Skocz do zawartości
wzi13

Gigabyte 3d1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

mam mozliwosc kupienia tego sprzetu (wraz z plyta glowna) za okolo 1600zl i chcialem sie dowiedziec od was czy warto.. :-)

nie bardzo moge znalesc opinie na temat tej wedlug mnie ciekawe grafy wiec pisze tutaj :-)

czekam na wasze opinie ewentualne rady co kupic zamiast tego :-) i jeszcze jaki procek i ram (ja myslalem o Kingston DDR 2 x 512MB PC-400 KVR400X64C3AK2/1GDC CL3) najlepiej do tego dokupic (socket 939) ?

z gory dzieki za odpowiedzi :-)

Edytowane przez wzi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3d1 allegro

3d1 wedlug producenta

mam nadzieje ze te linki wystarcza :-) ogolnie karta dziala lepiej niz 2 6600gt w sli co widac na stronie producenta i o ile mnie pamiec nie myli dostala taka samo ocene wydajnosci jak radek x850xt w cd action (wiem ze to nie calkiem fachowa gazeta ;-) )

ogolnie pomysl wydaje mi sie dobry bo do samej karty dostane ta plyte glowna

wiec jeszcze raz... co wy na ten temat myslicie? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec jeszcze raz... co wy na ten temat myslicie? ;-)

imho nie warto. za 100 wiecej masz zestaw z x800xl i plyta, na ktorym beda Tobie smigac wszystkie gierki, a nie tylko te, ktore wspolpracuja z SLi. powtorze to jeszcze raz - SLi ma sens tylko z najmocniejszymi kartami (6800gt/ultra), bo jesli nie zadziala nadal masz b.wysoka wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko wydaje mi sie ze teraz juz wiekszosc gier bedzie wspolpracowac z sli? a 3d1 wedlug testu na benchmark.pl przebij nawe x850xt ! a jesli jakas gra nie obsluguje sli to tak jakbym mial 6600gt? i powiedzcie mi czy takie gry jak farcry h-l2 czy doom3 obsluguja sli czy jeszcze nie i pierwsze takie gry beda z x czasu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko wydaje mi sie ze teraz juz wiekszosc gier bedzie wspolpracowac z sli?

faktem jest, ze co nowsza wersja sterownikow, tym lepiej gierki dzialaja z SLi, ale wiaze sie to z ciaglym czekaniem na ich nowsze wersje majac cicha nadzieje, ze zostana w nich umiesczone nowe profile SLi...

a 3d1 wedlug testu na benchmark.pl przebij nawe x850xt !

dobra rada. omijaj lub bierz z duzym przymruzeniem oka testy sprzetu na stronch sklepow ktore go sprzedaja.

potrzebujesz testy to zajrzyj np. tu:

http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...f6800u-sli.html

http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...004-27gpu2.html

a jesli jakas gra nie obsluguje sli to tak jakbym mial 6600gt?

dokladnie tak, a czasami nawet jeszcze wolniej...

i powiedzcie mi czy takie gry jak farcry h-l2 czy doom3 obsluguja sli czy jeszcze nie i pierwsze takie gry beda z x czasu?

akurat te gry obsluguja bez problemu, bo sa to tytuly z top listy, gorzej jak bedziesz chcial zagrac w cos mniej popularnego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sulaco dzieki wielkie za konkretna wypowiedz :-)

gdyby nie tqoj opis u dolu pomyslal bym ze jestes anty fanem sli ;-) a tak z ciekawosci powiedz mi ty na tych 2 6800 ultra dzialasz na codzien? bo to tez chyba sensu nie ma ;-)

jeszcze raz dzieki za odpowiedz!

wiec lepiej jest kupic radka x800 xl i jaka plyte? (po a. 64) Gigabyte K8NXP-9?

taki zestaw bedzie bardziej wydajny niz ten 3d1?

Edytowane przez wzi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem duzo lepszy pomysl to x800xl, why? otoz caly czas masz dostepna wydajnosc, a w przypadku sli roznei to bedzie, po drugie w jednej grze sli wyprzedzi x800, a w drugiej juz niekoniecznie

co do sli, to mysle ze nie osiagnie na tyle duzej popularnosci zeby nv robila pod nie coraz to nowe stery, wyjdzie fudo spadna ceny i potanieje seria x800/x850, nie bedzie sie oplacac sli , chyba ze na 6600 gt, potem wyjda nowe gf jako odpowiedz nv i calkiem obecne sli przestanie miec ses, nowe gf ocywiscie tez zaproponuja sli ale tez ceny beda odpowiednie, moim skromnym zdaniem jedna mocna grafa to jest to :D

mysle sobie tak, wyjdzie fudo i ciekawe jak bedzie wydajne, zaluzmy ze to bedzie taki x800 z ps.3 i 24 potokami, bedzie mial o polowe wiecej wiec zaluzmy ze bedzie o polowe szybszy

zaluzmy teraz ze x800xt = 6800 gt, jak waidomo sli osiaga okolo 1.5- 1,7 wydajnosci pojedynczej karty, wiec mniej wiecej zrowna sie z fudo, 2x 6800 gt to pewnie jakies 3000 -3400 zl [cena z tweak] fudo bedzie pewnei kosztowac mniej wiecej podobnie, wiec biorac pod uwage ze do sli potrzeba odpowiednie stery do kazdej gry, tzn stery musza obslugiwac na niej sli, to bardziej sie oplaci zakupic nowego radka

ludzie przejda na fudo, potanieja x800 i 9800, a do seryjnych pc z promocji zaczna ludziom pakowac 9600 czy 9550 zamiast tego cholernego 5200 czy 9250, bo jak widze p4 3.2 HT + 5200 fx 64 mega to cos mi sie robi w glowe, no zaraz na wejsciu do media w lublinie, no porazka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak z ciekawosci powiedz mi ty na tych 2 6800 ultra dzialasz na codzien? bo to tez chyba sensu nie ma ;-)

zawsze znajdzie sie jakis sens :) mozna przylozyc z duzego fsaa np.8xS lub 16x w tytulach mniej wymagajacych i juz karty beda mialy zajecie, jezeli to miales na mysli...

wiec lepiej jest kupic radka x800 xl i jaka plyte? (po a. 64) Gigabyte K8NXP-9?

x800xl do tego jakies msi, asus, dfi niekoniecznie z dwoma pelnymi pci-e i ciesz sie stala wydajnoscia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec powoli zaczynacie przekonywac mnie do tego x800 xl (dobre wspomnienia po 9550 ;-) ) mysle ze jak dokupie silencera 4 bedzie dobrze (sie krecil ;-) ) no to juz chyba ostatnia prozba... doradzcie mi do tego plyte glowna!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejne pytanie :-)

jakie chlodzenie dokupic do xl'a bo czytalem ze sillencer wcale nie jest taki dobry?!?

i czy zasilacz tracer'a 450W bedzie dobry czy raczej pomyslec o zmianie?

Edytowane przez wzi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zasiłka obowiązkowo Szef 360W, sugerowałbym więcej....

AtiSilencer5 jako chlodzonko, ale to raczej przy Szafirkach, bo pod tym względem wymiękają. No i cóż..jakas mocna mobo, i tutaj nie ma sensu sie pchać w 2xPCI-E, tylko za tę cenę kupic jakiegoś mocarza OC ;] POoZdrawiam

Sam mysle o X800XL ehhh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym to ja miał zmienić platwormę to spokojnie łyknął bym solteka(podaj linka do tej płyty... albo sam zaraz znajdę), cena wydaje mi się dobra.Płyta jaką posiadam jest drugą tej firmy i z odu byłem, jestem zadowolony.

http://www.ninjalane.com/display.aspx?docname=sl-k890pro-939

Pierwsza recenzja na jaką trafiłem i już plusy.

kolejna recenzja, ładne zdjęcia i znowu plusy

Edytowane przez qqrydza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

n00b hehe :D

Ale co mam tlumaczyc hm ? Soltek bardzo fajny, mysle ze mozna go łykac, a powód dla ktorego Cie zainteresował jest bardzo fajny :> Jesli chodzi o DFi to poprostu firma robiąca bardzo solidne mobo, cenione przez maniakow OC. Poszperaj jeszcze, popytaj i łykaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

emilooos jak mi wytlumaczysz co to jest to sie zastanowie ;-) (jestem n00b :F )

a soltek zainteresowal mnie z tego 1355996[/snapback]

Powod kiepski :-| Sa to jakies suche liczby nie mowiace nic... Popatrz tutaj sytuacja w grach sie diametralnie rozni :-|

Imho wybierajac plyte patrz przede wszystkim na doswiadczenia userow i ogolne mozliwosci jakie oferuje dany model (wyposazenie,mozliwosci ustawien biosu,stabilnosc podczas o/c itp.).

To ze dana plyta jest szybsza w danym benchu o niczym nie swiadczy...jezeli wezmiesz pod uwage to jaka masz grafe,proca,pamieci to mobo ma marginalny wplyw na wydajnosc :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi