Skocz do zawartości
abnormal

Przepływ Wody W Układzie.

Rekomendowane odpowiedzi

Te spłaszczone rurki... to prawie każda nagrzewnica... łada... poldek... kadett...

Opory napewną są... ale nie sądze aby były jakiej ogromne... "rurki" są malutkie... ale o tylo to ratuje, że jest ich duzo...

A takie rurki wewnętrzne... to raczej w skraplaczach... albo w jakichś wyrobach firm pod WC.. na allegro czasem takie można spotkać...

Łatwo podłączyć węża... puścić kurek... i sprawdzić jak szybko woda wylatuje z drugiej strony... porównać z samym wężem... ale to tylko tak na oko... ;)

Jak już ma te dwie... to można by dwie walnąć i zmiejszyć napięcie dla wiatraków ;)

Edytowane przez Świder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tymi rurakami to zgoda ze ich jest duzo itd ale pamietaj ze tutaj jeszcze bierze udzial napiecie powierzchniowe wody i strumien wody w nagrzewnicy nie jest do konca ukierunkowany woda "zawraca" ...

proponuje kiedys zrobic taki test podlaczyc wc z nagrzewnica i bez naprawde widac roznice golym okiem ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im więcej malutkich rurek, tym woda wolniej płynie - to tak jak z naczyniami krwionośnymi - w naczyniach włosowatych krew płynie najwolniej, a w aortach/żyłach najszybciej :rolleyes:

Większa ilość małych rurek stawia większy opór niż jedna duża, więc myślę słuszne jest stwierdzenie, że nagrzewnica może stawaić dość duży opór - w końcu o to w niej chodzi, żeby miała większą powierzchnię kontaktu z wodą - więcej ciepła wtedy odbierze, ale też większy opoór będzie ta powierzchnia stawiała .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to spoko... ostanio elektronika... teraz anatomia :D

hehe... nagrzewnica opór napewo stawia... to jest na 100% pewne... pytanie tylko jak duży :> Oczywiście, że to zależy od jej konstrukcji... no chyba, że było by to coś a'la

Dołączona grafikaDołączona grafika

:>

Edytowane przez Świder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty chyba smieszny jestes :mur:  widziales harisona w srodku male splaszczone rurki których jest killkanascie ( wysokosc moze kilka mm), gdzie widziales zeby nagrzewnica miala wewnetrzne rurki fi 12 :?: i nie byl to homade :?: ( nawet w ciezarowka chlodnice tez maja kilku milimetrowe rurki wewnetrzne ) woda nie plynie finami :!: finy oddaja cieplo z rurek , widac ze mieszkasz w bloku ... i wlot i wylot stawiaja najmniejsze opory facet co Ty za herezje piszesz opamietaj sie :!:

1238707[/snapback]

przeczytaj jeszcze raz co ja napisalem

przeczytaj co ty napisales

i powiedz mi skad wziales te rurki fi12 :lol:

teraz obejzyj sobie np. fiata 125p

ma kanaly w ksztalcie <>

4 takie kanaly maja przekroj rowny rorce fi12 (wewnetrzna)

a bajer w tym ze tych kanalow jest 21 !!!!

wiec o jakich ty oporach mowisz?? to ze strumien wody odbija sie od powierzchni czolowej - a jak zrobisz duze baniaki i wloty pod katem to to zjawisko jest do wyeliminowania

kazdy element stawia opory ,ale nie zgodze sie ze czysta nagrzewnica z samochodu ma najwieksze ani mosiezno-miedziana (kanaly <>) ani aluminiowa (kanaly o )

w bloku z racji jego wysokosci strumien odbija sie w wiekszym zakresie

Edytowane przez KGB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam miedzianego poldka/125p w domu... ma kanały w kształcie || (bardzo wąskie)...

Tych kanałów razem jest... jak mi mi się wydaje... 42... 14x3..

No i sama miedz jest lepsza... choć nie zawsze.. duzo zalezy od tego jak się ją wykorzysta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Panowie bijecie piane bez sensu,

moja chłodniczka ma jeden kanał (rurkę) zawiniętą 14 razy tam i spowrotem, tak na oko 5-6mm średnicy wew. i cały układ z 3 blokami na jednej małej pompce śmiga aż miło. Wydajność chłodzenia jest co najmniej bardzo dobra, komp podkręcił się zadowalająco, więcej bez modów i tak nie da rady na wysłużonym asusie.

Naczytali się co poniektórzy bajek o przepływach, oporach itd. i powtarzają do upadłego bez sprawdzenia ile jest w tym prawdy.

Podobnie jak nikt z wypowiadających się na ten temat nie pochwalił się odpowienim wykształceniem i nie poparł swoich wywodów obliczeniami, lub przynajmniej przykładem jaka to u niego w kompie była różnica termperatur przy przejściu z węzy 8/10 na 16/22.

Pozdrowienia dla wszystkich wielbicieli ogromnych przepływów.

edit:

wygląda to tak:

chłodnica

Edytowane przez KloN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytaj jeszcze raz co ja napisalem

przeczytaj co ty napisales

i powiedz mi skad wziales te rurki fi12 :lol:

teraz obejzyj sobie np. fiata 125p

ma kanaly w ksztalcie <>

4 takie kanaly maja przekroj rowny rorce fi12 (wewnetrzna)

a bajer w tym ze tych kanalow jest 21 !!!!

wiec o jakich ty oporach mowisz?? to ze strumien wody odbija sie od powierzchni czolowej - a jak zrobisz duze baniaki i wloty pod katem to to zjawisko jest do wyeliminowania

kazdy element stawia opory ,ale nie zgodze sie ze czysta nagrzewnica z samochodu ma najwieksze ani mosiezno-miedziana (kanaly <>) ani aluminiowa (kanaly o )

w bloku z racji jego wysokosci strumien odbija sie w wiekszym zakresie

1239050[/snapback]

tak jak kolega napisal wyzej wiecej kanalow wieksze opory i zawirowania nie wiem jak chcesz wyeliminowac odbicie od baninakow dla kazdej rurki z osobna :?: po za tym zauwaz ze w srodku nie ma idealnej gladzi laczenia kamien wgniecenia testowalem kiedys sam blok i wiem co sie dzieje jak podlaczysz nagrzewnice jeszcze zalezy jak masz ja ulozona ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linoge

nie wiem na jakiej pompce testowales i jaka nagrzewnice oraz w jakim stanie

wiem ze moja byla brudna ,udalo mi sie odetkac dwa kanaly mechanicznie ,tydzien w krecie ,wylecialo z niej troche syfu pod cisnieniem z kranu

mam weze fi10/12 i nie zauwazylem oporu na nagrzewnicy

wiecej kanalow to wieksze opory??

nie zakumales idei - opory wieksze jezeli pole przekroju jest takie samo

ale tu masz duzo wieksze pole przez duzo wieksza liczbe kanalow

4kanaly = fi12 ,a kanalow jest 21 wiec 5 razy wiecej niz potrzeba

w przyblizeniu to woda plynie przez kazdy kanal 5 razy wolniej niz przez waz - dlatego nie musze eliminowac odbicia kazdego kanalu z osobna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze jak masz duze kanaly spada wydajnosc nagrzewnicy ;]

pozatym jak plukales to chyba zuwazyles ze strumien wody z nagrzewnicy nie siega tak daleko jak ze szlaufa :?:

nie liczac ulozenia wierzy ;)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze jak masz duze kanaly spada wydajnosc nagrzewnicy ;]

pozatym jak plukales to chyba zuwazyles ze strumien wody z nagrzewnicy nie siega tak daleko jak ze szlaufa :?:

1239236[/snapback]

kwestia skierowania ,bo jak zalozylem szlauf na wylot to juz ladny strumien lecial

wodociag jest zbyt silny by poddawac sie tak malym oporom :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opor na nagrzewnicy jeszcze zalezy od jej ulozenie pino poziom i samego wc ... uwierze ze naprawde weze fi12 nie stanowia znaczacych oporow dla pompke ok 1k l/h bloki 3 krocowe ladnie uksztalowane podobnie wiec co zostaje w ukladzie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm

bloki 3kroccowe zazwyczaj maja zeberka ktore zaslaiaja 1/2 wlotu

brakuje konstrukcji ktore mialyby dobrze wyprofilowany wlot

no i wlasciwie opory w ukladach - hmm dlaczego je zwalac na chlodnice akurat

nie wiemy ile spada przeplyw w ukladzie wzgledem testowania pompki na sucho - kto ma przeplywomierz ktory by nie stwarzal oporu przy tak slabych pompkach??

jak dla mnie najwazniejsze jest zeby zamknac obwod bez powietrza (oba krocce w wodzie) bo brak takiego polaczenia wprowadza niezla strate przeplywu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...

Co do chlodnicy i jej rurek, to moze chodzi o cos takiego: http://mcs.pc.pl/produkt35.html

Ta chlodniczka nie ma splaszczonych rurek w srodku tylko wszystko leci tak jak widac na 'nawrotach'. Ta ma rurki 8/10, ale moze sa wieksze z rurkami 10/12 ;] kto wie...

Co do srednicy rurek w ukladzie. Chlodze woda juz pare dobrych lat. Poczatki mialem takie jak zapewne wiekszosc osob, czyli cpc. Po jaims czasie, gdy przestalo mi to wystarczac [czasy durona 800/1200] zlozylem sobie cos lepszego.

Obecnie posiadam zestawik nukleon1, abadon gpu i abadon na NB. Do tego black ice extreme i eheim 1200l/h. Wszystko chodzilo na 12/16 + miedzy zbiornikiem a pompka 16/22. Obecnie bloki poszly do rpzerobienia na 10/12.

Ze swoich obserwacji wiem, ze zbyt duzy przeplyw generowany przez moja pompke [eheim jest dobra pompka i pewnie z 600l/h przepycha, nie mowie o jakichs tanszych, ktore maja napisane 1200 a pchaja 300-400] powoduje zbyt slabe odbieranie ciepla z bloku i zbyt slabe oddawanie go w chlodnicy.

Obserwacja moja potwierdzila sie po dolozeniu bloku [wczesniej mialem 2] i [przypadkowym] zagieciu jednej z rurek. Przypadki chodza po ludziach :)

Stosowanie wielkich rurek, mocnych przeplywow jest chore.

Jezeli ktos mysli, ze czyjes testy jak np. na system cooling oddaja prawdziwa prace ukladu to sie bardzo zawiedzie.

Korzystajac z okazji o przeplywie wody. Czy ktos posiada blok na cpu z 2 wylotami i podlaczyl je osobno? Np jeden do gpu, drugi na NB i dopiero dalej polaczenie? Jak takie cos pracuje, czy rozne opory generowane przez bloki na NB i GPU nie powoduja zachwiania rownowagi przeplywu przez procesor i jakichs dziwnych komplikacji np. 2x slabszego przeplywu przez jedna z drog?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie raczej nie bylo takich anomali zeby tak bylo kolega ma spiedera jeden wylot idzie do mobo a i potem sie laczy z drugim i wszystko ladnie smiga ;]

1241010[/snapback]

Pewnie cos takiego zastosuje teraz u siebie. Od lat chodzilo z trjnikiem zaraz za cpu ale strasznie to upierdliwe bylo i zajmowalo mase miejsca i robilo niezly burdel nad cpu.

Wogole jestem w rakcie ustawiania nowej strategi rpzeplywu i umiejscowienia wszystkiego w budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi