Skocz do zawartości
miecio

Problem Z Ga-k8nf-9 Nf4

Rekomendowane odpowiedzi

no ok, działa , zrobiłem asynchro 250 fsb dla proca i prime stable :)

w ustawieniach pamięci trzeba dać np 166 mhz jeśli dla proca chcemy dać 250 i tak dalej :)

zauważyłem że po wgraniu sterów standalone kit 6.53 pc sie zaczyna zawieszać i mam blue screny 9C :mur:

może to dlatego że mam grafe na pci a nie pci-e ..... i nvidia nie przypuszczała że ktoś będzie wkładał do takiej płyty grafe za 15 zeta :lol:

Edytowane przez j.h.hudy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracając do głównego tematu: ja mam co prawda 2200+ na 8rda3i, bez oc i ten sam problem! resecik i jest ok... dzieje sie tak po dłuższym nieuzytkowaniu kompa... a dysk "sigejta"... moze to wina tych dysków? :unsure:

Edytowane przez xor_ew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz ja dodam swoje 3 grosze.

Pracuje na takim sprzcie: k8nf9 (bios F2), A64 3000+ (newcastle), samsung SATA 120Gb, dvd rw samsung, boxowy wentylator, ati sapphire X600, zasiłak Ropla 400W.

2x256 TwinMosy 2,5CL

Problemy

Od dwóch dni coś się dzieje...... znaczy komp chodzi z 5dni non-stop (24h)bez najmniejszego wypoczynku, temp na procku 33-37 zależy czy gram, ale teraz pisze w czym porblem - komp chodzi coś tam robie i nagle niebieski ekran Critcial error driver error jeśli będzie sie pojawiał często należy przeinstalowac winde (miałem to z 4razy).......i coś tam bo bardzo szybko miga (chyba wiecie o jaki mi chodzi) lub miałem dwa przypadki że komp chodzi nagle się wyłącza jakbym wcisnął power off. Dodam że komp jest obciążony w tle progsami 2xp2p, kasperczak, firewall, wrzucanie na serwer ftp, flashget, karta tv.

Czy to może być problem samej windy czy coś z płytą???

Drugi problem nie problem z którym się pogodziłem to że EASY TUNE ni działa w pełni. Nie chodzi mi M.I.B i Fanspeed (są na szaro i nie można ich wcisnąć). W biosie włączam funkcje M.I.B (ctrl+f1 bo tak to nie widać), ale kupa to samo są one niedostępne..........

I jeszcze dodam że miałem problem z odczytem temp. dysku - w każdym programie do odczytywania temp była zawiecha kompa. Jak ustaliłem kiedyś na jakimś forum, że jest to wina sterów gigabyte - odinstalowałem IDE HDD drivers i wtedy było dobrze komp nie miał zwisów.

Głównie chodzi mi o ten pierwszy problem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz ja dodam swoje 3 grosze.

Pracuje na takim sprzcie: k8nf9 (bios F2), A64 3000+ (newcastle), samsung SATA 120Gb, dvd rw samsung, boxowy wentylator, ati sapphire X600, zasiłak Ropla 400W.

2x256 TwinMosy 2,5CL

Drugi problem nie problem z którym się pogodziłem to że EASY TUNE ni działa w pełni. Nie chodzi mi M.I.B i  Fanspeed (są na szaro i nie można ich wcisnąć). W biosie włączam funkcje M.I.B (ctrl+f1 bo tak to nie widać), ale kupa to samo są one niedostępne..........

I jeszcze dodam że miałem problem z odczytem temp. dysku - w każdym programie do odczytywania temp była zawiecha kompa.

Pozdrawiam

1393144[/snapback]

O pierwszym problemie nie mam pojęcia.

Co do 2, to mi kontrola predkości wentylatorów też nie działa i czytałem, że to przy tej płycie tak jest. :-( Temperatury dysków sata też nie pokazuje (nie wiem dlaczego).

Ja mam w zasadzie identyczną konfigurację jak ty, tzn. ,mamy też te same karty graf.

Możesz mi podać Twój wynik z 3DMark 2005? Mój jest tragicznie niski... i nie wiem co jest grane.. był chyba 1300 czy coś w tym stylu...

Mój problem jest tutaj opisany

Może mi pomożesz...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OOO właśnie zauważylem, że u mnie te dwie opcje sa również niedostępne...

Aha i jeszcze chyba spieprzył mi się czujnik temp proca(nic nie wskazuje) i czujnik obrotów wiatraczka procka(0) Co się stało???

1393178[/snapback]

Zainstalujcie bios F3!

Jest na oficjalnej stronie Gigabyte'a

Regulacja obrotow wentyla w Easytune zaczela DZIALAC!!

Na razie testuje ten bios wiec nie wiem co sie bedzie dzialo ale chyba warto sprobowac :)

Do tego jest wiecej dzielnikow! Np 180 - u mnie to po prostu ZBAWIENIE :)

Mam nadzieje ze podzielicie sie opiniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie, mam amd64 3000+ box, wiatraczek na procku ma ciagle 3000 obrotow. Mimo ze temeratura procka wynosi 29 C, wiatrak nie zwalnia. Denerwuje mnie to trochu, czy wie ktos co zrobic aby wiatrak pracowal wolniej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam lamerskie pytania co do tej płytki :-P Podłaczylem 2 kosci ram w slotach 1 i 3, czy teraz chodza w dualu (kosci jednakowe)? I dlaczego moj dysk samsung 133 jest wykrywany tylko jako 100? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam lamerskie pytania co do tej płytki :-P Podłaczylem 2 kosci ram w slotach 1 i 3, czy teraz chodza w dualu (kosci jednakowe)? I dlaczego moj dysk samsung 133 jest wykrywany tylko jako 100? :blink:

1435738[/snapback]

Mam płytę GA-8i915G-MF ale problem z dyskiem(innym) miałem ten sam, podobno to kwestia biosu ale ja sformatowałem dysk instalką Windowa98 i później instalka XP widziała już prawidłową wielkość tzn (dopuszczalną dla danego dysku). Pozdrowienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płytę GA-8i915G-MF ale problem z dyskiem(innym) miałem ten sam, podobno to kwestia biosu ale ja sformatowałem dysk instalką Windowa98  i później instalka XP widziała już prawidłową wielkość tzn (dopuszczalną dla danego dysku). Pozdrowienia.

1436506[/snapback]

Chodzi o szybkosc nie wielkość, i jak z tymi pamietkami na tym Gigabycie ejst? Wie ktoś? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1435738[/snapback]

Nie chodza xD w tej mobo ustawienia dual to 1-2 lub 3-4 ,mi w sklepie ustawili 1-3 i mysleli ze sexi :blink: Co do dyskow nie wiem... stery mobo są ;>?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...