Skocz do zawartości
General G1

Dual Ddr Czy "zwykłe" Ddr?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taka sprawe własnie mam zamiar zmienic pł. głowna i wymienic pamiec. I teraz takie pytanie Dual DDR czy "zwykłe DDR (ta sama ilłosc i taktowanie 400mhz). Jaka roznica jest miedzy nimi, ktore sa szybsze i bardziej perspektywiczne.

Prosze o rady.

Z gory dzieki za pomoc Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dual polega na obsadzeniu dwuch identycznych kosci w bankach czyli np.2x 256 jest to napewno bardziej wydajne niz single

czyli 1x256

1247661[/snapback]

hmmm a może powiesz mi dlaczego 2x256 miałoby być mniej wydajne niż 256 ???

2x256= 512 dual

dual daje jakieś ~5% w porównaniu do trybu zwykłego tej samej ilości pamięci i nie trzeba koniecznie brać pamięci oznaczonych w cennika jako dual bo przeważnie są sporo droższe. wystarczy , że kupisz 2 takie same kości i na 99% pójdzie jako dual

Edytowane przez jurasjo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Architektura pamięci Dual Channel DDR 400

Podwojone pasmo transferu do pamięci zapewnia zwiększenie wydajności systemu, co przewyższa istniejące rozwiązania pamięci dostępne na rynku.

takze lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 2x256 niz 1x512!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

single = 64 bit

dual = 128 bit

1248026[/snapback]

no i co z tego ? dual reklamowany był jako 100% wzrost w stosunku do singli a jak wiemy mamy około ~5% no może czasem 10.

dual to ładnie wygląda podczas startu kompa jak masz napisane

"dual channel enabled"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ECS K7vta3 3.1

1248997[/snapback]

Ten ECS to jest KT333 jeśli dobrze pamiętam, a co za tym idzie NIE MA DUALA!

Obsługę Duala pod AMD zapewniają płyty na Nforce2 i KT880 (ale tu nie jestem pewien, a nie chce mi się sprawdzać).

Pozdrawiam!

To chyba jest EOT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm dual daje 5-10% na nf2, ale na intelu i na nf4 to juz troszke inaczej wygląda, bo np przy nf4 dual daje olbrzymiego kopa.

1259790[/snapback]

Się tu zgodzę...co do A64 na nf4, ale na nf2 daje tylko w testach synt. a nie w rzeczywistej wydajnosci np. w grach Edytowane przez lukecz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odbytorq bo zapłaciłem za 600 a doszły 566

W kazdym razie duzo bardziej opłaca sie miec pamieci puszczone w dualu a tego przykladem jest np superpi

ja na swojej maszynie mam róznice ok. 1,5 minuty miedzy singlem a dulaem oczywiscie na kozysc w dualu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie:czy na płycie abit nf7 ver 2.0 włącza sie jakoś dual??jak tak to gdzie go włączyć,i czy kości kingstona 333Mhz cl 2.5 są gorsze od kości 400 ale cl 3??bo jakoś nie mogę się tego nigdzie dowiedzieć,w sumie 400 niby powinny być lepsze,ale czy tak jest?Co trzeba włączyć ,żeby te 333 chodziły jak 400 mogą być cl 3 i czy warto to zrobić,to są tanie kingstony za ok 160 zł KVR333X64C25(takie kości mam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi