Skocz do zawartości
MaStEr

Shroud

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakis czas temu zaopatrzylem sie w taką oto chlodniczke na allegro

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Co o niej sądzicie??

Jak widać na zdjęciach ma bardzo gęsto ustawione finy i tutaj rodzi się pytanie: czy ktoś z was robił już shrouda do podobnej chłodniczki?? Jakieś sugestie co do jego wykonania??

Cały kibelek narazie ma składać się z X3M, Atmana 305, tej chłodniczki, wentyle mają 120mm.

W tej chwili chłodniczka będzie na zewnątrz budy, później planuję zakup jakigos big towera i zrobic układ wewnątrz budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widze, to te 120-tki bardzo ładnie przylegają do chłodniczki. Na twoim miejscu chyba podarowałbym sobie shroud...

Najpierw przyczepiłbym jakos te wentyle (np. przywiązac sznurkiem wokół chłodniczki), a potem juz tylko silikon dla uszczelnienia tych szpar po bokach. Takie rozwiązanie byloby dobre jesli bys postawil chlodnice na boku, wtedy przeplyw bylby calkiem niezly. Gorzej jesli chcesz ją płasko położyć np. na ziemi, wtedy przydalyby sie jakies podstawki i w tym wypadku oplaciloby sie wyciąć z plexi od razu całą zabudowe do wentyli (czytaj shroud :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja chlodniczka ma bardzo podobna budowe do Łady =) ja tez zastanawiam sie nad shroudem... mam Łade i 2 wentyle 120mm .... u mnie ona bedzie w budzie tak na styk z bokow wiec wystarczy ze chyba zrobie cos z gory itp.. nie wiem musze sie zastanowic, ale na 99% uzyje jakiegos kartonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez schrouda to sobie mozesz...wez wlacz te wiatraki i poloz je na chlodnicy wogole nie beda dmuchac bo nie beda mialy skad brac powietrza a jak sie je oddali to od razu mocniej leci powietrze, schroud oddalajacy wiatraki ale uszczelniajacy boki to raczej niezbednosc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tu się z Tobą zgadzam, zresztą przy umieszczeniu wiatraków bezpośrednio na chłodnicy zasysają powietrze z boków. Zastanawiam się jeszcze jak bardzo muszę (przy użyciu shrouda) oddalić wentylki od rdzenia lepiej więcej (ok 3-4cm) czy mniej (ok 2cm). Nie chodzi już o samą mega wydajność układu, ale przede wszystkim o ciszę, będę starał się zminimalizować szumy powietrza, a wentyle puszcze na 6v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie odległość spodu wentyla od finów wynosi około 4-5cm. Żadnych zbędnych szumów nie ma. Polecam zrobienie shrouda z grubszej plexy. Ja mam z takiej 2mm i jakies 80% głośności pracującego wentyla wynika z tego że shroud przenosi drgania bo w ręce Crystal Fana nie słychać prawie....musze nad tym pomyśleć trochę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam zamiar kleić to silikonem, powinno znacząco wytłumić drgania, ale obawiam się że pod względem estetycznym będzie trageidia:( Jeżeli masz jakieś ciekawe zdjątko shrouda prześlij je do mnie to umieszcze je na serwerku i wrzucimy do tego topica. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam niestety zdjęć przedstawiających shrouda. Myśle o zrobieniu shrouda przedewszystkim z grubszej plexy i pozadnie go posklejać dragon klejem :D a potem jakoś dobrze uszczelnić a tym samym usztywnić na kadecie żeby wytlumić maxymalnie drgania. Nie wiem czy silikon jest dobry. Może ktoś by się wypowiedział jak dobrze wytłumić i usztywnić shroud ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh widze ze polecacie odsunac wentyle od nagrzewnicy i zastosowac shrouda... a jak ssam wentylami z nagrzewnicy powietrze i beda lezec 3-4 mm od finow to bedzie az taka tragedia?... ciezko mi bedzie inaczej to zrobic.. Jestem wlasnie po pierwszych 4 godzinach proby montazu WC i troche ciezko... Chce wladowac Łade z 2 120-stkami w Bude Midi razem ze zbiornikiem 3l i 2 blokami :D mysle ze nawet sie uda... co prawda nie bez licznych przerobek :D Wymiary Łady: 28X18,5X6,5 cm (dl z kolankami, szer, wys) =) Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki że odkopuje temat ale mam nowe wieści :D

Jak wyżej pisałem planowałem robić shrouda z grubej plexy. Otóż wpadł do mnie dzisiaj drugi Crystal Fan 120mm. Sobie myślę zrobie shroud z kartonu. No i wziąłem pudełko po książce z Riders Digest (czy jakos sie tam pisze) i zaczałem produkować shrouda. Troche miałem skomplikowanie bo 2x120mm obojętnie w którą strone wystaje za kadetta :) Zrobiłem go i obkleiłem całego srebrną taśmą (super efekt). Rezultaty: 2 wentyle puszczone na 12V na shroudzie z kartonu (dosyć twardego) są cichsze niz 1 Crystal Fan na 12V na shroudzie z plexy. No i oczywiście większa wydajność. Także polecam robic shrouda z kartonu bo jest dużo ciszej niż na plexie (przynajmniej cienkiej)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam taki kartonowy shroudzik, brzydki jak noc, ale co najwazniejsze swietnie spelnia swoja role. I tak niedlugo zastapie go shroudem z plexi, jak tylko dorwe otwornice 6cm promienia. Wlasnie, a jak wy wycinancie dziury na wieksze wntyle w plexi? Bo ja sie spotkalem z otwornica max 4cm czyli do wentyla 80mm.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak duze otwory wycinać?

Rysujesz (cyrklem, od czegos okrągłego) jaki chcesz otwór. Bierzesz wiertarke z wiertłem 4-5 i nawiercasz n-otworów jeden obok drugiego, wzdłuż odrysowanego kształtu. Po wyłąmaniu środka, za pomocą pilnika okrągłego/półokrągłego doprowadzasz otwór do pożądanego kształtu.

Ostatnio bawiłęm się w "poprawianie" shrouda, jaki wampir dostał z ładą z aukcji na allegro. Shroud wmagał włąśnie otworu/rów na wentyle, ale bardziej wymagał zebrania go do kupy, gdyż na skutek użycia kleju trochę nie takiego jak potrzeba i trudów podróży, shroud owy się zdestruORT: ORT: ORT: kturyzował.

Oto co wyszło z "poprawy":

Raz

Dwa

Trzy

Cztery

Jako, że pleksa nie do końca dobrze była pocięta i dopasowana, tu i ówdzie były szpary. Po wyrównaniu krawędzi i wyżeźbieniu otworów na 2 wentle 92mm (sposób jak powyżej opisane), z kątownika aluminiowego zrobiłem "okucia" narożne. Zapewnia to sztywność konstrukcji i nie trzeba super klejów używać. Przed skręceniem na krawędzie nanosiłem silikon w celu uszczelnienia, a wcześniej okleiłem ścianki czarną matową folią.

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pomysl ze se zrobie shroud z pleksy cos takigo jak podalem ten link z allegro tylko ze skleje go poxylina albo czyms takim i popryskam pozniej calosc czarnym sprayem hehe :P i wtedy nie bedzie widac kleju :P

1352162[/snapback]

Bez sensu, nieprzezroczysty shroud to sobie można z dykty zrobić czy z czegoś tam innego i szkoda pleksy marnować. Przecież po to się robi z pleksy żeby ładnie chłodniczkę było widać.  :D

1352174[/snapback]

albo kupic od razu czarna sklejke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam taki kartonowy shroudzik, brzydki jak noc, ale co najwazniejsze swietnie spelnia swoja role. I tak niedlugo zastapie go shroudem z plexi, jak tylko dorwe otwornice 6cm promienia. Wlasnie, a jak wy wycinancie dziury na wieksze wntyle w plexi? Bo ja sie spotkalem z otwornica max 4cm czyli do wentyla 80mm.

Wiertło 15mm - 1 otworek, a potem wyrzynarka z piłką do tworzyw. Bardzo ładnie wychodzi :)

Dołączona grafika

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy sklejce to uwazajcie z tym wycinaniem n otworow bo jak sie ma 2 lewe rece to po wycieciu n otworow jak sie puknie w to coby koleczko wypadlo to mi zostalo samo koleczko bo cala reszta sie rozpadla na miejscach gdzie byla klejona. polecam jednak wyzynarke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koło jest prawie idealne. Gdybym je wycinał teraz byłoby 100% doskonałe ;) Po prostu cięcia nie należy przerywać. W przeciwnym wypadku trudno uniknąć takiego ząbka, który trzeba potem zeszlifować. Niestety shroud robiłem z pleksy 2mm i okazała sie trochę zbyt cieńka i miała straszna ochotę na pękanie. Wolałem więc ostateczną obróbke ograniczyć do minimum. Stąd także niewielkie odkształcenia powierzchni, które jednak w niczym nie przeszkadzają. W planach nowy shroud z pleksy 4mm i z 2 otworami na wentyle. Chłodnica to record :D

Dołączona grafika

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi