Carno Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Tak jak w temacie, mam napisana już prace dyplomową i oczywiście promotor doczepił się że nie mogą być zostawiane na końcu linijki pojedyncze literki (i, w, z, itp.) tylko przeniesione na początek następnej linijki, oczywiście można przenosić je naciskając Shift+Enter tylko skoro tak można to pytanie dotyczy gdzie w opcjach można to ustawić by od razu justując tekst przenosił automatycznie pojedyncze literki. Oczywiście w najgorszym przypadku można by było przenosić każdą literkę z osobna tak jak wspomniałem ale 120 stron to trochę zajmuje, a poza tym nie jednemu userowi przyda się ta informacja :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Raczej nie da się zastosować automatu. Zostanie Ci tylko jazda z łapki. Ale nie przejmuj się, to tylko tak wygląda strasznie. Nie lataj myszą tylko klawiszami i w końcu sam zaczniesz działać jak automat. Nie jedną pracę w ten sposób poprawiałem. Uważaj tylko na rozwalone akapity. Takie przeniesienie spójnika do następnego wiersza potrafi nieźle namącić. Z doświadczenia wiem, że jest to około 5%. Podpowiem Ci, że można też wymusić przeniesienie do następnego wiersza poprzez użycie tzw. twardej spacji (shift+ctrl+space). Łączy ona dwa wyrazy na sztywno ze stałą odległością, nie podlegając rozstrzeleniu. BTW, promotor słusznie i naukowo zwrócił Ci na to uwagę. Jest to po prostu błąd interpunkcyjny. Jak chodziłem do szkoły, to trzy błędy interpunkcyjne równały się jednemu ortografowi, a trzy ortografy oznaczały out of service. Nawet przy dzisiejszych, znacznie złagodzonych kryteriach 120 stron jest w stanie zapewnić wyautowanie pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 (edytowane) dzieki :wink: a co do twardej spacji to zapomniałem o niej, kiedyś na infie mieliśmy takiego speca co miał worda w paluszku i nam pokazywał rózne triki wiec było cos takiego, ze np. jak jest pierwsza strona i jest Miejscowość oraz data po prawej stronie a imie i nazwisko po lewej stronie, wiec pokazywał nam coś takiego z ta twardą spacją, czyli jak pamiętam napisało sie Miejscowośc twarda spacja i data później zwykła spacja i imie twarda spacja i nazwisko… teraz dokładnie nie wiem czy to było justowanie bo jak sprawdzam to u mnie nie działa, ale jak nam to pokazywał to wtedy po lewej stronie kartki tak jak wspomniałem była miejscowość i data a po prawej stronie imie i nazwisko, może wiesz co dalej trzeba zrobić by to sie tak rozszerzyło :? ja to zapomniałem i robie normalnie, znaczy klikam spacje cały czas by przesunąć i napisać imie i nazwisko by było po prawej stronie kartki. Edytowane 25 Stycznia 2005 przez Carno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Masz tu dwa sposoby (opis w obrazkach): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...