MiC}{U Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Czy jak naleje plynu od chlodnic zamiast wody bedzie mi lepiej chlodzic ?? bo nie czytalem wszystkiego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Czy jak naleje plynu od chlodnic zamiast wody bedzie mi lepiej chlodzic ?? bo nie czytalem wszystkiego :) Bedzie gorzej :? Podniesie sie temperatura niestety. Mi po zapodaniu borygo, temp poszly okolo 5 - 6*C do gory. Woda najlepiej odbiera cieplo ( z tych dostepnych) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 olej tr... mimo ze jest rzadszy i ma mniejsza lepkosc od silnikowego to jednak jest duzo gesciejszy od wodyNie zupełnie. Olej transformatorowy ma gęstość 0,820g/cm^3, olej silnikowy 0,900g/cm^3, a woda 1g/cm^3. Ale to i tak nie ma żadnego wpływu na to czy pompa go pociągnie, czy nie. Ważna jest lepkość. Kisiel jest taki sam gęsty jak woda, tylko jest bardziej lepki. Ludzie często mylą te dwie wielkości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luigi Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 Czy jak naleje plynu od chlodnic zamiast wody bedzie mi lepiej chlodzic ?? bo nie czytalem wszystkiego :) Bedzie gorzej :? Podniesie sie temperatura niestety. Mi po zapodaniu borygo, temp poszly okolo 5 - 6*C do gory. Woda najlepiej odbiera cieplo ( z tych dostepnych) Ja mam 100% borygo. Czy jak rozciencze to woda destylowana to wydajnosc ukladu wzrosnie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luigi Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 Wow 8O Zmienilem proporcje na 25/75(borygo/woda zdemineralizowana). Efekt spadek temperatury o 6C :mrgreen: Zbiornika za okno juz nie wystawie ale w lecie bedzie chlodzic lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 Wow 8O Zmienilem proporcje na 25/75(borygo/woda zdemineralizowana). Efekt spadek temperatury o 6C :mrgreen: Zbiornika za okno juz nie wystawie ale w lecie bedzie chlodzic lepiej. Mowilem ze to sie nie nadaje w tym stezeniu, zapodaj 5% tylko boryga i spox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 Pytacie co dać, żeby glonom zapobiedz - więdz jak się takowe coś wytworzy to nic innego do zoologicznego idziecie kupujecie takiego glonojada albo ślimaka wpuszczacie go w rułe i macie tanio, a precyzyjnie oczyszczanie glonów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 i macie smazonego proca w sosie z glonojada ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Pytacie co dać, żeby glonom zapobiedz - więdz jak się takowe coś wytworzy to nic innego do zoologicznego idziecie kupujecie takiego glonojada albo ślimaka wpuszczacie go w rułe i macie tanio, a precyzyjnie oczyszczanie glonów :D Maq Przestan pisac <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly, jak ludzie zadaja konkretne pytania, to spodziewaja sie normalnych odpowiedzi, a nie kretynskich pomyslow :x Na Oslej pisz sobie takie dyrdymaly, jak tu i w innych topicach :evil: BTW cieczy w WC , to polecam : 90% wody 5% borygo (lub podobny) 5% spirytusu Zero glonow i nie pogorszysz wlasciwosci cieczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.y Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 raf ten plyn wietrzeje tak jak wodka gdy zostawisz odkrecona :) :twisted: A może by tam nalać wódki :twisted: Żadnych glonów, a możnaby pociągnąć łyka przy okazj :twisted: ja mam wódke w WC i wcale tak nie pomaga na glony - znaczy że mam lekki osad na rurkach ale wiem że wódka zmiejsza napięcie powierzachniowe co w efekcie zwiększa przepływ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.y Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 aha jeszcze jedno czy borygo nie jest za bardzo żrące na rurki z gumy ?? wiem że w autku som takie rurki ale przecie do WC uzywamy raczej ogrodowych czy borygo ich czasem nie zniszczy, nadwyręży ?? czy niedoprowadzi to do wycieków ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luigi Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 aha jeszcze jedno czy borygo nie jest za bardzo żrące na rurki z gumy ?? wiem że w autku som takie rurki ale przecie do WC uzywamy raczej ogrodowych czy borygo ich czasem nie zniszczy, nadwyręży ?? czy niedoprowadzi to do wycieków ?? Przez trzy miech jechalem na borygo(100%-zadnych mieszanek) i nic sie nie stalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 aha jeszcze jedno czy borygo nie jest za bardzo żrące na rurki z gumy ?? wiem że w autku som takie rurki ale przecie do WC uzywamy raczej ogrodowych czy borygo ich czasem nie zniszczy, nadwyręży ?? czy niedoprowadzi to do wycieków ?? Eheim-owi nie szkodzi, innym nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xoom Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 A mam pytanie , widze ze najbardziej polecane jest troche borygo + woda destylowana , czy to nie bedzie powodowac korozji ALU z CU ? czy moze zeby zapobiec tej korzji uzywacie innych srodkow , prosze o praktyczne odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 A mam pytanie , widze ze najbardziej polecane jest troche borygo + woda destylowana , czy to nie bedzie powodowac korozji ALU z CU ? czy moze zeby zapobiec tej korzji uzywacie innych srodkow , prosze o praktyczne odpowiedzi :) Nie tylko nie bedzie, ale nawet pomara spowolnic w/w korozje. Sa inne srodki, poszukaj na chlodzeniu, niedawno byly chyba ze 2 takie topiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamservice Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Nie lepiej wlać zwykłego płynu do chłodnic zamioast wody?!?!?! Albo zamist tego można wlać wode destylowaną z dodatkiem preparatu do akwarium (na glony). Ale lepiej chyba płyn do chłodnicy... Co o tym myślicie? Może to trochę nie na temat ale nie mogłem się powstrzymać :wink: O ile mnie pamięć nie myli to z fizyki pamiętam, że woda ma sporą pojemniść cieplną. Ale też długo się nagrzewa i długo oddaje ciepło. Owszem, że woda potrafi odebrać sporo energii (ciepła) z bloku na procesorze, ale przy przepływie teoretycznym 300l/h= 5l/min woda nie ma zbyt wiele czasu na odebranie tego ciepła, a po dotarciu do chłodnicy/zbiornika nie ma zbyt wiele czasu na ochłodzenie się. Zwłaszcza gdy ma się obieg bez chłodnicy oparty ma zanurzeniowej pompce (popmpka dodatkowo podrzewa wodę!!! tu można pomyśleć o 2 komorowym zbiorniku z wąskim gardłem), ipo pewnym czasie temp. wody w wc moze się zbliżyć to temp. na jądrze procka. We rześniu przeprowadze dokładne testy i podam co najlepiej wlać do WC (być może to już nie bedzie WATER COOLING tylko jakiś LIQUID COOLING) We wrzśniu podam również moją nowa konfigurację bo puki co jestem uziemiony w pracy poza miastem i przymierzam sie do restauracji kopma, a to co mam to wstyd opisywać. Pozdro!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luigi Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 nie sadze zeby od marca 2003 cos sie zmienilo i zebys ameryke odkryl we wrzesniu 2004 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamservice Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 LUIGI rozumiem ze idziesz na latwizne i poczekasz az ktos metoda prob i bledow zrobi dobra miesznake do WC. Gdyby wszyscy mieli taki tok rozumowania to nasz rozwoj technologiczny zatrzymal by sie na wynalezienu kola /bez obrazy/ :) . Ja bede probowal odkryc ameryke poraz kolejny. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...