Skocz do zawartości
erbs

Fajny dysk, ale się formatować nie chce...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z dyskiem 30GB marki IBM. Dysk jest dość dobry bo ma 7200 rpm. Ale był dobry do czasu. Podczas pewnych problemów /topic pod tytułem "ciekawostka etnograficzna - czy po prostu coś padło"/ dysk sie zwalił, a mianowicie chciałem zreinstalować na nim windowsa: zacząłem go formatować, a on za każdym razem po 5% formatingu walił zwisa. CZy istnieje możliwość naprawienia go - słyszałem o takiej dyskietce co wyżyna wszystko, razem z boot sektorami - czy taka dyskietka mogłaby coś dać? Pisze ten post bo szkoda wyżucać 2 letniego dysku na śmietnik. Poza tym faktem dysk daje znaki życia tzn. kręci się itp. Niestety nie próbowałem go podłączać do innego kompa.

Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robilem a co? On jest made in Philipines - chyba. A jak mu zajechać z low formata. A wiecie może jak Linusia Mandrake 8.1 wywalić - kolega tfierdził że przez format sie nie da?

na razie nie rob zadnego low formata, wpisz fdisk w dosie of korz, wywal wszystkie partycje i zaloz nowe, 1 podstawowa/primary i 1 logiczna, zreszta wszystko sie opiera na metodzie prob i bledow - nauczysz sie :), jak ja pierwszy raz robilem fdiskiem to nie bylo zadnego forum do pomocy, co wiecej nie bylo wtedy jescze zadnego internetu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ot: widze że w avatarku masz Chrisa ze SLipKnoTA !  

Dołączona grafika

ot continues: a ja widze ze wygladasz jak dimbag darrel 8) , pozdr

Dołączona grafika hmm... coś ci się porąbało to nie jest dimebag darrell [kiedyś miałe dima w avatarku] teraz mam "wioślarza" z Crowbara i Down :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

hmm... coś ci się porąbało to nie jest dimebag darrell [kiedyś miałe dima w avatarku teraz mam "wioślarza" z Crowbara i Down :D

wiem ze to nie darrel, ale sa pewne podobienstwa :), to byl zart hehehehe 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

hmm... coś ci się porąbało to nie jest dimebag darrell [kiedyś miałe dima w avatarku teraz mam "wioślarza" z Crowbara i Down :D

wiem ze to nie darrel, ale sa pewne podobienstwa :), to byl zart hehehehe 8)

po kilku_nastu browarkach wychodzą różne dziwne rzeczy :wink:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś miałem IBM 46GB 7200rpm 8MB. I zmarł przez uszkodzenie mechaniczne. Jednak wiele się słyszało o padających dyskach IBM i navet sama firma sugerowała użytkownikom aby nie przeciążać dysków przez ich długa prace 8O w końcu IBM wycofał się z tej branży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robilem a co? On jest made in Philipines - chyba. A jak mu zajechać z low formata. A wiecie może jak Linusia Mandrake 8.1 wywalić - kolega tfierdził że przez format sie nie da?

Trzeba usuąć patrycje utworzone dla Linusia lub zmienić ich typ na windowsowy typowo czyli FAT32 na przyklad. Najprościej będzie je usunąć i utworzyć na nowo. Pozostaje jeszcze kwestia odświeżenia MBR, jeśli instalowałeś tam jakiegoś bootmanagera, czyli fdisk /mbr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra a jak dysk nie chce przejsc testu spojnosci w fdisku ( dochodzi do 95% i zaczyna od nowa , pozniej do 15 i od nowa i tak do osranej smierci ) jest cos co mu pomoze , moze okazic dymem ze zdechlych chrabaszczy ?:)

jak wpisanie fdisk /mbr nie pomaga to wtedy zaczynamy myslec o low formacie, mozna tez zaczac sie modlic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe jest także na stronie producenta.... i wcale go nie trzeba qpować - można np. wejśc tu: www.cracks.am i sobie sciągnąć tzw, cracka

wsztysko oczywiście w celach EDUKACYJNYCH :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...