Skocz do zawartości
funfel

Kto jest za wejsciem do UE a kto nie

UNIA TAK/NIE  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. UNIA TAK/NIE

• TAK
      167
    • NIE
      56

Rekomendowane odpowiedzi

Poza tym ostanie wydarzenia z ul. Wiejskiej mam tylko i wyłącznie za kiełbasę wyborczą

ja regularnie ogladam serial na dwojce "obrady sejmu" i takie klimaty nie sa tylko kielbasa od poczatku kadencji tego sejmu obserwujemy "akcje zpod budki z piwem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nastala slodka cisza EURO-ENTUZJASTÓW...to lubie

Hehe ja tylko bylem w kuchni na kolacji :D
to poczytaj sobie na drugiej stronie a ja sobie zapale i poczekam:)
hehee wydało się czemu jesteś przeciw UE - tam papieroski są po ~4euro :D ale nie przejmuj się - DOBRE wina zaczynają się też od mniej więcej tej kwoty. A johnie walker to tylko 10,99 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlos sie jezy na glowie jak czytam co Wy tu wypisujecie! Ludzie! Troche tolerancji! Kazdy ma prawo byc za i kazdy ma prawo byc przeciw!

Zauwazylem, ze wszyscy "euro-entuzjasci" oceniaja nasza przyszlosc tylko i wylacznie po perspektywach jakie ona stwarza nie Polsce, a innym krajom, takim jak np. Niemcy. Zauwazcie tylko ze Polska nie jest tak naprawde uwazana za pelnoprawnego czlonka UE (kandydata). I nie spierajmy sie czyja to wina bo nie w tym rzecz. Chcialbym aby wszycy zauwazyli na jakich zasadach gramy my, a na jakich inne panstwa. Popatrzcie, dajmy na to przemysl zagraniczny: jesli nie rozwija sie to przynajmniej trzyma poziom. A co sie dzieje u nas? Entuzjastycznie witamy zagranicznych inwestorow ktorzy pod pozorem checi tloczenia do nas kapitalu rozwojowego i przekazania nam "know-how" likwiduja to co wypracowane zostalo przez ostatnie 50 lat (i znowu prosba - nie gardlujmy czy Polska za socjalizmu sie rozwijala czy nie - to nie jest temat naszych rozwazan!). Cos takiego nie ma miejsca u naszych blizszych i dalszych europejskich sasiadow. Temat ten zostawiam otwarty, prosze jednak o kulture i odpowiedni poziom wypowiedzi, w koncu forum jest po to aby wymienic sie pogladami a nie oceniac sie nawzajem i wedle tych ocen bluzgac.

Osobiscie zastanawia mnie fakt dlaczego USA za swoich jedynych sojusznikow w Europie uwazaja nie Niemcy, nie Francje, a wlasnie Polske i Anglie (nie mowie tu tylko o kwestiach militarnych). Moze z tym nalezy wiazac nasza przyszlosc, a nie w UE? Pomysl z NAFTA jest calkiem nieglupi, tylko czy mozliwy do zrealizowania? Z drugiej strony - "Polak potrafi" (jesli tylko chce). Najlepiej widac to patrzac jak wygladalo dwudziestolecie miedzywojenne.

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehee wydało się czemu jesteś przeciw UE - tam papieroski są po ~4euro :D ale nie przejmuj się - DOBRE wina zaczynają się też od mniej więcej tej kwoty. A johnie walker to tylko 10,99 :D
jak bym opieral swoje poglady na takich opdstawach zapisalbym sie do samoobrony

A fajki i tak mam od ruskich !!!(akcyza w polsce to smiech)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Relax, żartowałem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlos sie jezy na glowie jak czytam co Wy tu wypisujecie! Ludzie! Troche tolerancji! Kazdy ma prawo byc za i kazdy ma prawo byc przeciw!

Zauwazylem, ze wszyscy "euro-entuzjasci" oceniaja nasza przyszlosc tylko i wylacznie po perspektywach jakie ona stwarza nie Polsce, a innym krajom, takim jak np. Niemcy. Zauwazcie tylko ze Polska nie jest tak naprawde uwazana za pelnoprawnego czlonka UE (kandydata). I nie spierajmy sie czyja to wina bo nie w tym rzecz. Chcialbym aby wszycy zauwazyli na jakich zasadach gramy my, a na jakich inne panstwa. Popatrzcie, dajmy na to przemysl zagraniczny: jesli nie rozwija sie to przynajmniej trzyma poziom. A co sie dzieje u nas? Entuzjastycznie witamy zagranicznych inwestorow ktorzy pod pozorem checi tloczenia do nas kapitalu rozwojowego i przekazania nam "know-how" likwiduja to co wypracowane zostalo przez ostatnie 50 lat (i znowu prosba - nie gardlujmy czy Polska za socjalizmu sie rozwijala czy nie - to nie jest temat naszych rozwazan!). Cos takiego nie ma miejsca u naszych blizszych i dalszych europejskich sasiadow. Temat ten zostawiam otwarty, prosze jednak o kulture i odpowiedni poziom wypowiedzi, w koncu forum jest po to aby wymienic sie pogladami a nie oceniac sie nawzajem i wedle tych ocen bluzgac. 

Osobiscie zastanawia mnie fakt dlaczego USA za swoich jedynych sojusznikow w Europie uwazaja nie Niemcy, nie Francje, a wlasnie Polske i Anglie (nie mowie tu tylko o kwestiach militarnych). Moze z tym nalezy wiazac nasza przyszlosc, a nie w UE? Pomysl z NAFTA jest calkiem nieglupi, tylko czy mozliwy do zrealizowania? Z drugiej strony - "Polak potrafi" (jesli tylko chce). Najlepiej widac to patrzac jak wygladalo dwudziestolecie miedzywojenne.

Pozdr...

co do kultury wypowiedzi w 100% popieram tez z tym walcze

co do usa i anglii to laczy ich zbierznosc pogladow (anglicy sa konserwatywni tu. przyklad z tempieniem terrorystow anglia ma podobne problemy na swoim podworku vide irl.pół.) laczy ich tez z pewnascia zbierznosc interesow czyli ropa(to oczywiscie wypowiedz "zakulisowa)

osobiscie nie popieram polityki zagranicznej usa ale zala reszte tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Relax, żartowałem :lol:
spoox ja tez:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nalezy rowniez nadmienic, ze my w zasdzie nie doroslismy do Unii. Zauwazcie ze caly ten nasz owczy ped do wspolnoty jest poparty tylko wlasnym interesem, a nie interesem panstwa (na zasadzie "kazdym kosztem - byle do unii").

Na koniec zacytuje calkiem nieglupi fragment "Misia" Stanislawa Bareji:

"(...) jedziemy do kraju kapitalistycznego... ktory to kraj ma tam bycmoze jakies plusy... 

ale postarajcie sie by te plusy nie przyslonily wam minusow (...)"

Chyba rozumiecie "esencje" tego fragmentu ;).

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nalezy rowniez nadmienic, ze my w zasdzie nie doroslismy do Unii. Zauwazcie ze caly ten nasz owczy ped do wspolnoty jest poparty tylko wlasnym interesem, a nie interesem panstwa (na zasadzie "kazdym kosztem - byle do unii").

Na koniec zacytuje calkiem nieglupi fragment "Misia" Stanislawa Bareji:

"jedziemy do kraju kapitalistycznego... ktory to kraj ma tam bycmoze jakies plusy... 

ale postarajcie sie by te plusy nie przyslonily wam minusow"

Chyba rozumiecie "esencje" tego fragmentu ;).

Pozdr...

tak rozumiemy towarzyszu ale ja uwazam ze to unia nie dorosla do mnie ja nie chce sie pograzac w kolejnym socjalnym bagnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze i ja sie wtrace - w obecnej chwili nie jestem ani na TAK ani na NIE, po prostu sutuacja zmienia sie z godziny na godzine (vide referendum w Irlandii) wiec zdanie wyrobie sobie jak juz zamkniemy wszystkie rozdzialy i bedzie wiadomo na jakich warunkach mamy sie integrowac - bo nawet teraz nie wiadomo czy zamkniete dzialy nie beda renegocjowane (vide podatek VAT)

ale chcialem napisac 2 rzeczy ktorych nie uswiadamia sobie wiekszosc spoleczenstwa:

1. czy wejdziemy do UE czy nie to i tak bedziemy musieli zakasac rekawy i ciezko pracowac zeby cos osiagnac - jako kraj i jako pojedynczy ludzie - a z tego co widze to w naszym spoleczenstwie nikt sobie z tego nie zdaje sprawy - sporo euroentuzjastow uwaza ze jak sie zintegrujemy to nic nie trzeba bedzie robic a manna sama bedzie spadac z nieba, natomiast sporo eurosceptykow zaslania sie podstawowym argumentem ze oni (UE) za malo chca nam dac, a przeciez to nie o to chodzi bo tu dziala zasada wzajemnosci oni nam a my im musimy tez cos dawac

2. Polacy to dziwny narod - jak wyjezdzaja za granice i tam pracuja to czesto sa bardzo cenionymi i wydajnymi pracownikami, ale po powrocie do kraju ogarnia ich blogostan i mile lenistwo :(

dopuki sie to nie zmieni w Polsce nigdy nie bedzie lepiej - chocbysmy sie zintegrowali z samym rajem - zawsze sie znajda malkontenci ktorzy beda chcieli dostawac jeszcze wiecej a jeszcze mniej dawac od siebie :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Polacy to dziwny narod - jak wyjezdzaja za granice i tam pracuja to czesto sa bardzo cenionymi i wydajnymi pracownikami, ale po powrocie do kraju ogarnia ich blogostan i mile lenistwo :(

quote]

dziwi cie to tam zbierajac truskawiki zarabiasz tyle co dyrektor w PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja sie wypowiem.

Moze i studiujesz historie, ale realia wspolczesnych Niemiec sa Ci obce.  Maja taki system socjalny, bo mysla przyszlosciowo (maja ujemny przyrost naturalny) i dlatego promuja rodziny wielodzietne min dzieki wlasnie progresywnym podatkom. Moze tego nie wiesz, ale majac trojke dzieci w Niemczech praktycznie nie placisz podatkow. A bezrobocie dotyczy glownie niewyksztalconych ktorzy ledwie klecą zdania. Tam profesorowie i doktorowie jezdza najnowszymi mercedesami, a nie jak u nas tramwajami.

Polityka jest faktycznie zbyt pro socjalna. Mam kolege uczącego sie już 5 rok w niemczech.Z tego co mi pwiedział to duża część obywateli niemiec (tych mniej wykształconych) wychodzi z takiego założenia ,że w pracy zarobi niewiele więcej niż dostaje zasiłku wraz z dodatkami na rodzine i im sie to nie opłaca. Woli mieć trochę mniej ale nic nie robić. Ci co mają wykształcenie to pracują ,ale przecież w żadnym społeczeństwie nie jest tak ,że większość ma w. wyższe :wink: .Dlatego trzeba patrzeć z perspektywy ogółu a nie paru procent społeczeństwa.

Ja osobiści nie jestem za przystąpieniem do UE ,przynajmniej nie w takim czasie jak chcą to uczynić politycy (a oni chcą jak najszybciej). W chwili obecnej jak i za 5 lat nie będziemy mieli jeszcze na tyle wyrównanych szans żeby konkurować z rynkiem zachodnim ,który już w tej chwili niestety nas kupił i trzyma za d... :evil:

Nie oszukujmy sie ,tempo rozwoju polskiej gospodarki słabnie a śmiem nawet powiedzieć ,że tego tempa już nie ma. Zachowania naszych polityków przypominają mi dzieci w piaskownicy. Rządząca ekipa zwala wszystkie swoje niepowodzenia na ekipę poprzednią co można interpretować tak :"bo to przecież ich wina a my musimy to teraz naprawiać tylko jakoś nie wychodzi". Budżet 2003 ,cóż tutaj dali popis lamerstwa ,już w kwietiu bedzie pewne ,że jeb...e on na łeb.

Niestety mam wrażenie ,że czeka na druga Argentyna.

Powracając do temtu. Są kraje które równie dobrze sobie radzą bez UE np. Szwecja. Druga sprawa jest taka ,że najpierw trzeba coś dać do unii ,żeby dośtać coś spowrotem. Niestety smutna prawda jest taka ,że najczęściej sie więcej daje niż otrzymuje ,w końcu ktoś musi utrzymywać przy życiu unijną biurokracje. I niby jak ma sobie z tym poradzić polska gospodarka ,skoro pieniędzy brakuje na podstawowe cele jak oświata ,służba zdrowia ,czy nawet pierd... autostrady. Już w tej chwili zadłużenie państwa wynośi ok 50% PKB ,strach myśleć co bedzie jak wejdziemy do unii :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAK - bo to jest schizofreniczne zachowanie - albo szanujemy prace albo sie opierdalamy

IMHO nie mozna byc dobrym pracownikiem, dobrym ojcem, dobrym przyjacielem itd tylko od swieta lub wtedy kiedy widzimy ze to nam sie oplaca, a na codzien zachowywac sie zupelnie odwrotnie :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracając do temtu. Są kraje które równie dobrze sobie radzą bez UE np. Szwecja. Druga sprawa jest taka ,że najpierw trzeba coś dać do unii ,żeby dośtać coś spowrotem. Niestety smutna prawda jest taka ,że najczęściej sie więcej daje niż otrzymuje ,w końcu ktoś musi utrzymywać przy życiu unijną biurokracje. I niby jak ma sobie z tym poradzić polska gospodarka ,skoro pieniędzy brakuje na podstawowe cele jak oświata ,służba zdrowia ,czy nawet pierd... autostrady. Już w tej chwili zadłużenie państwa wynośi ok 50% PKB ,strach myśleć co bedzie jak wejdziemy do unii  :evil:

i z takimi pogladami jestes wogule za wejsciem do UE to chyba odruchy samobujcze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Powracając do temtu. Są kraje które równie dobrze sobie radzą bez UE np. Szwecja...

tak sie sklada ze od '95r (jak sie myle niech mnie ktos poprawi) Szwecja jest czlonikem UE - wtedy weszly jeszcze Finladnia i Austria - NIE powiedziala Norwegia ale z tego co sie orientuje troszke zaczyna tego zalowac (szczegolnie duzego rynku zbytu jakim sa kraje UE), poza UE jest jeszcze Szwajcaria - ale ostatnio troche czytalem ze ich polityka "izolacjonizmu" tez powoli sie zmienia (vide niedawne wstapienie do ONZ) 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAK - bo to jest schizofreniczne zachowanie - albo szanujemy prace albo sie opierdalamy

IMHO nie mozna byc dobrym pracownikiem, dobrym ojcem, dobrym przyjacielem itd tylko od swieta lub wtedy kiedy widzimy ze to nam sie oplaca, a na codzien zachowywac sie zupelnie odwrotnie :!:

stary dam ci przyklad moja kumpela wyjechala do pracy w angli na 3 miechy dostawala 4 funty za godzina (przez trzy miesiace praca w rolnictwie)

ja jako student znalazlem sobie robote dodatkowa roznoszenie ulotek za jedna ulotke placa 1grosz od 6 rano 18 wieczorem zapierda... na maxa roznioslem 800 ulotek i byl to rekord tamtego dnia nikt nie rozniosl wiecej

i zarobilem..8 zloty jak odjolem 2 zl na dojazd(jedzenia i picia nie wliczam bo nie robilem przerwy na posiliki) to wyszlo 6zł i porownaj to sobie i jak szanowac ta prace !!! jak z niej bym nie wyzyl nawet 1 dnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary dam ci przyklad moja kumpela wyjechala do pracy...

to sie ciesz ze Tobie placili - znam takie osoby ktore zeby zalapac sie na staz w renomowanych firmach (nie w Polsce) same musialy oplacac swoje skladki ubezpieczeniowe itd a za prace przez 6 miechow nie dostawaly zlamanego $ 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DOBRA KAT jedziemy z dyskusja odrazu zaznaczam ze jestem za NIE dla UE dlaczego bo jestem za przystapieniem do NAFTY(mam nadzieje ze wiesz o co chodzi :) CZym jest unia ze sie tak nia zachwycasz??? panstwo np. takie jak NIEmcy bezrobocie 13-15% i rosnie mimo reform podatkowych kanclerza, system soscjalny wykanczajacy niemiecka gospodarke,extremalna biurokracja(jak u nas) spadajacy wzrost gospodarczy (chyba wiesz co to oznacza) system podatkowy oparty na podatku progresywnym(jak u nas), nie konkurencyjne rolnictwo(utrzymujace sie na rynku tylko dzieki doplatom  z budzetu)  wiec na czym sie tu wzorowac do czego dazyc!! jak juz napisalem jestem za nafta do ktorej naleza stany zjedn. to jest panstwo ktore powinno byc wzorem kilka przykladow podatek liniowy(putin pierwsze co zrobil po dojsciu do wladzy to wprowadzil podatek liniowy w federacji ros.), liberalna gospodarka, niska biurokracja itp

zaznaczam ze to wstep do ewentulanej dyskusji i ze studiuje historie wiec odpowiedzi na poziomie "jestes debilem" nie maja sensu

pozdrawiam

Czlowieku tez lubie Korwina i inne jego ciekawe teorie, ale badzmy realistami. Do NAFTY byloby fajnie wejsc, lecz jakos nie bardzo widze, ze nas tam zechca. W naszej sytuacji jedyna droga jest UE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DOBRA KAT jedziemy z dyskusja odrazu zaznaczam ze jestem za NIE dla UE dlaczego bo jestem za przystapieniem do NAFTY(mam nadzieje ze wiesz o co chodzi :) CZym jest unia ze sie tak nia zachwycasz??? panstwo np. takie jak NIEmcy bezrobocie 13-15% i rosnie mimo reform podatkowych kanclerza, system soscjalny wykanczajacy niemiecka gospodarke,extremalna biurokracja(jak u nas) spadajacy wzrost gospodarczy (chyba wiesz co to oznacza) system podatkowy oparty na podatku progresywnym(jak u nas), nie konkurencyjne rolnictwo(utrzymujace sie na rynku tylko dzieki doplatom  z budzetu)  wiec na czym sie tu wzorowac do czego dazyc!! jak juz napisalem jestem za nafta do ktorej naleza stany zjedn. to jest panstwo ktore powinno byc wzorem kilka przykladow podatek liniowy(putin pierwsze co zrobil po dojsciu do wladzy to wprowadzil podatek liniowy w federacji ros.), liberalna gospodarka, niska biurokracja itp

zaznaczam ze to wstep do ewentulanej dyskusji i ze studiuje historie wiec odpowiedzi na poziomie "jestes debilem" nie maja sensu

pozdrawiam

Czlowieku tez lubie Korwina i inne jego ciekawe teorie, ale badzmy realistami. Do NAFTY byloby fajnie wejsc, lecz jakos nie bardzo widze, ze nas tam zechca. W naszej sytuacji jedyna droga jest UE.

to fajnie ze lubisz korwina

20 lat temu jak ktos by ci powiedzial ze wchodzimy do unii to co bys zrobil? oplul go smiechem a dzisiaj? wiem ze wejscie do nafty to ciezka sprawa ale uwazam ze lepiej isc przez rok do basenu niz przez 1 dzien do bagna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary dam ci przyklad moja kumpela wyjechala do pracy...

to sie ciesz ze Tobie placili - znam takie osoby ktore zeby zalapac sie na staz w renomowanych firmach (nie w Polsce) same musialy oplacac swoje skladki ubezpieczeniowe itd a za prace przez 6 miechow nie dostawaly zlamanego $ 8O
to chyba nie przemawia za szacunkiem do pracy co?

jaka placa taki szacunek i chyba nie odkrywam ameryki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra a jakie konkrety ? Zadne , poprostu nie mamy co liczyc na NAFTE. Mi sie tez sporo nie podoba w UE, ale podkreslam Tercium num datum...

a dla czego mamy zadne bo nic w tym kierunku nie robimy

zobacz ile juz zrobilismy zeby wejsc do ue ile pieniedzy, reform, negocjacji,inwestycji

liczysz ze nafta zapuka do naszych drzwi i powie wchodzcie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba nie przemawia za szacunkiem do pracy co?

jaka placa taki szacunek i chyba nie odkrywam ameryki?

dla mnie wrecz przeciwnie - jezeli bedziesz szanowal prace za darmo to bedziesz szanowal kazda prace, jezeli nie nauczysz sie szacunku do takiej pracy to potem bedziesz wybrzydzal - nie tu placa za malo, tu daja za slaby samochod sluzbowy, tutaj to za duzo wymagaja itd - a niestety taka jest prawda ze nie wszyscy moga zarabiac duzo :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracając do temtu. Są kraje które równie dobrze sobie radzą bez UE np. Szwecja. Druga sprawa jest taka ,że najpierw trzeba coś dać do unii ,żeby dośtać coś spowrotem. Niestety smutna prawda jest taka ,że najczęściej sie więcej daje niż otrzymuje ,w końcu ktoś musi utrzymywać przy życiu unijną biurokracje. I niby jak ma sobie z tym poradzić polska gospodarka ,skoro pieniędzy brakuje na podstawowe cele jak oświata ,służba zdrowia ,czy nawet pierd... autostrady. Już w tej chwili zadłużenie państwa wynośi ok 50% PKB ,strach myśleć co bedzie jak wejdziemy do unii  :evil:

i z takimi pogladami jestes wogule za wejsciem do UE to chyba odruchy samobujcze:)

Trochę wyżej napisałem ,że jak na razie nie jestem za wejściem.

Benek: Masz racje ,coś mi sie pomyliło z tą szwecją :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, że mam "tylko" 16 lat z pewnoscia mniej niz wiekszosc dyskutujacych w tym watku, postaram sie cos madrego napisac - moze mi sie uda. Polityka, powiem szczerze sie nie interesuje z jednego powodu jak patrze na te wyglupy w sejmie to trace jaka kolwiek ochote sledzenie obrad, zadaje sobie wtedy pytanie po co oni to robia? czy to do czegos prowadzi? a LPR to juz w ogole czlowiek bynajmniej dla mnie dziwny, jednak nie tylko on - sama piesn wyborcza mowi duzo o tej partii. Dobrze, ale mialem pisac o ue, wiec ja nie wiem :? co zaznaczyc powinna byc wlasnie trzecia mozliwosc "nie wiem" , zgadzam sie z Grzesiem i KaT'em i jeszcze abddamonem sorry jesli przekrecilem ksywe ;). Ja zaznacze Tak jesli:

-po wejsciu do UE w polsce bedzie lepiej

-da mi to szanse studiowania w krajach europy(za 3 lata matura)

-i oczywiscie najwarzniejsze PRACA. Chcialbym po skonczonych studiach znalezc wysoko platna prace, ktora zapewni mi zycie na poziomie oraz mojej przyszlej rodzinie (ale wybieglem w przyszlosc). Ucze sie dwoch jezykow: angielskiego i rosyjskiego odpowiednio po 4 lata kazdy. Moglby mi ktos powiedziec(gdyz kazdy kto slyszy, ze ucze sie rosyjskiego i ang mowi ze to wlasnie najlepszy uklad jezykow ang/ros) ang wiem czemu to wlasciwie podstawa, ale rosyjski?? wiem ze rosja to duzy rynek zbytu towaru, ale jak ogladam programy o rosii to tam jest taka bieda, ze strach tam mieszkac. I wracajc do polski jak u nas ma byc dobrze skoro te wiesniaki, ktore rzadza RP wysprzedaja nasze ziemie zachodowi, to tez jest przyczyna naszej zlej kondycji w panstwie. Teraz wlasciwie nie ma jako takich wojen militarnych tylko ekonomiczne, to tu sie cos kupi to tam...

Pozdrawiam

i prosze mnie nie wyklinac jesli moje poglady nie zgadzaja sie z waszymi ot w koncu polska to wolny kraj(czyt. wolnosc slowa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi