Skocz do zawartości
mitussm

Peltier Na Pamięć Ram

Rekomendowane odpowiedzi

no ja mam na superglue przyklejonego na dwoch rogach ,ale wszystko i tak na sruby zamocowane do karty

ja mam tak

gpu->pasta->blaszka alu (z braku miedzi) 1mm -> pasta + dwie krople kleju-> pelter-> pasta -> radiator (blok)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he he nie wlasnie nie wiem .. hehe :) oki czyli puszcze go na 5v i bede mial powyzej 0 :) he he aa ta blaszka pomiedzy gpu a poltem musi byc cienka ?? bo ja mam miedz ale taka 10 mm :( aa i czy ten bloczek moze byc ?? + to mocowanie

Edytowane przez pipanol-pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mitussm mozesz mi powiedziec jak przyczepiles tego poltiera do gpu ?? bo ja wymyslilem cos takiego .. na gpu nakladam paste na to plytke miedziana na ta plytke znowu paste i na rogach termopox (czy superglue by starczyl?? ) pozniej znowu pasta i znowu klej na rogach i do tego ten bloczek co mam teraz na gpu ?? czy on bedzie dobry ??:) aa i jeszcze jedno piszesz ze poltka podlaczyles na 5v co ci to daje ?? oprocz tego ze gorzej chlodzi? ? :( mozesz mi powiedziec ?? aa tego poltka chcial bym podlaczyc do starego zasilacza 200W :] heh echyba starczy do poltka 89W ??

1295582[/snapback]

Do pelta nie stosowałem żadnego kleju, najpierw płytka usadzona na paście i sylikonie naookoło, później jeszcze raz pasta, pelt, pasta, blok. Całość ściśnięta zapinką. Okolice GPU i tył karty w sylikonie, dodatkowo gąbka. Więc z schodzeniem poniżej zera nie ma żadnych problemów..

Pelta na grafie mam na 5V ponieważ 12V idzie na proca :).

Druga linia MUSI być obciążona 12V bez obciążenia 5V trzymało 9.5V, po włączeniu drugiej płytki pod 5V, napięcia trzymają sie 11.7V i 5.12V.

Już dostałem następny zasilacz, łącze 2 razem. 16V na proca i 12V na grafikę. To pewnie jutro (dzisiaj, hehe). Zobaczymy jak pójdzie, no i może tego v-moda wreszcie zrobię :-|

Edytowane przez mitussm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he h nio tak dzisiaj :) ale wiesz co ... dajmy na to ze podlacze go pod 5v i zeby obciarzyc druga linie 12V to wystarczy ze podlacze pod niego wiatrak ?? aa tak apropo to tez bym sobie zrobil moda ale nie mam sad takich potencjometrow dorwac :/ wrr... moze znacie jakis sklep w okolicach wawy pruszkowa ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he h nio tak dzisiaj :) ale wiesz co ... dajmy na to ze podlacze go pod 5v i zeby obciarzyc druga linie 12V to wystarczy ze podlacze pod niego wiatrak ?? aa tak apropo to tez bym sobie zrobil moda ale nie mam sad takich potencjometrow dorwac :/ wrr... moze znacie jakis sklep w okolicach wawy pruszkowa ??

1298381[/snapback]

Myślałem o modzie ołówkiem LINK

Teoretycznie cooler wystarczy, ale zauważyłem że im większe obciążenie na lini 5V tym lepiej trzyma 12V !!

Na coolerze miałem ok 10,9V i 4,5V, gdy obciążyłem 5V peltierem było 11.8V i 5.17

Pelta ładuj na 12V, po 15min sprawdz temp. wody u układzie, bardzo szybko rośnie.

Edytowane przez mitussm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11k na BX-e z 98r, może, może... !! Kocham ten chipset, na niego też niedługo pelt, mam jeszcze jednego 89W :) (kupiony na świstaku za 20zł).

Teraz plany zespolenia 2 zasilaczy AT w jeden , szkoda mi miejsca w budzie na 2 dodatkowe PSU.

Edytowane przez mitussm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11k na BX-e z 98r, może, może... !! Kocham ten chipset, na niego też niedługo pelt, mam jeszcze jednego 89W :) (kupiony na świstaku za 20zł).

Teraz plany zespolenia 2 zasilaczy AT w jeden , szkoda mi miejsca w budzie na 2 dodatkowe PSU.

1298546[/snapback]

tez mialem zamiar zamknac dwie zasilki 200W w jednej obudowie ,ale zrezygnowalem bo trzeba by przerobic radiatory - nie wystarczy ponaginac bo i tak beda chaczyc o transformatory

szkoda mi bylo czasu jakby mial ktoras pasc - ale jedna daje sobie rade wiec moje obawy nie sprawdzily sie

pipanol

jak podlaczysz pelta pod 5v to wiatrak do obciazenia wystarczy - u mnie jest teraz 5.01v

ale jezeli pelt pojdzie pod 12v to na samym wiatraku napiecie bedzie ponizej 12v - wtedy do 5v mozesz cos podpiac (dodatkowy wiatrak ,lub jakies swiecidelka :D )

luks_pl

89W to duza moc i starczy spokojnie do 6800GT ,co prawda musisz go puscic na 12v ,ale mozesz liczyc na male przymrozki jezeli polaczysz to z woda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mialem zamiar zamknac dwie zasilki 200W w jednej obudowie ,ale zrezygnowalem bo trzeba by przerobic radiatory - nie wystarczy ponaginac bo i tak beda chaczyc o transformatory

