Skocz do zawartości
tanaka

Wypalone Piksele W Kartach Graficznych

Rekomendowane odpowiedzi

Oni nie sprzedaja produktow uszkodzonych, bo karty dzialaja w 100% ;]

Poprostu, tak jak mowisz, ograniczaja straty z jednej strony, a z drugiej produkuja kilka rodzajow kart w jednej serii ;]

A dlaczego drozsza 9800se od 9600 ? Bo nowsza technologicznie, nowszy chip, itp. ;] W koncu to okrojona wersja 9800. To tak jakby sprzedawali mercedesy z gorszymi silnikami drozej niz jakies fiaty/skody z lepszymi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, widzę że nie możesz załapać o co mi chodzi. Oni właśnie sprzedają produkty uszkodzone! To tak jakbyś kupił samochód z 8 cylindrowym silnikiem, gdzie nie działają 4 cylindry. To nic, że płacisz za niego niższą cenę i zostałeś poinformowany o tym fakcie, godzisz się na mniejszą moc, a pozostałe 4 cylindry chodzą jak marzenie - kupujesz sprzęt uszkodzony, który powinien trafić na śmietnik, przy czym możesz też wybrać wariant z silnikiem 4 cylindrowym o takiej samej mocy jak "niepełnosprawna" ośmiocylindrówka, w pełni sprawny, a na dodatek tańszy. To właśnie według mnie jest nie fair - wciskają Ci podobny towar za większą kasę (mam tu na myśli 9600pro vs 9800se, a nie karty nv, chociaż swoją drogą to nv też nieźle w kulki leci z ceną 6200). 9800se 128bit w zasadzie nie różni się wydajnościowo od 9600pro, więc chyba można tu mówić o naciąganiu. Te chipy pochodzą z jednej rodziny r(v)350/360, więc żadna nie jest nowsza technologicznie, ani nic z tych rzeczy. Poza tym zamiast sprzedawać te karty za rozsądną cenę, bo i tak trafiłyby na śmietnik, to za dużą kasę wciska się je laikom, dla których istnieje prosta reguła: wyższy numerek = lepsza karta. Smutne jest to, że robią to nie tylko nieuczciwi sprzedawcy, ale sam producent ustalając cenę tych chipów na takim, a nie innym poziomie. Nie wiem, czy firma chce sobie odbić w cenie to, że czasem montuje w pełni sprawne chipy na takich kartach (nie bardzo wiadomo po co, skoro może zwiększyć produkcję 9600). Może też chce zwiększyć sprzedaż dzięki artykułom o udanej modyfikacji - przykład 6200@6600. Później na allegro pojawiają się oferty z linkami do takich artykułów, ale bez gwarancji modowalności ze strony sprzedawcy oczywiście. Kto się zna - nie kupi, ale kto się nie zna...

Btw. Pamiętaj, że nie mam nic przeciwko Twojemu zmodowanemu 9800se, bo to dobra karta za małe pieniądze, cały czas piszę o wersjach niemodowalnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie z tego co widziałem (dane dla kilku kart) to bardzo rzadko pamięci na takich kartach taktowane są na ~300MHz lub więcej. Oczywiście nawet pamięci taktowane np. na 250MHz ale na szynie 256bit będą o niebo lepsze niż 300MHz 128bit - to jasne. Pozostaje natomiast kwestia wyższej ceny egzemplarzy 256bit i czteropotokowy rdzeń z najczęściej niższym od 9600pro taktowaniem (~325MHz, czasem, ale rzadko trafiają się 380MHz). Na dodatek w przeciwieństwie do 9600pro rdzeń nie kręci się najlepiej, bo wiele kart ma kłopoty już przy 400-420MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi