Skocz do zawartości
Carno

Ooffice 2003 - Justowanie A Przenoszenie...

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, mam napisana już prace dyplomową i oczywiście promotor doczepił się że nie mogą być zostawiane na końcu linijki pojedyncze literki (i, w, z, itp.) tylko przeniesione na początek następnej linijki, oczywiście można przenosić je naciskając Shift+Enter tylko skoro tak można to pytanie dotyczy gdzie w opcjach można to ustawić by od razu justując tekst przenosił automatycznie pojedyncze literki.

Oczywiście w najgorszym przypadku można by było przenosić każdą literkę z osobna tak jak wspomniałem ale 120 stron to trochę zajmuje, a poza tym nie jednemu userowi przyda się ta informacja :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie da się zastosować automatu. Zostanie Ci tylko jazda z łapki. Ale nie przejmuj się, to tylko tak wygląda strasznie. Nie lataj myszą tylko klawiszami i w końcu sam zaczniesz działać jak automat. Nie jedną pracę w ten sposób poprawiałem. Uważaj tylko na rozwalone akapity. Takie przeniesienie spójnika do następnego wiersza potrafi nieźle namącić. Z doświadczenia wiem, że jest to około 5%.

Podpowiem Ci, że można też wymusić przeniesienie do następnego wiersza poprzez użycie tzw. twardej spacji (shift+ctrl+space). Łączy ona dwa wyrazy na sztywno ze stałą odległością, nie podlegając rozstrzeleniu.

BTW, promotor słusznie i naukowo zwrócił Ci na to uwagę. Jest to po prostu błąd interpunkcyjny. Jak chodziłem do szkoły, to trzy błędy interpunkcyjne równały się jednemu ortografowi, a trzy ortografy oznaczały out of service. Nawet przy dzisiejszych, znacznie złagodzonych kryteriach 120 stron jest w stanie zapewnić wyautowanie pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki :wink:

a co do twardej spacji to zapomniałem o niej, kiedyś na infie mieliśmy takiego speca co miał worda w paluszku i nam pokazywał rózne triki

wiec było cos takiego, ze np. jak jest pierwsza strona i jest Miejscowość oraz data po prawej stronie a imie i nazwisko po lewej stronie, wiec pokazywał nam coś takiego z ta twardą spacją, czyli jak pamiętam napisało sie Miejscowośc twarda spacja i data później zwykła spacja i imie twarda spacja i nazwisko…

teraz dokładnie nie wiem czy to było justowanie bo jak sprawdzam to u mnie nie działa, ale jak nam to pokazywał to wtedy po lewej stronie kartki tak jak wspomniałem była miejscowość i data a po prawej stronie imie i nazwisko, może wiesz co dalej trzeba zrobić by to sie tak rozszerzyło :?

ja to zapomniałem i robie normalnie, znaczy klikam spacje cały czas by przesunąć i napisać imie i nazwisko by było po prawej stronie kartki.

Edytowane przez Carno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi