fllanker Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 (edytowane) witam wlasnie robilem sobie na nowym dysku partycjei tak sie zastanawialem jakei znaczenie ma wielkosc klastrow i jakie najlepiej wielkosci ustawic zarowno dla partycji systemowej jak i dla reszty partycji Edytowane 5 Lutego 2005 przez fllanker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Małe pliki>małe klastry Duże pliki > duże klastry A do tego http://forum.purepc.pl/index.php?act=Search&f= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukecz Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 (edytowane) sgj po Twoim poscie w innym topicu (odnosnie dzielenia na partycje), gdy w odpowiedzi na moj post pokazales ze male pliki nie musza zajmowac duzo miejsca na duzych partycjach (ja pisalem o Fat32, Ty dales przyklad z NTFS), postanowilem przesiasc sie na NTFS (i rzeczywiscie, przyklad, ktory podalem w owym topic'u, wskazujacy na duze marnotrawstwo miejsca przy fat32 na duzych partycjach, nie jest juz aktualny na NTFS) Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie: Duze klastry to (przynajmniej teoretycznie) szybszy odczyt. Czy w zwiazku z tym, wg Twojej opinii, warto u mnie na partycji 1GB (przeznaczonejtylko na swap), przekonwertowac w PM8 wielkosc klastra z 4kB na 64kB? Edytowane 5 Lutego 2005 przez lukecz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fllanker Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 hm czyli dalej nie wiem jak bedzie dac najlepiej w NTFS mam dwa dyski po 160 pierwszy podzielony na 4 partycje w tym systemowa ok 1 GB a drugi na dwie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...