Skocz do zawartości
Gość LordBoski

24 Pin Wpiety Na Chama Do Mobo Z 20 Pin

Rekomendowane odpowiedzi

Gość LordBoski

Posiadam mobo Asus A7N8X-E Deluxe z 20 pinowym gniazdem na zasilacz. Kupilem Chiefteca HPC 360-202 DF. Posiada on koncowke 24 pin. Pytanie brzmi tak: czy po podpieciu na chama tej koncowy do mobo bedzie wszystko ok?? czy moze ona nie byc do konca wepchnieta? z gory dzieki za opd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem Chiefteca 420 + przejsiowka 24->20 ale okazalo sie ze mozna elegancko podlaczyc ta wtyczke 24pin w gniazdo na moim epoxie, 4 piny wisza sobie po za gniazdem i niema zadnych problemow i tez musze sprzedac ta przejsciowke (30 zeta na WGK dalem :/)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam mobo Asus A7N8X-E Deluxe z 20 pinowym gniazdem na zasilacz. Kupilem Chiefteca HPC 360-202 DF. Posiada on koncowke 24 pin. Pytanie brzmi tak: czy po podpieciu na chama tej koncowy do mobo bedzie wszystko ok?? czy moze ona nie byc do konca wepchnieta?  z gory dzieki za opd!

1268903[/snapback]

Czytac, czytac, czytac.... bozia oczka dała :)

http://www.tomshardware.pl/howto/20041223/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam mobo Asus A7N8X-E Deluxe z 20 pinowym gniazdem na zasilacz. Kupilem Chiefteca HPC 360-202 DF. Posiada on koncowke 24 pin. Pytanie brzmi tak: czy po podpieciu na chama tej koncowy do mobo bedzie wszystko ok?? czy moze ona nie byc do konca wepchnieta?  z gory dzieki za opd!

1268903[/snapback]

Jeśli tylko zdołasz wetknąć ten 24 pinowy wtyk w gniazdo 20 pin to będzie działać :lol:

poniżej przedmiotowe screeny 20 i 24 pin.

20 pin

Dołączona grafika

24 pin

Dołączona grafika

Na czerwono zaznaczyłem te konektory które pozostają niepodpięte.

Nie zapomnij o dodatkowym złączu tzw. kwadraciaku czyli 2x12V i 2xGND, samo wetknięcie 24@20 niewiele daje, bo twoja mobo zasila procka z lini 12V i to dodatkowe łącze jest potrzebne.

Sama przejściówka nie załatwia sprawy pod wzgledem eletrycznym. :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość LordBoski

ok, ale ja mam Athlona i na mobo nie mam podpiecia na 4pin. czyli jak mam podpiac?? po kazdej stronie sostawić po 2 pin niepodpiete czy te 4 piny ktore zaznaczyłes???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, ale ja mam Athlona i na mobo nie mam podpiecia na 4pin. czyli jak mam podpiac?? po kazdej stronie sostawić po 2 pin niepodpiete czy te 4 piny ktore zaznaczyłes???

1270925[/snapback]

Faktycznie, na płycie nie masz gniazda kwadraciaka, więc twój prcesor zasilany jest jednak z lini +5V.

( sądziłem, że wszyskie nowsze mobo na nF2 zasilają procka z lini 12V).

OK. więc te 4 piny zakreślone na czerwono są poza gniazdem tzn.

PIN 11 +12V 1 ( zółty kabelek)

PIN 12 3,3 V ( pomarańczowy)

PIN 23 +5V ( czerwony)

PIN 24 COM ( czarny)

Zwróć uwagę na to że klips zatrzaskowy łącza jest przesunięty między wtykiem i gniazdem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość LordBoski

koles u ktorego kupowalem zasilke powiedzial ze mam podpiac bez 2 pin po jednej stronie i bez 2 pin po drugiej! dobrze mi doradził? w czym tkwi roznica??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koles u ktorego kupowalem zasilke powiedzial ze mam podpiac bez 2 pin po jednej stronie i bez 2 pin po drugiej! dobrze mi doradził? w czym tkwi roznica??

1271187[/snapback]

Źle Ci gostek doradził !!!

Jak podłączysz bez 2 pin po jednej i drugiej stronie wtyczki to spalisz zasilacz a może i płytę. :mellow: :mellow: :mellow:

popatrz na zamieszczone screeny - przecież wszyskto widać. :unsure: :unsure: :unsure:

na pinie 1 obu wtyczek masz 3,3V - widzisz ???

na pinie 2 masz też 3,3V

na pinie 3 masz COM czyli GND - widzisz ???

itp.

A jak nie widzisz tego to może lepiej kup przejściówkę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zanieś zasilacz wraz z kompem do tego inteligenta i niech sam podłaczy :) jak sięcoś spier .... to poprostu będzie płacił :) a jak nie będzie chciał podłączyc - to będzie znaczyło, ze z niego taki fachowiec jak z mojego siusiorka konewka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojade po rajtach gn0jowi. Dzisiaj szukałem przejsciowki po gieldzie ale nic nie ma. Podpinam tak ja mowicie!

1272150[/snapback]

ja kupilem 10cm przejsciowke, i przynajmniej wydluzyl sie ten kabel i dalo sie go ladnie schowac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi