Skocz do zawartości
sebas999

Problem Z Zasilaczem Od Zestawu Creative 6.1 6700

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

2 lata temu zakupiłem głośniczki Creative Inspire 6.1 6700 i byłem z nich zadowolony do pewnego czasu. Okazało się ze zasilacz zewnetrzny który jest w tym zestawie popsuł się i teraz dźwięk mi charczy szczególnie przy basie. Czy można dokupić taki sam zasilacz lub nieco mocniejsza? aby uniknac kłopotów na przyszłość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzmacniacz mam w subwoferze a suba mialem wymienianego na nowego. Także myśle, że to nie wina wzmacniacza. Kiedyś ktoś na forum powiedział mi że jeżeli zasilacz jest uszkodzony to daje zbyt mała moc do wzmacniacza i stąd bierze się harczenie w głośniakach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawiam specyfikacje techniczna zasilacza:

PRI: 230~50Hz 391mA

SEC: 13.5V~5A 67.5VA

Muszę odrazu się przyznać że elektrykiem nie jestem i nieznam się na tym. Miernikiem nie sprawdzałem bo go nawet nie mam. Myśle że najlepszym rozwiazaniem bedzie udanie się do serwisu naprawy i sparwdzenie go czy jest dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłem ale membramy są wporządku. Więc co może być przyczyną harczenia ??

1323595[/snapback]

trzeba by rozkrecic zasilacz i zobaczyc :

1. czy nie ma zimnych lutow ( pogorszenie styku lutow na plytce, widac mikropekniecia w miejsciu lutu)

2. sprawdzic stan kondensatorow czy ich nie "wywalilo" , nie wybrzuszyło

rozkrec i sprawdz a fajnei by bylo jakbys wrzucil kilka fotek rozkreconego zasilacza, od srony lutowania i od strony elementow to wtedy pomyslimy i poszukamy usterki jesli tkwi w zasilce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok w takim razie odkrece zasilacz i przyjze sie tym elementom, ktore wymieniles. Jednak mysle ze bede musial go dac do serwisu zeby go sprawdzili. Zdjecia bym chetnie zrobil ale sprzedalem cyfrowke i nie mam teraz jak.

1323978[/snapback]

tylko jesli go oddasz i stwierdza ze cos bylo w nim uszkodzone to niech cie z kasy nie obedra, pilnuj sie ;) najpowaziejsza usterka nie powina przekroczyć 50zł, jesli naprawde to win zasilki to uszkodzenia zapewne sa tylko takie jak wymienilem a wiec groszowe koszty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy zasilacz w zestawie 6100 da się w ogóle rozebrać, ale na 90% przyczyna leży gdzie indziej. Generalnie tego typu zasilacze mogą mieć dwa stany pracy: "dobry" albo "spalony" :) i w tym drugim przypadku wchodzi się na allegro i kupuje odpowiednik za 20 zł ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj próbowałem rozebrać zasilacz ale niestety okazało sie, że po odkręceniu śrunek a było ich dokładnie 4 nie mogłem zdjąć pokrywy zupełnie tak jakby była przyklejona. Sam już nie wiem co robić jak się wkurze to sprzedamje i kupie Logitecha Z-5300, ale wcześniej chciałby je naprawić :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj próbowałem rozebrać zasilacz ale niestety okazało sie, że po odkręceniu śrunek a było ich dokładnie 4 nie mogłem zdjąć pokrywy zupełnie tak jakby była przyklejona. Sam już nie wiem co robić jak się wkurze to sprzedamje i kupie Logitecha Z-5300, ale wcześniej chciałby je naprawić :rolleyes:

1325170[/snapback]

zatrzaski ? dodatkowa srubka pod naklejka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to trzeszczenie i skoki basu to nie wina zasilacza tylko zle skonstrulowanego suba creative oficjalnie sie przyznal ze ten model ma blad fabryczny i wymieniaja suby ktore sa na gwarancji ja aktualnie mam dwa jeden nowy mi doslano i gra elegancko zas drugi czasem trzeszczy i stuka ale jak uda mi sie dorobic do niego pilota i zasilacz podlacze 2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam p5800 i tez mam taki problem zauwazylem ze jak odlacze zasilacz od sieci na gdzies 24h to graja znacznie lepiej i tak znowu a do tego graja raz glosniej raz ciszej ale to juz wina chyba potencjometra bylo juz raz na gwarancji i niby wszystko ok bo pewnie zasilacz ostygl:P poczekam troche i znowu oddam lipa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje kinek jak odłacze zasilacz z sieci na cały dzień to głośniki dostaja nowej mocy. Ciekawe czym to jest spowodowane. A jesli chodzi o suba to mi już wymienili starego co faktycznie strzelał i trzaskał na nowego. Ale widocznie jest jeszcze jakaś wada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tu jest wlasnie problem z tym zasilaczem bo kurde jak wysle na gwarancje to on ostygnie i zacznie normalnie dzialac a kolesie z serwisu odpisza ze wszystko ok. jezeli u ciebie tez tak jest to widocznie to wada seryjna:) a tak wogole zauwaz ze zasilacz i tak jest cieply gdy wylaczysz zestaw z pilota. bezsensowne rozwiazanie dobiero jak odlaczysz od sieci to sie zasilacz schlodzi. w sumie troche mnie to wkurza a ostatnio zauwazylem ze jak zrobie troche glosniej to woofer mi pierdzi:( jak bylo wszystko ok to glosniki graja cudownie a teraz to... szkoda gadac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasalacza nie wyslalem bo mi sie nie chcialo ale to i dobrze bo przez przypadek odkrylem ze problem tkwi w potencjometrze kiedy poruszam pokretlem od glasnosci w gore i w dol bas sie polepsza wiec pewnie jest zakurzony i stawia za duzy opor:) wiec cos pokombinuje u musi byc dobrze a te logotech'y widzialem calkiem fajne i niezle graja:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi