Skocz do zawartości
dr.cox

Podświetlanie Lcd

Rekomendowane odpowiedzi

Od tygodnia mam LG1930B i jestem z niego zadowolony.Matryca S-IPS więc klorki ładne a i smużenia nie ma.W dzień jest wszystko cacy jednak kiedy w pokoju robi się ciemno w jednym miejscu można zauważyc lekką jaśniejszą smugę.Właściwie prawie jej nie widać i nie sprawia ona dyskomfortu.Słyszałem,że prawie każdy LCD ma mniejsze lub większe problemy z podświetlaniem.Chciałbym wiedzieć jak to wygląda u Was.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też nie ma smug, panel podświetlony jest równomiernie. Dodatkowo funkcja ECO, dzięki której szybko możemy zmienić poziom natężenia światła (przydatne np. wieczorem) :)

Edytowane przez Crazy_Ivan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakupiłem dzisiaj Lg L1730B i sie zastanawiam czy wszystko jest ok. Podświetlenie na moim monitorze na dole jest mocniejsz niz na gorze. ?Nie wiem czy to jest norma. Co myślicie o tym??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuje dokładniej opisać podświetlanie w moim monitorze.

Zakupiłem wczoraj Lg L1730B. Mam problem z podswietleniem matrycy. prawa strona lcd swieci bardziej niż lewa. W szczególności zauważyłem ze czesc matrycy tj. lewy górny róg swieci mniej niż dolny-lewy róg tzn. kolor biały łapie odcienie szarosci . Najwieksze nateżenie barw jest w prawym dolnym rogu matrycy a najmniejszy w lewym górnym.Kontrast mam ustawiony na 30 , jaskrawosc na 0 a gamma -50a kolory RGB są ustawione tak 69,69,69.Gdy podwyższe kontrast róznice w podświetleniu są miejsze ale nie ustąpiły. Co mam robić z tym monitorem?? Mam go dosłownie dwa dzień.

P.S

Monitor sprawdzałem w nocy przy zgaszonych światłach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuje dokładniej opisać  podświetlanie w moim monitorze.

Zakupiłem wczoraj Lg L1730B. Mam problem z podswietleniem matrycy. prawa strona lcd swieci bardziej niż lewa. W szczególności zauważyłem ze czesc matrycy tj. lewy górny róg swieci mniej niż dolny-lewy róg tzn. kolor biały łapie odcienie szarosci . Najwieksze nateżenie barw jest w prawym dolnym rogu matrycy a najmniejszy w lewym górnym.Kontrast mam ustawiony na 30 , jaskrawosc na 0 a gamma -50a kolory RGB są ustawione tak 69,69,69.Gdy podwyższe kontrast róznice w podświetleniu są miejsze ale nie ustąpiły. Co mam robić z tym monitorem?? Mam go dosłownie dwa dzień.

P.S

Monitor sprawdzałem w nocy przy zgaszonych światłach.

Na moim 1930S mam też podobny problem z podświetleniem - przy górnej krawędzi ekranu mam 2 jaśniejsze jakby plamy, tak jakby ekran był w tych miejscach przyciśnięty i stąd przebija podświetlenie. Też zastanawiałem się czy nie zgłaszać do naprawy ale jako że poprzednio z innym problemem byłem miesiąc bez LCDka to dałem sobie spokój, nie przeszkadza to aż tak mocno, tylko na czarnym tle, zwłaszcza po opiniach że u LG to norma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG maja po prostu lampe u dolu, co powoduje, ze dol ekranu jest podswietlony nieco mocniej. U mnie tez tak jest, ale widac to tylko w specyficznych warunkach (ciemno w pokoju i jednolity ciemny kolor wyswietlony na calej powierzchni).

Podejrzewam ze podobny efekt wystepuje we wszystkich ekranach z lampa u dolu, w mniejszym lub wiekszym stopniu. Z kolei ekrany z lampa z tylu beda mialy mocniej podswietlony srodek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG maja po prostu lampe u dolu, co powoduje, ze dol ekranu jest podswietlony nieco mocniej. U mnie tez tak jest, ale widac to tylko w specyficznych warunkach .....

No tak... to wytłumacz dlaczego u mnie w LG problem jest z górą ekranu? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi