Krzys'az Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 witam. mam problem z rachunkiem symbolicznym obwodu RLC za pomoca liczb zespolonych. nigdzie nie moge znalezc niczego na ten temat. jesli cos o tym wiesz to bardzo prosze o jakies info jak to ugryzc. z gory naprawde wielkie dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Spróbuje poszukać w strarych zeszytach od elektry ale niczego nie gwarantuje - miałem to jeszcze wszkole średniej i szczerze mówiąc niewiele z tego kumałem. Co innego zwykłe liczby zespolone - to już jest banał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys'az Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 niestety konczylem technikum o profilu mechanicznym i takich rzeczy nie bylo (jedynie podstawy elektrotechniki) :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bortas Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 a z czym konkretnbie masz problem co za RLC cie tak rozklada, w sumie to nie jest ciezkie po chwili zastanowienia:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys'az Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 problem w tym, ze pojecia nie mam w jaki sposob polaczyc rachunek symboliczny z teoria liczb zespolonych. potrzebuje jakiegos zwiazku pomiedzy nimi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Qrcze Pióro!! Nie moge znaleźć zeszytu. Pamiętam tylko, że jak mieliśmy prąd w postaci zespolonej (a dokładnie to wartość jego natezenia) i trzeba było policzyć ile wskaże amperomierz to ja wychodziłem to toalety. I to jest prawdopodobnie to, czego szukasz :( Związek RLC z liczbami zespolonymi. Jeśli tak, to niewiele Ci pomoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys'az Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 dzieki za dobre checi. mialem dzisiaj laborke i dowiedzialem sie o co chodzi. to polaczenie z liczbami zespolonymi jest widoczne we wzorze na zawade (jakis rodzaj impedancji) Z=R+jX, gdzie Z-zawada, R-rezystancja a X-reaktancja. no i oczywiscie nie padlo zadne pytanie o to, zostalem jedynie szczegolowo przepytany z przesuniec fazowych w rlc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Najlepiej obwody RLC liczyć na podstawie rachunku operatorowego. Za jw (omega miało być ale nie chce mi sie szukać znaczka :P) podstawiasz S i liczysz równania jako zwykłe równania liniowe. Wspólczynnik S podlega działanim matematycznym jak mnożenie ,potęgowanie ,można wyłaczać przed nawias itp. Czyli traktuje się go jako zwykłą liczbę ,przy czym trzeba pamiętać ,ze S^2=-1 :). Miłych podstaw elektrotechniki , jak na szczeście skończyłem ten przedmiot 2 semestry temu :D 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...