.6V na procka!, a normalnie mi chodzi stabilnie na 1.4V bez problemow, dopiero reczne ustawienie na 1.4V daje rezultat. Jednak wlasnie wtedy nie dziala ani Cool'n'Quite ani RMClock, bo zmiana VID czy mnożnika procka konczy sie...restartem kompa! Acha, i przestał działać "stan wstrzymania" chociaż działał. Ech... O/C ;-(

Edytowane przez kamileq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalnie, miedzy zeberka zalmana wchodzi plytka pcb od karty graficznej  :D

po prostu trzeba ustawic zalmana w taki sposob aby zeberka byly wzdluz slotu pci-e, cala tajemnica.

1569147[/snapback]

A możesz zrobić fotkę i pokazać jak to wygląda. BO ja mam też radiator heat pipe na grafie i nie wiem czy zalman nie będzie do tego aż sięgał, niby jest trochę miejsca, ale.

Druga sprawa, to jak ściągnąć ten "firmowy" radiator z tej płyty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Dzisiaj zdjąłem z chipsetu wiatrak. Przyłożyłem czujnik temp. do radiatora i wyskoczyło mi 60 stopni. Czy to  nie za dużo?? Czy z wiatrakiem jest także podobna temp??

1600777[/snapback]

Ja też przykładam czujnik temp. na radiator, i max mam 40 st.

Do tego wcześniej miałem więcej, tak 47, naprawdę wtedy parzyło, teraz, gdy zaktualizowałem bios do F7, i mam procka podkręconego na 2070 MHz (z 1800 MHz), HTT 230, pamięci 177 mało ale musze coś z tym zrobić, niestety jest tylko dzielnik 166 dostępny. A do tego na 240 HTT WinXP nie wstaje (teraz wstał "po poważnym błędzie" jak zminiejszyłem do 230), a na 250 pojawiły się dziwne pasy na POST i zwiecha... na biosie F3 gdzie nie działał mnożnik szyny HT (teraz mam elegancko 3x i szyna 3x230 to temp. NB spadła) miałem 250 bez problemów. Musze coś jeszcze pokombinować z O/C. Acha, po aktualizacji działą mi także w końcu AUTO Vcore bo mam cały czas 1,4V i działa Cool'n'Quite (dokładnie to uzywam programu RMClock, ale chodzi o to że można bez restartu systemu zmieniać VID i FID) i jest stan wstrzymania.

Edytowane przez kamileq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie zasadnicze pytanie, czy przy takiej temp ok 60 stopni chipset może pracować, czy  jest to za wysoka temp. ??

1601040[/snapback]

Może, dla pasywnego chłodzenia nie jest aż tak wysoka.

Poza tym chipset ma pewnie więcej, ty mierzysz tylko radiator z zewnątrz... mój radiator na NB ma w tej chwili 40 st z zewnątrz. Mówię ci, zaktualizuj sobie bios i obniż mnożnik szyny HT który w F7 działa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też przykładam czujnik temp. na radiator, i max mam 40 st.

Do tego wcześniej miałem więcej, tak 47, naprawdę wtedy parzyło, teraz, gdy zaktualizowałem bios do F7, i mam procka podkręconego na 2070 MHz (z 1800 MHz),

A u mnie radiator na mostku nadal parzy. Bios F7 mnożnik Htx2, HTT 250 MHz (czyli 2.3GHz na Venice 3000+ - tak chodzi na codzień)

Acha, po aktualizacji działą mi także w końcu AUTO Vcore bo mam cały czas 1,4V

1600831[/snapback]

tzn. po podkręceniu szyny HTT i ustawieniu Vcore na auto, procek nie dostaje 1.6V tylko normalne 1.4V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn. po podkręceniu szyny HTT i ustawieniu Vcore na auto, procek nie dostaje 1.6V tylko normalne 1.4V?

1601345[/snapback]

Tak, właśnie tak. I dzięki temu można używać programów Cool'n'Quite, np. RMClock. W tej chwili sobie pięknie chodzi, sam obniża napięcie z 1.4V do 1.1V, i mnożnik z 9x na 6x, nie ma restartów systemu, więc jest OK. Teraz zamierzam zmienić mnożnik HT na 2x, bo podobno 3x ta płyta "nie lubi" i dalej będę działał, dla mnie min. do osiągnięcia to w pełni stabilne i niezbyt grzejące się 2,5 GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testuje wlasnie te plyte i musze powiedziec, ze sie milo  zdziwilem. FSb ( czy HTT jak zwal tak zwal ;) ) 280? nic trudnego , 300 prosze bardzo 320 z wielka checia, dopiero na 330 sie wiesza.

Pierwsze testy nadwyraz pozytywnie przechodzi :) tylko ten radiatoren na chipsecie, odrazu zalozylem niebieskiego zalmana :]

1567790[/snapback]

czy założyłeś tego?? http://allegro.pl/show_item.php?item=60292001 , ja go chyba dzisiaj zakupie choć teraz nie wiem jak mój radek x600pro ma zakończoną karte, ale jak nie wejdzie w żeberka to go trochę przypiłuje. Wracając do standartowego radiatora+wiatrak=tragedia, gorąco i głośno :mur: totalna porażka. Myśle, że ten zalman trochę ochłodzi, a na pewno będzie ciszej.

Mam zamiar założyc na kartę coś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=61317226 co widzę ze zdjęć nie powinno to wadzić o chłodzenie chipsetu.

To iżyniery z gigabyte pomyśleli nad optymalnym położeniem chipsetu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar założyc na kartę coś takiego 1607732[/snapback]

Na Radeona X600Pro cos takiego? Jest sens inwestowac w chlodzenie za ponad 100zl w tak slabej karcie? Chyba ze myslisz przyszlosciowo i chlodzenie zostawisz na cos nastepnego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej pomyśl nad czymś w stylu zalmana VF700 AlCu - będzie zdecydowanie wydajniej, bardzo cicho (wiatrak się puszcza na 5V) i ci się buda nie ugotuje.

1607827[/snapback]

ten zalman kosztuje ok 90zł, a to co chcę kupić około 120zł, a to nie robi mi różnicy.

Chcę zainwestować w takie chłodznie, ponieważ planuje po nowym roku kupić jakiego dziforsa 6600 lub 6800. Trochę OT , jak coś założyłem nowy temat w chłodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jest problem z kompem

proc A64 venice 3000+

płyta gigabyte ga-k8nf-9 bios F2

512 MB ram Kingston

Winfast 6600GT

dysk segate barracuda III 40GB :)

cdr lg

zasilacz modecom 350W

świeży system win xp

podczas pracy w windzie szczególnie jak kozysta się z napędu cd są "zamrożenia" sytemu, zatrzymuje się na kilka chwil, następnie jakby restart pulpitu (wskakuje czarny ekren a nastepnie pulpit) i działa dalej . Czasami tylko chwilke czasami troche dłużej.

O dziwo podczas grania w gry komp jest stabilny.

nic nie było kręcone.

co robić?

aktualizować bios, poprzestawiać coć tam w biosie czy poprostuy mostek się przegrzewa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co robić?

aktualizować bios, poprzestawiać coć tam w biosie czy poprostuy mostek się przegrzewa?

1608633[/snapback]

bios by się przydało zaktualizować, bo obsługa venice jest dopiero od F3 (a ty masz F2). Najnowsze sterowniki do nforce4 i kontrolera IDE też warto pobrać i zainstalować. Ni i syste trzeba przeskanować, bo może jakiegoś syfu z neta nałapałeś (ad aware+ antywirus).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na F3 mnoznk HT nie dziala? Dziwne, ja uzywam F3 bo jest te nieszczesne 150Mhz dla pamieci (dlaczego te glupki zlikwidowali to w nowszych biosach?). HT mam na 3x, pamiec jw. na 150 (swoja droga mam kijastego kingstona 2x512 cl3 :( ), "fsb" czy jak tam to sie nazywa krece na 282Mhz przy 1.4V (tez zalokowane w biosie bo lecialo na wyzsze). I mam w wyniku ~2520 na procku, 210 na pamieci, rmclock dziala (ale nie przelacza napiecia tylko dzielniki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwości BIOS'u

Data BIOS'u systemowego 07/16/05

Typ BIOS'u Award Award Modular BIOS v6.00PG

Informacja z BIOS'u Award GA-K8NF-9 F7

DMI: numer wersji BIOS'u F3

Po zmianie biosu na F7 everest pokazuje że numer wersji biosu to F3 jak wyżej o co tu chodzi,też tak macie??,zeby działalo Cool'n'Quite musiałem zmienić schemat zasilania ze stacjonarnego na przenośny,nie działa mi regulacja obrotów cpu fan z pozimu biosu a wam działa???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pewien problem. Otoz potrzebuje jakis programik (najlepiej niewielki) tylko do monitorowania temperatur (szybkosc wiatraka tez by sie przydala). Sppedfan zawiesza kompa, Mother board monitor nie znajduje plyty (ostatnia wersja MBM jest z 2004r?). Nawet Everest zawiesza kompa po kilku minutach! Komp jest super stabilny, nigdy sie nie zawiodl poza tymi 2 programami.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jakie sterowniki zmienic? Sciagalem poprzez Download Center Gigabyte'a nVIDIA CK804 IDE Driver i nVIDIA CK804 System Driver. Nie pomoglo wiec nie wiem co teraz. Napisz jakie Ty sciagales. Najlepszy byl by link :)

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

To mój pierwszy post na tym forum choć, przyznam, że wcześniej trochę czytałem. Głównie przed zakupem "niezbędnych" elementów.

Posiadam płytę GA-K8NF-9, bios F7, procesor Athlon 64 3000+ plus "cała reszta", moim zdaniem nieistotna w tym przypadku.

Zastanawia mnie funkcjonowanie Biosu w tej płycie. Tzn. nie mam żadnych pretensji co do ilości opcji, itp. Chodzi mi o to, że po zmianie parametru dla PWR Button z "Soft OFF" na "Delay 4 sec" nic się nie zmieniło w funkcjonowaniu przycisku "Power" w obudowie. Jego "krótkie" naciśnięcie nadal wyłącza komputer. Ciekaw jestem czy ktoś spotkał się z tym problemem i jakie mogą być tego zjawiska przyczyny, poza usterką w Biosie czy na płycie głównej.

Sprawa może wydawać się błacha ale dla mnie jest o tyle ważna, że moja mała córeczka ma straszny pociąg do komputera, a zwłaszcza do przycisku "Power". I miałem już przypadek, że wyłączyła mi system w nieco nieodpowiednim momencie. Po napomnieniu na razie tego nie robi ale chciałem się zabezpieczyć na przyszłość.

Inna ciekawostka, to taka, że przy włączeniu funkcji Smart Fun wentylator pracuje na pełnych obrotach, gdy funkcja jest "Disabled" to wszystko jest ok, jakaś logika ujemna u Gigabyte'a?

Dodam tylko, że system jest bardzo stabilny i póki co żadnego OC nie było.

Będę bardzo wdzięczny za poradę.

Pozdrawiam

Edytowane przez Teofil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo walczyłem z Gigabyte K8N Ultra-9, coś zawsze się sypało, albo nie działały mnożniki HT, kłopoty ze smartfan, zwiechy w czasie postu, dokładnie w czasie detekcji dysków. Finał - płyta się rozsypała po 4 miesiącach. Walnął kontroler SATA :lol: Wymieniłem na Abita. Jakoś wszystko działa jak należy :D Nie chce jechać na Gigabyte, bo nie w tym rzecz, może akurat ja trafiłem na jakiś lipny egzemplarz, ale cieszę się, że odszedł do krainy wiecznych łowów a ja wróciłem do starej, wypróbowanej marki. Ostrze zęby na Fata1ity, ciekawę co ta potrafi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zainstalowalem do pomiaru temperatury SpeedFana. Podaje mi on kilka temperatur

temp1: 25 C <- zawsze

temp2: ta temp dziala chyba prawidlowo, ale czy ona jest temp z socketu czy z jadra procesora? w kompie w podpisie soltek podaje mi takze z jadra

temp3: 69 - 70 C <- zawsze w tym zakresie, nie wiem o co chodzi

temp: 1 C <- ???

HD0: zapewne temp dysku

O co chodzi z tymi temp?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zainstalowalem do pomiaru temperatury SpeedFana. Podaje mi on kilka temperatur

temp1: 25 C <- zawsze

temp2: ta temp dziala chyba prawidlowo, ale czy ona jest temp z socketu czy z jadra procesora? w kompie w podpisie soltek podaje mi takze z jadra

temp3: 69 - 70 C <- zawsze w tym zakresie, nie wiem o co chodzi

temp: 1 C <- ???

HD0: zapewne temp dysku

O co chodzi z tymi temp?

Pozdrawiam

1674984[/snapback]

temp 1 i temp3 to martwe czujniki. Temp2 to temperatura z rdzenia procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi