Skocz do zawartości
Krzys'az

Pomocy :)

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam problem z rachunkiem symbolicznym obwodu RLC za pomoca liczb zespolonych. nigdzie nie moge znalezc niczego na ten temat. jesli cos o tym wiesz to bardzo prosze o jakies info jak to ugryzc. z gory naprawde wielkie dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrcze Pióro!! Nie moge znaleźć zeszytu. Pamiętam tylko, że jak mieliśmy prąd w postaci zespolonej (a dokładnie to wartość jego natezenia) i trzeba było policzyć ile wskaże amperomierz to ja wychodziłem to toalety. I to jest prawdopodobnie to, czego szukasz :( Związek RLC z liczbami zespolonymi. Jeśli tak, to niewiele Ci pomoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za dobre checi. mialem dzisiaj laborke i dowiedzialem sie o co chodzi. to polaczenie z liczbami zespolonymi jest widoczne we wzorze na zawade (jakis rodzaj impedancji) Z=R+jX, gdzie Z-zawada, R-rezystancja a X-reaktancja. no i oczywiscie nie padlo zadne pytanie o to, zostalem jedynie szczegolowo przepytany z przesuniec fazowych w rlc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej obwody RLC liczyć na podstawie rachunku operatorowego. Za jw (omega miało być ale nie chce mi sie szukać znaczka :P) podstawiasz S i liczysz równania jako zwykłe równania liniowe. Wspólczynnik S podlega działanim matematycznym jak mnożenie ,potęgowanie ,można wyłaczać przed nawias itp. Czyli traktuje się go jako zwykłą liczbę ,przy czym trzeba pamiętać ,ze S^2=-1 :).

Miłych podstaw elektrotechniki , jak na szczeście skończyłem ten przedmiot 2 semestry temu :D 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi