xeo Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Witam, czytałem faq na temat WiFi, ale nie zabardzo jestem w temacie dlatego chce się upwenić. Obecna sytuacja: Mam internet - siec osiedlowa (dynamiczne IP, brak filtrowania MAC). Kabel z LANu podłączony do swicha i wypuszczony na 3 komputery. Chciałbym osiągnąć: Istniejący swich zamienić na swich bezprzewodowy - z ktorego podłączyc 2 komputery kablem i laptopa przez WiFi. Dobrze by "swich" był zarazem modemem ADSL - chce w przyszłości przejść na Neostrade. Poleccie mi jakieś urządzenie i napiszcie czy takie połączenie jest wogole mozliwe. Dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolec Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Proponuję router JAHT ADSL INTERNET ROUTER AR41/ 2A WIRELESS http://www.action.pl/products/product.php?prid=31312 Kolega z niego korzysta na neo i jest bardzo zadowolony (w prawdzie ma wersję bez wlana ale myślę że też nie będzie z nim problemów). Konfiguracja jest bardzo prosta wystarczy wgrać firmware dla neo i poświęcić chwilę na konfigurację (nazwa użytkownika i hasło), a wszystko to za pośrednictwem przeglądarki internetowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 (edytowane) Bezkonkurencyjny sprzęt, nie ma sobie równych, atrakcyjna cena. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10761 Rozdzielam tym Neostradę. Mam podłaczone trzy komputery (switch cztero portowy) i IBM T42 z Wi-Fi. Max prędkość WiFi to 54 Mbit/s. - w mieszkaniu nie mam żadnych problemów z zasięgiem. Oprócz modemu ADSL, jest oczywiście router z firewall'em. Wysoki poziom bezpieczeństwa WiFi - filtrowanie IP, MAC, szyfrowanie 3DES, TKIE, Radius itp. USR9106 mam prawie dwa miesiące - nigdy mi się nie zawiesił, przy zerwaniu połączenie automatycznie łączy się z Neo, tak samo przy braku prądu. Zero ingerencji użytkownika. Router mało się nagrzewa. Nie ma też problemu P2P - wystarczy skonfigurować QoS. Opcji routingu jest pełno od Virtual Servers po QoS. Jedyną konkurencja dla USR9106 może być LinkSys (obecnie przejęty przez Cisco). Miałem kiedyś DLinka z WiFi, switchem, routerem i w porównaniu z USR to padaka. Nie pakuj się ani DLinka, Planeta, Asmaxa. Oszczędny płaci dwa razy :wink: Edytowane 25 Stycznia 2005 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...