szkoda mi bylo czasu jakby mial ktoras pasc - ale jedna daje sobie rade wiec moje obawy nie sprawdzily sie

pipanol

jak podlaczysz pelta pod 5v to wiatrak do obciazenia wystarczy - u mnie jest teraz 5.01v

ale jezeli pelt pojdzie pod 12v to na samym wiatraku napiecie bedzie ponizej 12v - wtedy do 5v mozesz cos podpiac (dodatkowy wiatrak ,lub jakies swiecidelka :D )

luks_pl

89W to duza moc i starczy spokojnie do 6800GT ,co prawda musisz go puscic na 12v ,ale mozesz liczyc na male przymrozki jezeli polaczysz to z woda

1298723[/snapback]

Jeden zasilacz wydoli, ale to ciągle tylko 12V, spinam dwa PSU w celu osiągnięcia większego napięcia, pelt chodzi max na 15.5 (fabrycznie), ale jego też można podręcić :-P . Peltier na 16.5V (12V z jednego+5V z drugiego), ma sporo większego powera.

Nie wiem ile max może wytrzymać, kupię chyba jakiegoś małego i potestuję przy ilu sie spali.

Większe napięcia można uzyskiwać z różnych kombinacji łączenia zasiłek. 5+5, 12+3.3, 12+7, 12+12 :twisted: , zawsze można dołożyć trzeci zasilacz, co daje ogromną ilość kobinacji. :twisted2: !!

Może ktoś kiedyś robił testy na wytrzymałość PELTA ???, troche mi szkoda płytki palić :-|

Pelt chłodzony oczywiście wodą, myśle że dopiero temperatura go zabije, zawsze można chłodzić pelta peltem.....hmmmm, normalny jestem ???? <_<

Edytowane przez mitussm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skro juz jestesmy przy peltierach to mam jedno pytanko, czy stary zasilacz do keyborda (chyba tak to sie pisze :) ) nada sie do zasilania peltiera ??

oczywiście wyjściowe napiecie 12v zasilany z sieci :)

1298717[/snapback]

Cos ty =) on ma wydajnosc prądowa pewnie max ze 2-5 amper gora a pelty biora okolo 10 chyba... mozesz spalic zasilacz =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos ty =) on ma wydajnosc prądowa pewnie max ze 2-5 amper gora a pelty biora okolo 10 chyba... mozesz spalic zasilacz =)

1298944[/snapback]

Od keyborda to pewnie nawet 1 ampera nie ma :P

Jak znasz moc peltiera to podziel przez 12 i wyjdzie ci ile amprerow powienien miec na styk (a to pomnoz razy 1,5 i wtedy juz bedzie dzialac na pewno i z pewnym zapasem)

PS. pisane wedlug stanu mojej wiedzy, wiec jak zle to poprawcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mitussm

hola

jak ty chcesz uzyskac 17v laczac 12v i 5v ??

przeciez szeregowo zasilaczy nie polaczysz to nie bateryjki

napisz jak masz zamiar uzyskac takie napiecie z dodatnich napiec bo ja znam tylko sposob na dodatni i ujemny (ale -12v i -5v w zasilkach to 0.5-1.5A wiec odpada)

a Pelta na zbyt wysokim napieciu spalisz jak kazdy inny element - przzepali sie ktoras para ogniw i zegnamy Pelta (choc taka krowe to da ise jeszcze naprawic na upartego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mitussm

hola

jak ty chcesz uzyskac 17v laczac 12v i 5v ??

przeciez szeregowo zasilaczy nie polaczysz to nie bateryjki

napisz jak masz zamiar uzyskac takie napiecie z dodatnich napiec bo ja znam tylko sposob na dodatni i ujemny (ale -12v i -5v w zasilkach to 0.5-1.5A wiec odpada)

a Pelta na zbyt wysokim napieciu spalisz jak kazdy inny element - przzepali sie ktoras para ogniw i  zegnamy Pelta (choc taka krowe to da ise jeszcze naprawic na upartego)

1299993[/snapback]

Wiem że to nie są bateryjki, ale można łączyć. Napięcie biorę z molexów. Jeden warunek: masy zasilaczy nie mogą sie łączyć (nie kładź jednego na drugim:-) ). Tu tylko widzę mały problem przy łączeniu ich razem, ale to też da sie zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zycze powodzenia ,bo masy zawsze beda polaczone - chocby przez gniadko sieciowe

ale jak ci sie uda to prosze o instrukcje jak to zrobiles :D

1300677[/snapback]

Masa w gniazdku żaden problem (u mnie), mam starszą instalację w domu (bez 3-go bolca) myśle że wywalenie ich załatwi sprawę u Ciebie.

Łączenie zasilaczy działa, bo juz to sprawdzałem !!

Zasilacze oczywiście leżały koło siebie, nie stykając sie.

Niestety jeden z nich spaliłem gdy podłączyłem 2 płytki na 17V uzyskane z dwóch zasiłek. Z jedną płytką (144W) chodziły bez problemu. Druga na 12V do zasilacza z którego brałem 5V do sumy. Później przesadziłem i jeden PSU odszedł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi