Skocz do zawartości
Pandomino

Dylemat - @p4 3.2 Czy @xp 3200+ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie wiem czy mam wrzucic do czesci z platformami intela czy amd, ale zaryzykuje :wink: tutaj.

Mam mozliwosc wyboru miedzy 2 systemami: jeden jest moj a drugi kuzyna, ktory dostal nowy sprzet z okazji swiat ;) Zatem jego sprzet przypadl mnie i w zwiazku z tym mam dylemat.

Posiadam nowa plyte Epox 8rda3i PRO i procesor Athlon 1700+ (dlt3c + odblokowany mnoznik) i to wszystko dziala na 10x220MHz (pamieci synchronicznie z fsb). Grafika Radeon 9700. Od kuzyna otrzymalem mobo na i865 z prockiem P4 2.6C Northwood ktory dziala po sprawdzeniu na 3.2GHz (fsb 246 ale ram asynchro 4:5, za to cl2-3-3-5).

Zrobilem kilkanascie testow, zmarnowalem cale 2 dni i koniec koncow jestem zaskoczony roznicami (tak malymi). Po testach w FarCry, Aquamarku v3, i innych graficznych widze ze przy minimalnyuch detalach i rozdzielczosci 640x480 uwidacznia sie przewaga po stronie Intela, lecz przy max detalach, rozdzielczosci 1024x768 i z filtrowaniem anizotropowym roznic wydajnosci nie ma - czy to max wydajnosci karty graficznej bez wzgledu na procesor? Testy syntetyczne procesora wyraznie wskazuja na przewage Intela (i to spora).

I co tu wybrac.......... :?: :?: bo obydwie podstawki odchodza powoli na emeryture a nie widzi mi sie dokladanie do sprzetu. W sumie niewiele gram (lecz jesli juz to z detalami i w 1024x768), poza tym jedna z plyt z prockiem poszlaby na sprzedaz (wiadomo kasa wieksza za intela). Tak wiec masa dylematow i nie wiem juz co wybrac (rozsadnie)...help... :blink:

Bylbym wdzieczny za wszelkie rzetelne rady i sugestie, gdyz jestem w kropce :blink:, a kolejne testy nie sa juz pomocne w podjeciu ostatecznej decyzji. Pozdrawiam, Pandomino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pci - Dobrze, już dobrze, wszyscy zauważyli Twoją wypowiedź ;)

Pandomino - Albo zrób tak jak napisał Pci, albo kup intelowi odpowiednie pamieci do duala (Hynixy D43, aby były synchronicznie), oczywiście po sprzedaniu starych. W ostateczności zostań przy A XP, w końcu wciąż masz wydajnie i możesz dozbierać do czegoś porządnego na platformie A64...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi