Skocz do zawartości
Gość

Jestescie potrzebni...!!

Rekomendowane odpowiedzi

Bylem u kumpla wczoraj. Zkopal mu sie komp. Wchodze odpalam sprzeta. Uruchamia sie Win XP, ekranik zapraszamy i to koniec..Wisi. Mysle sobie co jest qwa. Wchodze z plyty do trybu textowego. Patrze na dysk c:,a okazuje sie,ze to jego d:,a c: - gdzie sie podzial? Mowie,zaraz to zrobimy..Szybki formacik, win xp i wszystko naprawione. Jest dysk taki jaki byl. Spowrotem 2 partycje. Zainstalowalem system. Wszystko ladnie pieknie. Dzisiaj do mnie dzwoni,ze mu sie posypalo wszystko. Wlacza Colina2 i uruchamia sie pare minut,jak juz ma wchodzic to wywala z gry i tak sie dzieje z kazda gra. System chodzi dziadosko wolno. Wlazlem do biosu, poustawialem wszystko zwiazane z grafa,ale to nic nie daje.. Macie jakies propozycje?

Sprzet to:

ECS K7s5a,athlon 1,4, sdr i gf 2 mx 400.

Nie wiem co z tym zrobic,a koles sie wscieka.

Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. sprawdź dysk - możliwe, że pada.

- scandisk/disk doctor z skanowaniem powierzchni

nie działa? nie daje efektu?

- fdisk /mbr

bez efektu?

- przepartycjonować - jeżeli fdisk sprawdza spójnośc dysia parę razy i nie potrafi sprawdzić -> dysio na 90% do wymiany.

2. Sprawdź grafikę, pamięci, taśmy dyskowe etc. - najlepiej na innym sprzęcie

3. Sprawdź zasilacz - może ma za mały i komp woła o prąd (na początek spróbuj odkurzyć zasiłkę od środka - u mnie pomogło)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie nie wykluczam dysku, kiedys mialem maxtora 60 gb i wlaczalem gre pomeczylo sie chwile i zaraz wychodzilo do windy, mysle co jest grane i po paru minutach doszedlem od wniosku ze moze byc to wina dysku zainstalowalem gre na innego hdd wtedy 6gb seagate i gra dziala wiec wymienilem tego maxtora na bIV i jest good...

Sprawdz dysk!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstaluj VIA 4in1 ale w Xp chyba nie trzebabyło ale mogę się mylić. A i sprawdźcie taśmę ide, jak jest zwalona to się dzieją takie dziwne rzeczy. a dysk to nie baracuda IV, bo może zaczeła padać :-)

To nie jest płyta na VIA i tu lepiej chyba wyjdzie jak wgra pakiet od SIS'a.

Spr. czy nie ma uruchomionego jakiegoś programiku do tweaku grafy (AA, i inne sprawy), jak jest to go wyłącz. Jak ten Athlon jest na FSB 133 to niech lepiej zainwestuje w DDR, a jak nie ma kasy to przestaw FSB proca i pamięci synchronicznie na FSB 100 i wtedy spróbujcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem trochę do czynienia z tą mobo (złożyłem parę kompów na niej ale wszystkie na sdram'ach). Niektóre k7s5a mają problem z timingami pamięci (pamiątki na bank wytrzymywały najostrzejsze timingi bo sprawdzałem u siebie w kompie). Na najostrzejszych działo się to samo co tobie. Spróbuj przestawić w biosie, może będzie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętam dokładnie jakie to były ustawienia (to było ponad rok temu). Ja to robiłem metodą prób. Ustaw na początek najsłabsze i zobacz czy dalej się kaszani. Jak jest oki to możesz zaostrzyć lekko timingi i tak metodą prób aż dojdziesz do odpowiednich ustawień (wiem, że męczące). Możesz także spróbować w drugą stronę. Zmieniać z najostrzejszych na łagodniejsze. Zapytam jutro brata może pamięta najlepsze ustawienia dla pamiątek na tej płycie. Wyślę mu mail'a lub na gg jak będzie dostępny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstaluj VIA 4in1 ale w Xp chyba nie trzebabyło ale mogę się mylić. A i sprawdźcie taśmę ide, jak jest zwalona to się dzieją takie dziwne rzeczy. a dysk to nie baracuda IV, bo może zaczeła padać :-)

:D jakie via ta płyta jest na sisie735 stery do tej płytuy są tu: Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...