Skocz do zawartości
kulka

Wydajność Piv 3.2 Ht

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanko troche lamerskie ale wybaczcie...

Specyfikacja kompa:

Obudowa: Aspire X-Navigator

Zasilacz: 500W Glacier Dual LED Fan

Płyta główna: Intel Augsburg D915GAG

Procesor: Intel Pentium 4 3.2Ghz HT

Pamięć RAM: 512 MB Dual PC3200 DDR

Karta graficzna: ATI Radeon X300

Dysk twardy: SerialATA 200 GB 7200RPM

Karta dźwiękowa: Zintegrowana 5+1 [Realtek]

Typ chłodzenia: Powietrze...8 wentylatorów :D

System operacyjny: Windows XP home z sp2

Wydaje mi sie że mam bardzo słabą wydajność... może to sprawa chlodzenia procka ? Mam boxowe... i idle to 50*C :/

A może cała awanturka rozchodzi sie o dysk ? 200GB w Sata... bardzo wolny :/ [49pkt. w SiSandra 2005]

Ogólnie to mam wrażenie że chodzi jak 2GHz :/

Jak to jest u was ?

Jak już tu jestem to czy zmieniać plyte główną ? da to coś ?

Pozdro z Chciago! i czekam na odp.

Edytowane przez KULkA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ALE zapis

Pamięć RAM: 512 MB Dual PC3200 DDR

nie jest jednoznaczny

a kolega sam przyznaje że:

Mam pytanko troche lamerskie ale wybaczcie...

i owszem jest ono lekko lamerskie bo troszke mało danych podał a raczej tylko podzielił sie niezweryfikowanymi odczuciami.

Wiec może ma jedną kosc i wydaje sie mu sie że ma DUAL bo tak napisali na płycie? Mi już ludzie cuda o swoich kompach opowiadali łącznie z tym że oni swoją poczte to mają w google (mieli taką strone startową) wiec sie nie dziw że pytam.

Wiec nie moge sobie zapytać? To nie wstyd pytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko - mnie takie cośnawet nie przyszło do głowy.

A co do tematu - walnij jakieś wyniki benchmarków

Sam mam 3,2GHz i w porównaniu do PIV 2.4@3.06 to wynik w PC Mark2000 dla procka mam nieco niższy, lae dla pamięci jest różnica kolosalna (z ok. 7500 na ponad 10000 pkt.) Podobnie w 3DMarku2001SE - podkręcony 2.4@3.1 nie pozwolił wyjść grafice ponad 14000 a z 3.2 Prescott prawie 15000 pkt.

Pozostaje jeszcze kwestia wyników po podkręceniu, ale czkam na dostawę Termaltake SilentTower112 i pamięci Geil Ultra Low Latency PC-500 CL 2.5 - moje chłodzenie i pamięci ledwo wytrzymują procka niepodkręconego.

Edytowane przez Major Zadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kości są 2 po 256mb - jaśniej sie nieda

SuperPi - 8MB - 8m 9s...[Włączone przeglądarki, WMP, Net, Tlen, Kazaa... i wszystkie "dekoracje" systemu]

Dodam że niedawno był robiony format...

[edit - po chwili czasu]

PCMark - 4413

PCMark CPU - 4865

PCMark Memory - 4745

PCMark HDD - 4750

---

Dodam że mam jeden wolny[czytaj do wykożystania] dysk...

Seagate 120 GB Barracuda 7200RPM...

Ale gdybym chciał go używać to musze zmienić płyte główną... ale na jaką ?

Niechodzi mi o eXtremalne podkręcanie... lajtowe 600MHz...

A jak wam sie widzi to: ABIT "Fatal1ty AA8XE" 925XE Chipset Motherboard For Intel LGA 775 CPU

W sklepie moge go kupić za $190 mi sie wydaje ze to dobra płyta... czekam na opinie...

[/edit]

Edytowane przez KULkA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wam sie widzi to: ABIT "Fatal1ty AA8XE" 925XE Chipset Motherboard For Intel LGA 775 CPU

W sklepie moge go kupić za $190 mi sie wydaje ze to dobra płyta... czekam na opinie...

Nie miałem osobiście tej płytki (miałem trochę zestaw na Asusie'ie P5AD2 Premium, póżniej wersje -E z i925XE), lecz co mi się na początku nie podoba u Abita w stosunku do Asusa > wentylatory w ilości 3! Gdzieś widziałem jeszczę przystawkę na pamięci ram z czwartym ;) Asus - zero wentylatorów (zarówno wersja i925X jak i i925XE).

U mnie to by nie przeszło. Owszem płytka bardziej ekstremalna, ale nie tanim kosztem. Zamiast skorzystać z heatpipe i sensownego radiatorka tak jak to zrobił Gigabyte w przypadku swoich DPS'ów (nie trudno o schłodzenie takiego radiatora, czy to przez cooler na cpu czy to przez wentylator wylotowy na tylnej ściance obudowy), to Abit jak to Abit twardo od dawna wali wentyle gdzie popadnie. Nawet gdyby te wentyle były bardzo ciche to ich czyszczenie jest mocno utrudnione, wymiana wiąże się z wyciąganiem płyty głównej... za dużo tego.

Edytowane przez EP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego niechce brać tego abita z DDR2 właśnie z tego powodu...

Ponawiam pytanie... Więc co brać??

1230553[/snapback]

Jeśli chcesz mieć PCIe to tylko coś na i915P. Zacznij od przeglądania oferty Asusa. Wyboru dużego nie będziesz miał zresztą jeśli chodzi o byle jakiego producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi