Skocz do zawartości
Goofy

Windows XP professional vs home

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory mialem styczność tylko z XP Prof i zauważyłem, że wiele programów było (zwłaszcza gier np. Moto racer 2) „niekompatybilnych” z tym systemem. Znajomy powiedział mi, że z wersją home nie ma takich problemów. Czy to prawda? przecież to system oparty na tym samym jądrze. Czy może wersja prof. Od home różni się tylko „dodatkami”?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory mialem styczność tylko z XP Prof  i zauważyłem, że wiele programów było (zwłaszcza gier np. Moto racer 2) „niekompatybilnych” z tym systemem. Znajomy powiedział mi, że z wersją home nie ma takich problemów. Czy to prawda? przecież to system oparty na tym samym jądrze. Czy może wersja prof. Od home różni się tylko „dodatkami”?

Kernel jest taki sam. Pro ma wlaczona obsluge SMP i kilku rzeczy milych w zastosowaniach sieciowych a la Remote Desktop. Diff miedzy wersjami jest baaardzo maly co swiadczy o tym ze i roznice sa baaaaaardzo male ;)

Zreszta gdzies sie walaly metody "zmieniajace" Home na Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego doświadczenia wynika, że zgodność z 2k i xp zależy głównie od szczęścia.

Niektórym osobom nie chodzi jakaś gra/program, innym ona chodzi, za to nie działa co innego i tak to jest najczęściej. Ja na przykład mam dużo szczęścia bo jeszcze posłuszeństwa nie odmówił mi żaden soft (jeśli chodzi o zgodność).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma prawie ZADNEJ rooznicy miedzy XP Pro a Home... Jak cos sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>li z 1 systemem, to bedzie sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>lilo i z 2. Ale mozna uzyc HotFixesoow:))), stale poprawiajajacych XPeka. Poszukajcie na www.winxp.pl

I zainstalujcie Application Compability Toolkit, tez z tej strony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi