SpiderMAN Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 a na cholere ci dwie chlodnice??? :P Ja bym zrobil tak -> CPU -> GPU -> BIX -> L30 -> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LK Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Tez jestem tego zdania co poprzednik. Przeciez BIX ma bardzo duzy potencjal i spokojnie da rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 (edytowane) Te spłaszczone rurki... to prawie każda nagrzewnica... łada... poldek... kadett... Opory napewną są... ale nie sądze aby były jakiej ogromne... "rurki" są malutkie... ale o tylo to ratuje, że jest ich duzo... A takie rurki wewnętrzne... to raczej w skraplaczach... albo w jakichś wyrobach firm pod WC.. na allegro czasem takie można spotkać... Łatwo podłączyć węża... puścić kurek... i sprawdzić jak szybko woda wylatuje z drugiej strony... porównać z samym wężem... ale to tylko tak na oko... ;) Jak już ma te dwie... to można by dwie walnąć i zmiejszyć napięcie dla wiatraków ;) Edytowane 27 Stycznia 2005 przez Świder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 z tymi rurakami to zgoda ze ich jest duzo itd ale pamietaj ze tutaj jeszcze bierze udzial napiecie powierzchniowe wody i strumien wody w nagrzewnicy nie jest do konca ukierunkowany woda "zawraca" ... proponuje kiedys zrobic taki test podlaczyc wc z nagrzewnica i bez naprawde widac roznice golym okiem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kidzi Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Im więcej malutkich rurek, tym woda wolniej płynie - to tak jak z naczyniami krwionośnymi - w naczyniach włosowatych krew płynie najwolniej, a w aortach/żyłach najszybciej :rolleyes: Większa ilość małych rurek stawia większy opór niż jedna duża, więc myślę słuszne jest stwierdzenie, że nagrzewnica może stawaić dość duży opór - w końcu o to w niej chodzi, żeby miała większą powierzchnię kontaktu z wodą - więcej ciepła wtedy odbierze, ale też większy opoór będzie ta powierzchnia stawiała ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 (edytowane) No to spoko... ostanio elektronika... teraz anatomia :D hehe... nagrzewnica opór napewo stawia... to jest na 100% pewne... pytanie tylko jak duży :> Oczywiście, że to zależy od jej konstrukcji... no chyba, że było by to coś a'la :> Edytowane 27 Stycznia 2005 przez Świder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 (edytowane) Ty chyba smieszny jestes :mur: widziales harisona w srodku male splaszczone rurki których jest killkanascie ( wysokosc moze kilka mm), gdzie widziales zeby nagrzewnica miala wewnetrzne rurki fi 12 :?: i nie byl to homade :?: ( nawet w ciezarowka chlodnice tez maja kilku milimetrowe rurki wewnetrzne ) woda nie plynie finami :!: finy oddaja cieplo z rurek , widac ze mieszkasz w bloku ... i wlot i wylot stawiaja najmniejsze opory facet co Ty za herezje piszesz opamietaj sie :!: 1238707[/snapback] przeczytaj jeszcze raz co ja napisalem przeczytaj co ty napisales i powiedz mi skad wziales te rurki fi12 :lol: teraz obejzyj sobie np. fiata 125p ma kanaly w ksztalcie <> 4 takie kanaly maja przekroj rowny rorce fi12 (wewnetrzna) a bajer w tym ze tych kanalow jest 21 !!!! wiec o jakich ty oporach mowisz?? to ze strumien wody odbija sie od powierzchni czolowej - a jak zrobisz duze baniaki i wloty pod katem to to zjawisko jest do wyeliminowania kazdy element stawia opory ,ale nie zgodze sie ze czysta nagrzewnica z samochodu ma najwieksze ani mosiezno-miedziana (kanaly <>) ani aluminiowa (kanaly o ) w bloku z racji jego wysokosci strumien odbija sie w wiekszym zakresie Edytowane 27 Stycznia 2005 przez KGB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Mam miedzianego poldka/125p w domu... ma kanały w kształcie || (bardzo wąskie)... Tych kanałów razem jest... jak mi mi się wydaje... 42... 14x3.. No i sama miedz jest lepsza... choć nie zawsze.. duzo zalezy od tego jak się ją wykorzysta ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloN Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 (edytowane) Oj Panowie bijecie piane bez sensu, moja chłodniczka ma jeden kanał (rurkę) zawiniętą 14 razy tam i spowrotem, tak na oko 5-6mm średnicy wew. i cały układ z 3 blokami na jednej małej pompce śmiga aż miło. Wydajność chłodzenia jest co najmniej bardzo dobra, komp podkręcił się zadowalająco, więcej bez modów i tak nie da rady na wysłużonym asusie. Naczytali się co poniektórzy bajek o przepływach, oporach itd. i powtarzają do upadłego bez sprawdzenia ile jest w tym prawdy. Podobnie jak nikt z wypowiadających się na ten temat nie pochwalił się odpowienim wykształceniem i nie poparł swoich wywodów obliczeniami, lub przynajmniej przykładem jaka to u niego w kompie była różnica termperatur przy przejściu z węzy 8/10 na 16/22. Pozdrowienia dla wszystkich wielbicieli ogromnych przepływów. edit: wygląda to tak: chłodnica Edytowane 27 Stycznia 2005 przez KloN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 wszystkich jest 42 ,ale woda plynie w jedna stone przez 21 i w druga przez 21 co do ksztaltu kanalow to jakby nie patrzec musza miec ksztalt <> bo by woda na boki sie rozlala :D mozna jedynie polemizowac czy <> czy <=> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 przeczytaj jeszcze raz co ja napisalem przeczytaj co ty napisales i powiedz mi skad wziales te rurki fi12 :lol: teraz obejzyj sobie np. fiata 125p ma kanaly w ksztalcie <> 4 takie kanaly maja przekroj rowny rorce fi12 (wewnetrzna) a bajer w tym ze tych kanalow jest 21 !!!! wiec o jakich ty oporach mowisz?? to ze strumien wody odbija sie od powierzchni czolowej - a jak zrobisz duze baniaki i wloty pod katem to to zjawisko jest do wyeliminowania kazdy element stawia opory ,ale nie zgodze sie ze czysta nagrzewnica z samochodu ma najwieksze ani mosiezno-miedziana (kanaly <>) ani aluminiowa (kanaly o ) w bloku z racji jego wysokosci strumien odbija sie w wiekszym zakresie 1239050[/snapback] tak jak kolega napisal wyzej wiecej kanalow wieksze opory i zawirowania nie wiem jak chcesz wyeliminowac odbicie od baninakow dla kazdej rurki z osobna :?: po za tym zauwaz ze w srodku nie ma idealnej gladzi laczenia kamien wgniecenia testowalem kiedys sam blok i wiem co sie dzieje jak podlaczysz nagrzewnice jeszcze zalezy jak masz ja ulozona ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Linoge nie wiem na jakiej pompce testowales i jaka nagrzewnice oraz w jakim stanie wiem ze moja byla brudna ,udalo mi sie odetkac dwa kanaly mechanicznie ,tydzien w krecie ,wylecialo z niej troche syfu pod cisnieniem z kranu mam weze fi10/12 i nie zauwazylem oporu na nagrzewnicy wiecej kanalow to wieksze opory?? nie zakumales idei - opory wieksze jezeli pole przekroju jest takie samo ale tu masz duzo wieksze pole przez duzo wieksza liczbe kanalow 4kanaly = fi12 ,a kanalow jest 21 wiec 5 razy wiecej niz potrzeba w przyblizeniu to woda plynie przez kazdy kanal 5 razy wolniej niz przez waz - dlatego nie musze eliminowac odbicia kazdego kanalu z osobna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 (edytowane) tylko ze jak masz duze kanaly spada wydajnosc nagrzewnicy ;] pozatym jak plukales to chyba zuwazyles ze strumien wody z nagrzewnicy nie siega tak daleko jak ze szlaufa :?: nie liczac ulozenia wierzy ;) Edytowane 27 Stycznia 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 tylko ze jak masz duze kanaly spada wydajnosc nagrzewnicy ;] pozatym jak plukales to chyba zuwazyles ze strumien wody z nagrzewnicy nie siega tak daleko jak ze szlaufa :?: 1239236[/snapback] kwestia skierowania ,bo jak zalozylem szlauf na wylot to juz ladny strumien lecial wodociag jest zbyt silny by poddawac sie tak malym oporom :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 opor na nagrzewnicy jeszcze zalezy od jej ulozenie pino poziom i samego wc ... uwierze ze naprawde weze fi12 nie stanowia znaczacych oporow dla pompke ok 1k l/h bloki 3 krocowe ladnie uksztalowane podobnie wiec co zostaje w ukladzie :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 hmm bloki 3kroccowe zazwyczaj maja zeberka ktore zaslaiaja 1/2 wlotu brakuje konstrukcji ktore mialyby dobrze wyprofilowany wlot no i wlasciwie opory w ukladach - hmm dlaczego je zwalac na chlodnice akurat nie wiemy ile spada przeplyw w ukladzie wzgledem testowania pompki na sucho - kto ma przeplywomierz ktory by nie stwarzal oporu przy tak slabych pompkach?? jak dla mnie najwazniejsze jest zeby zamknac obwod bez powietrza (oba krocce w wodzie) bo brak takiego polaczenia wprowadza niezla strate przeplywu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryST1an Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 Witam... Co do chlodnicy i jej rurek, to moze chodzi o cos takiego: http://mcs.pc.pl/produkt35.html Ta chlodniczka nie ma splaszczonych rurek w srodku tylko wszystko leci tak jak widac na 'nawrotach'. Ta ma rurki 8/10, ale moze sa wieksze z rurkami 10/12 ;] kto wie... Co do srednicy rurek w ukladzie. Chlodze woda juz pare dobrych lat. Poczatki mialem takie jak zapewne wiekszosc osob, czyli cpc. Po jaims czasie, gdy przestalo mi to wystarczac [czasy durona 800/1200] zlozylem sobie cos lepszego. Obecnie posiadam zestawik nukleon1, abadon gpu i abadon na NB. Do tego black ice extreme i eheim 1200l/h. Wszystko chodzilo na 12/16 + miedzy zbiornikiem a pompka 16/22. Obecnie bloki poszly do rpzerobienia na 10/12. Ze swoich obserwacji wiem, ze zbyt duzy przeplyw generowany przez moja pompke [eheim jest dobra pompka i pewnie z 600l/h przepycha, nie mowie o jakichs tanszych, ktore maja napisane 1200 a pchaja 300-400] powoduje zbyt slabe odbieranie ciepla z bloku i zbyt slabe oddawanie go w chlodnicy. Obserwacja moja potwierdzila sie po dolozeniu bloku [wczesniej mialem 2] i [przypadkowym] zagieciu jednej z rurek. Przypadki chodza po ludziach :) Stosowanie wielkich rurek, mocnych przeplywow jest chore. Jezeli ktos mysli, ze czyjes testy jak np. na system cooling oddaja prawdziwa prace ukladu to sie bardzo zawiedzie. Korzystajac z okazji o przeplywie wody. Czy ktos posiada blok na cpu z 2 wylotami i podlaczyl je osobno? Np jeden do gpu, drugi na NB i dopiero dalej polaczenie? Jak takie cos pracuje, czy rozne opory generowane przez bloki na NB i GPU nie powoduja zachwiania rownowagi przeplywu przez procesor i jakichs dziwnych komplikacji np. 2x slabszego przeplywu przez jedna z drog? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 nie raczej nie bylo takich anomali zeby tak bylo kolega ma spiedera jeden wylot idzie do mobo a i potem sie laczy z drugim i wszystko ladnie smiga ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryST1an Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 nie raczej nie bylo takich anomali zeby tak bylo kolega ma spiedera jeden wylot idzie do mobo a i potem sie laczy z drugim i wszystko ladnie smiga ;] 1241010[/snapback] Pewnie cos takiego zastosuje teraz u siebie. Od lat chodzilo z trjnikiem zaraz za cpu ale strasznie to upierdliwe bylo i zajmowalo mase miejsca i robilo niezly burdel nad cpu. Wogole jestem w rakcie ustawiania nowej strategi rpzeplywu i umiejscowienia wszystkiego w budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...