excumbed Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Witam wszystkich :D mam pytanie jak w temaczie - jak podłączyć więcej niż 4 urządzenia na kabel IDE ?? Standardowo mój komputer jest wyposarzony w 2 kable ide (primary i secondary) na każdym z nich po 2 wejścia (master i slave) co daje 4 wolne pozycje + kabel na stacje dyskietek (2 wolne pozycje na dyskietki). Jak można podłączyć więcej niż 4 urządzenia do kabli IDE? Zaznaczam, że na mojej płycie głównej (Abit) nie ma żadnych dodatkowych wejść... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswald Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 jedyna odpowiedz dla CIebie to dodatkowy kontroler IDE PCI. Nie sa drogie. Wybor szeroki, od najprostszych po takie z RAID'em itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
excumbed Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Hmm... sorki bo nie bardzi sie znam... taki kontroler to co to jest ? :-| A tak apropo czym sie różni IDE od ATA, SATA czy SCSI ?? O co wogule w tym chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 IDE=ATA. SATA to kontroler szeregowy o maksymalnym transferze 150 MB\s (dyski sa podlaczane takim malym czerownym kabelkiem). SCSI to rowniez interfejs szeregowy, istniejacy juz dosc dlugo. Uzywany jest glownie w serwerach. A taki kontroler to po prostu plytka wsadzana do slotu PCI z dwoma dodatkowymi zlaczami do dyskow (takimi jak na plycie glownej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
excumbed Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Aha thx... A na jednym kablu IDE nie może być więcej nić 2 wejścia?? I jeszcze jedno - jak mam to ATA, SATA, SCSI... to one mają na kablach takie same końcówki? Chodzi mi o to czy jak kupie nowy dysk SATA czy będe go mógł podłączyć kablem IDE? I odwrotnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Nie na oba pytania - na jednym kablu IDE moga byc max 2 urzadzenia (master i slave); kazdy ze standardow ma inne zlacze i zasadniczo sa one ze soba niekompatybilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleszka Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 na jednym kablu IDE moga byc max 2 urzadzenia (master i slave); Kiedyś jak kupowałem dysk i mówiłem że muszę stary sprzedać bo mi miejsca braknie, to sprzedawca powiedział że przerobił sobie tasme na 3 wtyczki IDE :blink: I Teraz ma 3 dyski na jednej taśmie :blink: Czy to możliwe?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Kiedyś jak kupowałem dysk i mówiłem że muszę stary sprzedać bo mi miejsca braknie, to sprzedawca powiedział że przerobił sobie tasme na 3 wtyczki IDE :blink: I Teraz ma 3 dyski na jednej taśmie :blink: Czy to możliwe?? 1224128[/snapback] NIE :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Chodzi mi o to czy jak kupie nowy dysk SATA czy będe go mógł podłączyć kablem IDE? I odwrotnie... są przelotki miedzy dyskiem EIDE(ATA) a płytą S-ATA. Koszt chory bo od 35zł (allegro) do 80zł (sklep) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
excumbed Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 chodziło mi raczej o to czy jak wszyscy moi znajomi mają dyski na IDE a ja sobie kupie np. SATA (bo podobno jest lepszy, to prawda?) to już nie będe mógł przyjść do nich z dyskiem i odwrotnie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Jezli nie kupisz sobie odpowiedniej przejsciowki (SATA->IDE) to nie podlacysz do nich dysku (chyba ze ktorys ma mobo ze zlaczem SATA). A czy jest lepsze? IMHO przy jednym dysku do ogolnych zastosowan (czytaj: nie obrobka filmow ;) ) nie ma roznicy miedzy SATA i IDE. Ale poniewaz nie jestem w tym bardzo oblatany, niech sie ktos bardziej kompetentny wypowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
excumbed Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 no wlasnie ... moze sie ktos wypowie kto się bardziej zna ?? :| z góry thx... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) Ale dostales przeciez odpowiedz na wszystkie swoje pytania... W pecetach uzywa sie glownie IDE, troche SATA (nowy standard - specjalny kontroler i dyski) i czaaaasem SCSI (SCSI wymaga specjalnych kontrolerow i dyskow - dosc drogi interes, wymagajacy uzasadnionych potrzeb). Te 3 standardy sa niekompatybilne za wyjatkiem IDE - SATA, gdzie istnieja przelotki podlaczane do kabli. Roznica miedzy IDE a SATA jest generalnie nieduza (za wyjatkiem rozwiazan opartych o NCQ - taki algorytm kolejkujacy zapytania do dysku, optymalizujac je przy okazji tego ukladania - moze to dawac _pewnych_ przypadkach kilkudziesiecioprocentowy wzrost wydajnosci. Ale trzeba do tego stosownego dysku i kontrolera SATA+NCQ). Chcac byc najbardziej kompatybilny z innymi, uzywaj IDE. Chcac miec wiecej urzadzen, zakup dodatkowy kontroler IDE (podstawowy kontroler jest wbudowany w plyte glowna i obsluguje maksymalnie 4 urzadzenia). Edytowane 20 Stycznia 2005 przez bigfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
excumbed Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 bigfan: dzieki :) eot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...