Skocz do zawartości
guziq

Pare Pytań O Timingi

Rekomendowane odpowiedzi

Co sie stanie jesli pamieci (ELIXIR 400) będą miały za niskie albo za wysokie timingi?

Czy jesli w trybie TURBO (FSB333 timingi:2,0-2-2-6) komputer botooje sie do windowsa i moge normalnie smigac po necie to czy w grach też bedzie działal poprawnie? Czy w trakcie pracy komputera na agresywnych timingach moge spalić RAM-y? Co sie może dziać w windowsie co wskazywałoby mi na zbyt agresywne timingi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy agresywnych timmingach predzej komp sie zawiesi, wywali, zrobi restart itp. spalic sie nie spali bedzie poprostu mniej stabilny. A przy gorszych stracisz na wydajnosci. Jezeli na takich ostrych timmingach aplikacje nie beda sie sypac to znaczy ze nic sie nie dzieje zlego.

A mozesz sprawdzic czy komp dziala stabilnie programem Prime95 (torture test) albo Super Pi. One pozwola okreslic czy komp jest w miare stabilny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy ze lepiej by bylo jak bym dokupił np. Twinmos-a? O nich słyszałem z koleji że maja problemy z płytami Abita (moduł 512) Ale chyba jednak zaryzykuje i wezne tego kingstone-a bo jest za 250zł i ma takie same timingi jak moje elixiry.

Przed chwilą sprawdziłem chodzą bez problemu na CL 2,5 przy taktowaniu 400

Edytowane przez guziq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi