KGB Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 no ja mam na superglue przyklejonego na dwoch rogach ,ale wszystko i tak na sruby zamocowane do karty ja mam tak gpu->pasta->blaszka alu (z braku miedzi) 1mm -> pasta + dwie krople kleju-> pelter-> pasta -> radiator (blok) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 pipanol nie polecam Ci schodzenia do okolo 0 stopni bo moga byc problemy z zamarzaniem wody na elementach, takze mysle ze tak troche ponad 0 by bylo najlepiej, no chyba ze wiesz dokladnie co robisz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 (edytowane) he he nie wlasnie nie wiem .. hehe :) oki czyli puszcze go na 5v i bede mial powyzej 0 :) he he aa ta blaszka pomiedzy gpu a poltem musi byc cienka ?? bo ja mam miedz ale taka 10 mm :( aa i czy ten bloczek moze byc ?? + to mocowanie Edytowane 25 Lutego 2005 przez pipanol-pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 kup cold plata, juz przycięte, sa 50x50mm, 40x40mm, i 30x30mm 2mm grubości :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 oki . .aa co z moim bloczkiem ?? moze on byc ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 (edytowane) kazdy bloczek moze byc ,aby mial rowna powierzchnie na calym spodzie (zeby dobrze sie stykal z pelterem) - a twoj widac ze ma Edytowane 25 Lutego 2005 przez KGB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 ah czyli moze byc :) ... aa on nie jest za maly ?? bo on ma alurat taka powieszchnie jak gpu czyli ok 40x40 ?? politer tez tyle ma he he nio dobra to juz wam nie bede zawracal gitary :) jak to wszystko zrobie to dam znac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 Nie będę zakładał nowego tematu bo mam pytanie powiązane z tym :-P Jaki pelt powinienem założyć na 6800GT, czy 89W starczy :?: Nie zależy mi na jakiś ekstremalnie niskich temp. więc sądze, że taki 260 to była by przesada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 he h dokladnie .. 89 W spoko starczy gdzies widzialem juz fotki z poltierem na tym rdzeniu :] he he jak dobrze poszykasz w goglach to tez znajdziesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) mitussm mozesz mi powiedziec jak przyczepiles tego poltiera do gpu ?? bo ja wymyslilem cos takiego .. na gpu nakladam paste na to plytke miedziana na ta plytke znowu paste i na rogach termopox (czy superglue by starczyl?? ) pozniej znowu pasta i znowu klej na rogach i do tego ten bloczek co mam teraz na gpu ?? czy on bedzie dobry ??:) aa i jeszcze jedno piszesz ze poltka podlaczyles na 5v co ci to daje ?? oprocz tego ze gorzej chlodzi? ? :( mozesz mi powiedziec ?? aa tego poltka chcial bym podlaczyc do starego zasilacza 200W :] heh echyba starczy do poltka 89W ?? 1295582[/snapback] Do pelta nie stosowałem żadnego kleju, najpierw płytka usadzona na paście i sylikonie naookoło, później jeszcze raz pasta, pelt, pasta, blok. Całość ściśnięta zapinką. Okolice GPU i tył karty w sylikonie, dodatkowo gąbka. Więc z schodzeniem poniżej zera nie ma żadnych problemów.. Pelta na grafie mam na 5V ponieważ 12V idzie na proca :). Druga linia MUSI być obciążona 12V bez obciążenia 5V trzymało 9.5V, po włączeniu drugiej płytki pod 5V, napięcia trzymają sie 11.7V i 5.12V. Już dostałem następny zasilacz, łącze 2 razem. 16V na proca i 12V na grafikę. To pewnie jutro (dzisiaj, hehe). Zobaczymy jak pójdzie, no i może tego v-moda wreszcie zrobię :-| Edytowane 26 Lutego 2005 przez mitussm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 he h nio tak dzisiaj :) ale wiesz co ... dajmy na to ze podlacze go pod 5v i zeby obciarzyc druga linie 12V to wystarczy ze podlacze pod niego wiatrak ?? aa tak apropo to tez bym sobie zrobil moda ale nie mam sad takich potencjometrow dorwac :/ wrr... moze znacie jakis sklep w okolicach wawy pruszkowa ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) he h nio tak dzisiaj :) ale wiesz co ... dajmy na to ze podlacze go pod 5v i zeby obciarzyc druga linie 12V to wystarczy ze podlacze pod niego wiatrak ?? aa tak apropo to tez bym sobie zrobil moda ale nie mam sad takich potencjometrow dorwac :/ wrr... moze znacie jakis sklep w okolicach wawy pruszkowa ?? 1298381[/snapback] Myślałem o modzie ołówkiem LINK Teoretycznie cooler wystarczy, ale zauważyłem że im większe obciążenie na lini 5V tym lepiej trzyma 12V !! Na coolerze miałem ok 10,9V i 4,5V, gdy obciążyłem 5V peltierem było 11.8V i 5.17 Pelta ładuj na 12V, po 15min sprawdz temp. wody u układzie, bardzo szybko rośnie. Edytowane 26 Lutego 2005 przez mitussm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Bosze mitussm to Twoj sprzet niedlugo pod 1 kW podejdzie hahah :D pozdrawiam i czekam na wyniki z v-modem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) 11k na BX-e z 98r, może, może... !! Kocham ten chipset, na niego też niedługo pelt, mam jeszcze jednego 89W :) (kupiony na świstaku za 20zł). Teraz plany zespolenia 2 zasilaczy AT w jeden , szkoda mi miejsca w budzie na 2 dodatkowe PSU. Edytowane 26 Lutego 2005 przez mitussm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 ja mam tego olowkowego .. ale jak tylko dorwe potenckjometry to zrobie takiego normalnego :) he he u mnie troszke zabawy bylo z tym modem a apolegalo na tym ze mieszalem olowki :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 skro juz jestesmy przy peltierach to mam jedno pytanko, czy stary zasilacz do keyborda (chyba tak to sie pisze :) ) nada sie do zasilania peltiera ?? oczywiście wyjściowe napiecie 12v zasilany z sieci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 11k na BX-e z 98r, może, może... !! Kocham ten chipset, na niego też niedługo pelt, mam jeszcze jednego 89W :) (kupiony na świstaku za 20zł). Teraz plany zespolenia 2 zasilaczy AT w jeden , szkoda mi miejsca w budzie na 2 dodatkowe PSU. 1298546[/snapback] tez mialem zamiar zamknac dwie zasilki 200W w jednej obudowie ,ale zrezygnowalem bo trzeba by przerobic radiatory - nie wystarczy ponaginac bo i tak beda chaczyc o transformatory szkoda mi bylo czasu jakby mial ktoras pasc - ale jedna daje sobie rade wiec moje obawy nie sprawdzily sie pipanol jak podlaczysz pelta pod 5v to wiatrak do obciazenia wystarczy - u mnie jest teraz 5.01v ale jezeli pelt pojdzie pod 12v to na samym wiatraku napiecie bedzie ponizej 12v - wtedy do 5v mozesz cos podpiac (dodatkowy wiatrak ,lub jakies swiecidelka :D ) luks_pl 89W to duza moc i starczy spokojnie do 6800GT ,co prawda musisz go puscic na 12v ,ale mozesz liczyc na male przymrozki jezeli polaczysz to z woda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 oo a akatode bede mogl podlaczyc pod 12 ?? :) h eh chyba bedzie lepsza niz wiatraczek :) h ehe chociasz wiatraczek tez podlacze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) tez mialem zamiar zamknac dwie zasilki 200W w jednej obudowie ,ale zrezygnowalem bo trzeba by przerobic radiatory - nie wystarczy ponaginac bo i tak beda chaczyc o transformatory szkoda mi bylo czasu jakby mial ktoras pasc - ale jedna daje sobie rade wiec moje obawy nie sprawdzily sie pipanol jak podlaczysz pelta pod 5v to wiatrak do obciazenia wystarczy - u mnie jest teraz 5.01v ale jezeli pelt pojdzie pod 12v to na samym wiatraku napiecie bedzie ponizej 12v - wtedy do 5v mozesz cos podpiac (dodatkowy wiatrak ,lub jakies swiecidelka :D ) luks_pl 89W to duza moc i starczy spokojnie do 6800GT ,co prawda musisz go puscic na 12v ,ale mozesz liczyc na male przymrozki jezeli polaczysz to z woda 1298723[/snapback] Jeden zasilacz wydoli, ale to ciągle tylko 12V, spinam dwa PSU w celu osiągnięcia większego napięcia, pelt chodzi max na 15.5 (fabrycznie), ale jego też można podręcić :-P . Peltier na 16.5V (12V z jednego+5V z drugiego), ma sporo większego powera. Nie wiem ile max może wytrzymać, kupię chyba jakiegoś małego i potestuję przy ilu sie spali. Większe napięcia można uzyskiwać z różnych kombinacji łączenia zasiłek. 5+5, 12+3.3, 12+7, 12+12 :twisted: , zawsze można dołożyć trzeci zasilacz, co daje ogromną ilość kobinacji. :twisted2: !! Może ktoś kiedyś robił testy na wytrzymałość PELTA ???, troche mi szkoda płytki palić :-| Pelt chłodzony oczywiście wodą, myśle że dopiero temperatura go zabije, zawsze można chłodzić pelta peltem.....hmmmm, normalny jestem ???? <_< Edytowane 26 Lutego 2005 przez mitussm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 skro juz jestesmy przy peltierach to mam jedno pytanko, czy stary zasilacz do keyborda (chyba tak to sie pisze :) ) nada sie do zasilania peltiera ?? oczywiście wyjściowe napiecie 12v zasilany z sieci :) 1298717[/snapback] Cos ty =) on ma wydajnosc prądowa pewnie max ze 2-5 amper gora a pelty biora okolo 10 chyba... mozesz spalic zasilacz =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-cos Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Cos ty =) on ma wydajnosc prądowa pewnie max ze 2-5 amper gora a pelty biora okolo 10 chyba... mozesz spalic zasilacz =) 1298944[/snapback] Od keyborda to pewnie nawet 1 ampera nie ma :P Jak znasz moc peltiera to podziel przez 12 i wyjdzie ci ile amprerow powienien miec na styk (a to pomnoz razy 1,5 i wtedy juz bedzie dzialac na pewno i z pewnym zapasem) PS. pisane wedlug stanu mojej wiedzy, wiec jak zle to poprawcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 acha dzieki, pytam sie czy może sie nada, bo nie chciał bym zawalać obudowy zasilaczami jak bym zakładał pelta (ale to jeszcze przyszłosc :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 mitussm hola jak ty chcesz uzyskac 17v laczac 12v i 5v ?? przeciez szeregowo zasilaczy nie polaczysz to nie bateryjki napisz jak masz zamiar uzyskac takie napiecie z dodatnich napiec bo ja znam tylko sposob na dodatni i ujemny (ale -12v i -5v w zasilkach to 0.5-1.5A wiec odpada) a Pelta na zbyt wysokim napieciu spalisz jak kazdy inny element - przzepali sie ktoras para ogniw i zegnamy Pelta (choc taka krowe to da ise jeszcze naprawic na upartego) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 aa co zwiekszajac napiecie ?? pot bedzie bardziej mrozil ??;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 na wiekszym napieciu bedzie bardziej mrozil - tak na logike (tzn. nie bedzie wiekszej roznicy temp niz 68C bez obciazenia ,ale pelt uzyska wieksza moc) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 he he to fajnie :) w takim razie jaka bedziesz mial temp ?? bedzie na - (minusie) ?? he he duzo ??:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 temp zalezy od elementu grzejnego na grafie przy 12v jest na minusie (pelt 89W) ,ale na Athlonie @2500MHz 2.0v juz na sporym plusie (raczej nie warto dawac pelta) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 mitussm hola jak ty chcesz uzyskac 17v laczac 12v i 5v ?? przeciez szeregowo zasilaczy nie polaczysz to nie bateryjki napisz jak masz zamiar uzyskac takie napiecie z dodatnich napiec bo ja znam tylko sposob na dodatni i ujemny (ale -12v i -5v w zasilkach to 0.5-1.5A wiec odpada) a Pelta na zbyt wysokim napieciu spalisz jak kazdy inny element - przzepali sie ktoras para ogniw i zegnamy Pelta (choc taka krowe to da ise jeszcze naprawic na upartego) 1299993[/snapback] Wiem że to nie są bateryjki, ale można łączyć. Napięcie biorę z molexów. Jeden warunek: masy zasilaczy nie mogą sie łączyć (nie kładź jednego na drugim:-) ). Tu tylko widzę mały problem przy łączeniu ich razem, ale to też da sie zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 to zycze powodzenia ,bo masy zawsze beda polaczone - chocby przez gniadko sieciowe ale jak ci sie uda to prosze o instrukcje jak to zrobiles :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 to zycze powodzenia ,bo masy zawsze beda polaczone - chocby przez gniadko sieciowe ale jak ci sie uda to prosze o instrukcje jak to zrobiles :D 1300677[/snapback] Masa w gniazdku żaden problem (u mnie), mam starszą instalację w domu (bez 3-go bolca) myśle że wywalenie ich załatwi sprawę u Ciebie. Łączenie zasilaczy działa, bo juz to sprawdzałem !! Zasilacze oczywiście leżały koło siebie, nie stykając sie. Niestety jeden z nich spaliłem gdy podłączyłem 2 płytki na 17V uzyskane z dwóch zasiłek. Z jedną płytką (144W) chodziły bez problemu. Druga na 12V do zasilacza z którego brałem 5V do sumy. Później przesadziłem i jeden PSU odszedł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...