leo10 Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Witam! Do wyboru mam: 1. LEADTEK WINFAST GEFORCE 5950 256MB/256BIT ULTRA z VIVO oraz 2. Sparkle 6600GT 256 BIT 128 DDR3 128 bit 2ns. Nie wiem na co się zdecydować. GF 5950 U były porównywalne z Radeonami 9800XT i chyba ostatecznie nie rozstrzygnięto, która z kart jest lepsza, ale nie spotkałem bezpośredniego zestawienia z 6600GT. Proszę o rzetelną radę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 6600gt only z tych 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Witam powiem tak... fx 5950 nie jest az tak zla karta, ale w tym wypadku lepiej wziaść 6600 gt :) Chyba ze tego fx'a mozesz mniec za 450-500 zl :) Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 to ja powiem tak: co w 5950 jest dobre? oszukane wyniki w 3dmark nabijane na texturach a nie shaderach??? czy moze mega halas wydzielany z wiatrakow??? a moze to ze sie grzea jak diabli??? albo to ze w hl2 dziala pod dx8.1 jak cala serja FX ??? odpowiedz jest jedna tylko i wylacznie 6600GT albo jak ci sie uda radeona 256bit 9800pro w tej cenie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 ehh nie przesadzaj, az tak bardzo :) jesli by mogl dostac ta karte za 400 do 500 zl to by nie byl, az taki zly interes... co do hl 2 w tej grze mozna powiedziec, ze dx 9 jest wrzucony tylko na sile :> za pomoca patcha, ktory wyszedl niedawno mozna wlaczyc wszystkie efekty dx 9 w dx 8.1 bez straty jakosci i fps (fps taki sam jak na dx 8.1 z normalnymi efektami) P.S - ale to i tak nie zmienia faktu z fx'y maja do d*py shadery :) polecam 6600 gt zero problemow :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 6600gt albo jakiegos 9800 pro/xt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Bierz geforce 6600GT i nie bierz rzadnego z radeonów typu 9800pro traca na wartości dużo i są wolniejsze od tego geforca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leo10 Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Ok, tylko jednej rzeczy nie rozumiem. Przeglądałem sporo testów Radeona 9800xt w porównaniu z GF 5950U, które dotyczyły głównie gier. Rozkład poszczególnych wygranych wyglądał mniej więcej po połowie, tzn. część testów wygrywała jedna karta, część druga - w zależności od gry, ale nie było w żadnym przypadku jakieś zdecydowanej przewagi. Pozwala to na postawienie tezy, że są to karty porównywalne pod względem wydajności. Skąd w takim razie propozycje zakupu Radeona 9800pro, który jest w końcu wolniejszy od xt? GF 5950U ma 256 mb pamięci co pewnie w przyszłości nie będzie bez znaczenia - w końcu minimalne wymagania gier rosną i kto wie, czy taka jej ilość za jakiś czas nie będzie stanowiła właśnie minimum. Chodzi mi o zakup karty na nieco dłuższy okres. W tej chwili mam Radeona 9600pro (400/600) i chcę zmienić go na coś zdecydowanie lepszego, mając na uwadze ograniczenia co do budżetu - 700-750zł, bo i 300W codegena trzeba będzie zmienić na chiefteca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 leo10 własnie GF FX59xx nadrabiają wyniki taktowaniem pamięci tesktury itd. i w dodatku przy scenach gdzie nie nie wykorzystuje sie dx8/9 a wlasciwie tylko dx7 fx mogą byc szybsze od r9800 ale wszędzie tam gdzie jest wykorzystywane Dx9(czyli teraz dla kazdej nowej gierki raczej standart(jakies efekty z dx9) to fx tracą duzo na wydajnosci. Kolejna sprawa czy masz odpowiedni konfig do slabego pc nie oplaca sie pakowac dobrej grafy... Kolejna sprawa masz r9600pro podkrec go narazie i zaczekaj jeszcze troche(dozbieraj i kup np. X800 (teraz juz mozna spoko za 1100zl dostac:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leo10 Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Na radeona nie mogę patrzeć, bo mnie wkur... swoją wydajnością, a i przy kręceniu niewiele na nim zyskuję. Poprzednią kartą był GF MX440, więc jak na razie mam na koncie same porażki jeżeli chodzi o zakup grafy i nie chcę się dalej w tym kierunku rozwijać. Niestety nowa karta tylko do 700-750zł, co dozbieram to już pójdzie na proca, bo na palomino 1800 też się daleko nie zajedzie. Płytę mam solteka SL-75FRV, 512/333 ramu, - więc najgorzej chyba nie jest... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaMaS Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Poprzednią kartą był GF MX440, więc jak na razie mam na koncie same porażki jeżeli chodzi o zakup grafy i nie chcę się dalej w tym kierunku rozwijać.Nie wiem do chcesz od GF MX440, jak dla mnie najlepsza karta wykorzystujaca max DX7 ... Co do wyboru, zajrzyj do mojego Topica, i poczytaj co wmiatacze piszą :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leo10 Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 (edytowane) Miałem( tzn. do dzisiaj mam) wersję z szyną 128bit i chodziła całkiem przyjemnie, aż do czasu gdy się dowiedziałem, że nie obsługuje pixel i vertex shaderów, a wszelkie radeony, których w dniu zakupu nie wybrałem - jednak tak. Jakoś na ten drobny mankament nie zwracała uwagi prasa komputerowa, a jak zwróciła, to ja już miałem grafę. Chcą pograć w nowsze gry (choćby SC:PT) trzeba było zrobić przesiadkę... Jak możesz, to podaj namiary na GF 6600GT w cenie 707zł, ja na razie widziałem najtańsze za 715zł Edytowane 13 Marca 2005 przez leo10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaMaS Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Miałem( tzn. do dzisiaj mam) wersję z szyną 128bit i chodziła całkiem przyjemnie, aż do czasu gdy się dowiedziałem, że nie obsługuje pixel i vertex shaderów, a wszelkie radeony, których w dniu zakupu nie wybrałem - jednak tak. Jakoś na ten drobny mankament nie zwracała uwagi prasa komputerowa, a jak zwróciła, to ja już miałem grafę. Chcą pograć w nowsze gry (choćby SC:PT) trzeba było zrobić przesiadkę... Jak możesz, to podaj namiary na GF 6600GT w cenie 707zł, ja na razie widziałem najtańsze za 715zł 1324951[/snapback] Jak prowadzisz działalność gosp to Hurtownia Action się kłania :) Pod Wawą. Cena brutto oczywiście. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Jak prowadzisz działalność gosp to Hurtownia Action się kłania :) Pod Wawą. Cena brutto oczywiście. 1324974[/snapback] Chyba żeby kupować w Actionie, trzeba mieć coś wspólnego z handlem komputerami/częsciami komputerowymi. O ile wiem to nie handlują z kazdym włascicielem sklepiku czy stacji benzynowej :blink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaMaS Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 (edytowane) Chyba żeby kupować w Actionie, trzeba mieć coś wspólnego z handlem komputerami/częsciami komputerowymi. O ile wiem to nie handlują z kazdym włascicielem sklepiku czy stacji benzynowej :blink: 1325015[/snapback] Przecież nie mówie o handlu rzepakiemczy innym kalafiorem , chyba ze widziales pora 6600 modyfikownego GneTyczcznie :wink: Edytowane 13 Marca 2005 przez KaMaS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 (edytowane) Miałem( tzn. do dzisiaj mam) wersję z szyną 128bit i chodziła całkiem przyjemnie, aż do czasu gdy się dowiedziałem, że nie obsługuje pixel i vertex shaderów, a wszelkie radeony, których w dniu zakupu nie wybrałem - jednak tak. Jakoś na ten drobny mankament nie zwracała uwagi prasa komputerowa, a jak zwróciła, to ja już miałem grafę. Chcą pograć w nowsze gry (choćby SC:PT) trzeba było zrobić przesiadkę... Jak możesz, to podaj namiary na GF 6600GT w cenie 707zł, ja na razie widziałem najtańsze za 715zł 1324951[/snapback] Jesli to ma byc 6600GT to polecam Gigabyte'a za 689 w Proline. Imho naprawde swietna cena, nawet jesli ta karta ma 500\900 ale gosc w sklepie powiedzial za to 500\1000. Sam jutro dzwonie do oddzialu katowickiego by sprowadzic ja i zamowic. Oczywista calu czas rozmawiamy o 6600GT pod AGP. Ew alternatywa dla niezdecydowancyh moze byc R9800PRO od Szafira za 669 z ViVo lub R9700PRO za 639. Pozdro all i dla wszystkich niezdecydowanych :) Edytowane 13 Marca 2005 przez Low-Power Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leo10 Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Też już widziałem tą kartę i myślę, że na nią trzeba się będzie zdecydować, o ile ma kości 2ns. GF od Sparkle'a podobno jest trochę głośny i ma taktowanie tylko 500/900. Z tą 5950U dam sobie spokój ze względu na słabiutkie shadery, chociaż nie wiem dlaczego nadal jest taka droga - w jakimś sklepie widziałem za ok. 1300zł. Biorąc ją pod uwage miałem na myśli używaną w cenie ok 600zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaMaS Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Po przeczytaniu kilkunastu recenzji do 700zł polecam karte Galaxy 6600GT 128MB ten artykłół jest np bardzo dobry http://www.nvision.pl/content.php?article.53.15 nie trzeba wydawac 400zł wiecej na gainwarda by miec praktycznie 1-2 klatki wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leo10 Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 W artykule mogą napisać, że kosztuje 699zł, wskaż mi proszę konkretne miejsce, gdzie można ją za tyle dostać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaMaS Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 leo10, juz Ci powiedzialem, ze np w Hurtowni Action jest za 707zł ... Jak chcesz bym Ci ja wyslal, zrob przelew na konto + oplata za przesylke, jakas odpalka na flaszke i sie dogadamy jak polacy, tak ? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leo10 Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Z tym przelewem to było dobre - jak by co to kasa i skrzynka Absoluta w drodze :) Ceny tych kart cały czas spadają, myślę, że odpowiedniego zakupu dokonam dopiero po świętach - żeby nie przepłacać. A jak ktoś zna "normalne" miejsca (bynajmniej nie z branży warzywno-owocowej :)), gdzie można w miarę tanio kupić tego GF, to wpisujcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Polecam 6600GT. Ostatnio się przesiadłem z Ti4200 i jestem bardzo zadowolony. Karta jest od 2 do 3 razy szybsza. W ekstremalnych przypadkach jest nawet 6 razy szybsza. Wyniki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 (edytowane) czasami nawet nieskonczenie szybsza np w 3dmarku 2005 Edytowane 14 Marca 2005 przez robot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leo10 Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 No, ale 3dmark ma sie nijak do wydajnosci w grach i nie stanowi w tym zakresie żadnego punktu odniesienia. U mnie przesiadka będzie z radeona 9600pro, więc różnica powinna być duża Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość per3z Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 6600gt bierz! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 jak byś jeszcze nie był przekonany to bierz 6600GT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leo10 Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Dzięki za odwiedzenie mnie od tego syfiastego FX, biorę 6600GT - postanowione, jakiego dokładnie - kwestia jeszcze do przemyślenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukk_K Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 dobry wybor, w sumie jedyny sensowny, inna sprawa ze majac procesor 1800 nawet jej calego potencjalu.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leo10 Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Potencjał karty się wykorzysta. Jestem zdania, że najpierw trzeba robić duże zakupy, później mniejsze. Dlatego najpierw grafa, później mobilny XP2500, na koniec jeszcze 512mb ramu i styknie zakupów (na pewien czas). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razo Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 No wiecie co.Żeby to był 6600 to bym się zastanowił.Ale 6600gt to bierz od razu 6600gt.Porównajcie sobie jakość obrazu,wydajność i głośność.Wszystko idzie na korzyść 6600gt.A i 6600gt ma obsługę directx9.c. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...